Vreme čitanja: oko 1 min.

Oštra reakcija nakon otkrića bureka sa svinjetinom: "Neprofesionalno ponašanje iz zle namere"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upozorili su da je Federalni veterinarski inspektorat Kantona Sarajevo ovim potezom narušio pravila postupka kontrole

  • 0
Pita, burek Foto: Shutterstock

Nakon što je deo sarajevskih medija objavio informaciju Federalnog veterinarskog inspektorata Kantona Sarajevo da je u bureku sa junećim mesom pekare Manja, pronađen trag DNK svinjetine, iz banjalučke firme "Krajina klas" poručuju da oni o tome zvanično nisu obavešteni i da stoga nisu u prilici da komentarišu slučaj.

Upozorili su da je Federalni veterinarski inspektorat Kantona Sarajevo ovim potezom narušio pravila postupka kontrole na način da im nije dostavio rezultate analize niti je došlo do završetka samog postupka, odnosno kompanija nije dobila mogućnost da se izjasni povodom ovakvih navoda.

"Ovakvo neprofesionalno ponašanje inspektorata upućuje na zlu nameru prema kompaniji 'Krajina klas' čime je naneta poslovna šteta kompaniji, pa će 'Krajina klas' pokrenuti pravni postupak u skladu sa zakonom radi zaštite integriteta i naplate štete načinjene poslovnom ugledu kompanije", navodi se u kompanijskom saopštenju, preneli su banjalučki mediji.

Sa sigurnošću tvrde da kompanija "Krajina klas" uopšte ne koristi svinjsko meso ili proizvode od svinjskog mesa u delu proizvodnih pogona u kojima se obavlja priprema i proizvodnja bureka i samim tim je, kažu, nemoguće da dođe do mešanja pojedinih vrsta mesa u njihovim proizvodnim procesima na liniji za proizvodnju pita.

Najavili su da će nakon što dobiju zvaničan izveštaj Federalnog veterinarskog inspektorata, a koji bi eventualno potvrdio pisanja medija, kompanija "Krajina klas" izvršiti dodatnu analizu pomenutog proizvoda u ovlaštenom institutu, akreditovanoj laboratoriji, kao i kontrolu sirovina kompletnog lanca nabavke. da bi utvrdili da li je negđe kod dobavljača moglo doći do predmetne kontaminacije mešanja različitih vrsta mesa nenamernim putem.

Naveli su i da "Krajina klas" poseduje dokumentaciju o kvalitetu proizvoda dostavljenu od dobavljača što je u skladu sa principima dobre proizvođačke prakse i HAC CP sistema koji primenjuju u kontroli bezbednosti hrane koju proizvode.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA