Vreme čitanja: oko 2 min.

Uvaženi hrvatski lekar hteo da stvori zveri od pasa: Mešao ih sa vukovima da stvori najjaču rasu?

K. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za pretpostaviti je da je T.P. vukove dobio kao mladunčad, nakon što su izgubili majku, jer, osim što je prilično teško uhvatiti žive odrasle vukove, odrasli se teško prilagođavaju životu u zatvorenom "kampusu"

  • 1
Deca i pit bul Foto: Pixabay

Šokantno otkriće 61 psa, šest štenaca i dva siva vuka, koje je u Splitu držao 64-godišnji T.P. iz Solina, za koji se nezvanično saznaje da radi kao psihijatar u KBC-u Split, uznemirilo je i celokupnu hrvatsku javnost, i otvorilo je i niz pitanja na koja se, nažalost, nameću logični i zabrinjavajući odgovori.

Mučenje životinja

Udruženje "Prijatelji životinja" osudilo je ovakvo mučenje životinja u krajnje neuslovnom prostoru, a posebno zakonom zaštićeno držanje sivih vukova, prenosi Jutarnji list.

Kao što se vidi na priloženim fotografijama, među psima preovlađuju oni iz rase staford i pit bul, a nameće se jasan zaključak, optužuju "Prijatelje životinja" da "služe za ilegalne borbe pasa", što je nažalost, godinama javna tajna, odvijaju se na skrivenim lokacijama u Hrvatskoj i BiH, a u igri su desetine hiljada evra. Ono što u ovoj uznemirujućoj priči posebno zabrinjava su dva vuka, pa se postavljaju dva pitanja: kako i kojim kanalima su ove zaštićene životinje došle u Split i da li su one poslužile ili je tek bilo u planu parenja sa nekim od pit bulova i staforda kako bi se stvorili ubojiti melezi za borbe pasa, koji bi imali sve istaknute karakteristike obe vrste životinja

Ukrštanje vukova i pasa staro je decenijama.

Pedesetih godina prošlog veka, Čehoslovačka je stvorila posebnu rasu, danas zvanično priznatu čehoslovačku vučicu, koju su stvorili stručnjaci u kontrolisanim uslovima ukrštanjem karpatskog vuka i nemačkog ovčara.

Na ovaj način stvorena je kombinacija životinja koju je vojska tražila za potrebe granične kontrole i kombinovala je najpoželjnije osobine obe vrste: snagu, izdržljivost, reflekse, čula, otpornost na vremenske uslove.

Čehoslovački super pas

Čehoslovački vuk, kao posebna retka rasa, mogao se videti u Hrvatskoj, u Rijeci i Splitu, i kojeg su njegovi vlasnici voleli i prihvatali kao umiljatog ljubimca, dok su im prijatelji životinja, posebno poznavaoci, zamerali ekscentričnost i sticanje izuzetno skupog psa koji im baš i ne treba ako pogledate njegove osnovne karakteristike, zbog čega je i stvoren u svojoj matičnoj zemlji.

Poslednjih decenija poznati su slučajevi pojave vukodlaka, meleza nastalih povećanjem broja populacije vukova i njenog kontakta sa napuštenim psima i psima lutalicama.

Vodeći hrvatski stručnjaci za vukove, poput Josipa Kuska i Đure Hubera, u saradnji sa stranim kolegama, sproveli su istraživanja o fenomenu ukrštanja vukova sa psima.

Ukrštanje vukova i pasa jedna je od glavnih pretnji za očuvanje vukova, jer mešanje i introgresija gena domaćih životinja može oštetiti lokalne adaptacije i time ugroziti dugoročni opstanak populacija vukova u prirodi, tvrde naučnici.

Imao je pomagače?

Za pretpostaviti je da je T.P. vukove dobio kao mladunčad, nakon što su izgubili majku, jer, osim što je prilično teško uhvatiti žive odrasle vukove, odrasli se teško prilagođavaju životu u zatvorenom "kampusu".

Sve ovo ukazuje na kršenje niza zakona, jer je mladunčad verovatno nabavio neko od lovaca, moguće iz susedne Bosne i Hercegovine, gde vuk nije tako strogo zaštićen kao u Hrvatskoj, a potom je mladunce trebalo prošvercovati u Split, gdje je opet morao imati nečiju pomoć, piše Slobodna Dalmacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA