Vreme čitanja: oko 2 min.

Dečaka na školskom igralištu udarali, skidali mu na šorc i pipkali ga: Užasno vršnjačko nasilje u Zenici

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slučaj nasilja u Zenici skrenuo pažnju javnosti na sve češće slučajeve vršnjačkog nasilja

  • 0
Vršnjačko nasilje, škola, tuča Foto: Shutterstock

U Zenici je pre nekoliko dana grupa učenika na školskom igralištu u Perinom Hanu maltretirala dečaka.

Vršnjaci su na igralištu udarali dečaka, prisiljavali ga da leži, skidali mu šorc, dirali ga po polnom organu, govorili da je u njemu "šejtan", dok su sve to snimali, a bespomoćni dečak je plakao govoreći da želi kući, prenosi Avaz.

Slučaj je odmah prijavljen policiji, a snimak zlostavljanja kružio je na mrežama.

Ovaj slučaj nakratko je vratio pažnju javnosti na vršnjačko nasilje, kao jedan od ozbiljnih problema s kojima se suočava savremeno društvo.

"Svakoga dana svedočimo sve brutalnijem i agresivnijem ponašanju dece i odraslih. Nasilje je uzelo maha u takvim razmerama da ga je sve teže na svakom polju i zaustaviti. Kada su u pitanju maloletnici, odgovornost je na roditeljima, oni su krivi za ponašanje svoje dece. Ako ne promenimo stav prema učenicima u školama, ne pojačamo nadzor i ne počnemo se baviti svakim detetom ponaosob, ako se svakog dana ne posvetimo i odgoju, posledice će biti nesagledive", kaže za Avaz klinički psiholog Jasmina Dizdarević.

Ona dodaje da se odnos svih, od roditelja, škola, zdravstvenih ustanova, do policije i tužilaštava, mora menjati, te da se krivci moraju prozivati, usmeravati, kažnjavati, a zakoni pooštriti.

Uzroci vršnjačkog nasilja su česta pojava, ali, nažalost, sve se manje radi na njenoj prevenciji i od institucija i od roditelja, kaže sociolog Vedran Francuz.

"Roditelji su odgovorni za odgoj svoje dece. Škola, kao sekundarna institucija za socijalizaciju dece, ne može dati toliko važan doprinos kao porodica koja je primarna i veoma važna. Važno je kod svoje dece na vreme prepoznati elemente omalovažavanja i ponižavanja drugih. To doprinosi prevenciji i otklanjanju potencijalnih uzroka nasilja", kaže Francuz.


Dodaje da se posebna pažnja mora voditi o članovima manjinskih zajednica ili marginalizovanih grupa.

"Ta deca su često više podvrgnuta zlostavljanju ili nasilju", naglašava Francuz.

Vršnjačko nasilje na području Unsko-sanskog kantona u značajnom je porastu, nedavno je istaknuto na poslednjoj sjednici Vlade USK.

U ovom kantonu policija u 2023. evidentirala je ukupno 97 slučajeva vršnjačkog nasilja, što je za 52 slučaja više u odnosu na 2022. godinu. Ukupno je evidentirano 118 počinilaca vršnjačkog nasilja i 85 žrtava vršnjačkog nasilja, što je više za 45 u odnosu na 2022. godinu.

Dvadeset posto anketiranih srednjoškolaca u BiH doživelo je neki vid nasilja tokom školovanja, od čega 70 posto u učionici, a jedna trećina učenika je priznala da je gledala i nije prijavila nasilje, a jedna trećina da nakon prijave niko nije reagirao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA