Vreme čitanja: oko 3 min.

Uhapšeni bivši pomoćnik minstra kulture i bivši dekan na Geodetskom fakultetu: Skandal u Hrvatskoj

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oni se sumnjiče da su oštetili budžet Republike Hrvatske

  • 4
Hrvatska policija Foto: Shutterstock

Na zahtev Kancelarije evropskog javnog tužitelja (EPPO) Zagrebu danas je uhapšen bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, sada Glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Kako pišu lokalni mediji, uhapšeni su i bivši dekan Geodetskog fakulteta i bivši profesor na istom fakultetu. Protiv sve trojice EPPO je doneo rešenje o proširenju i sprovođenju istrage.

Naime, postoji osnovana sumnja da je tadašnji pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, nakon što je 22. marta 2020. područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije pogodio potres koji je uzrokovao velika oštećenja na zgradama kulturne baštine, bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo trodimenzionalno dokumentovanje oštećenja.

Koristeći opisanu situaciju i svoj službeni položaj, bivši pomoćnik ministra je, kako se sumnja, s dekanom Geodetskog fakulteta dogovorio da će se preduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzrokovanim potresom, angažovalo navedeni Fakultet, u zamenu za novčanu nagradu i druge poklone.

Naime, sumnja se da je bivši pomoćnik ministra, kao zvaničnik u Ministarstvu kulture i medija, znao da Fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova, te da bi za njihovo obavljanje angažovali jedno trgovačko društvo. Dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolisali dekan i profesor, koji su bili stvarni korisnici ovoga aranžmana.

Postoji osnovana sumnja da je u dogovoru s bivšim pomoćnikom ministra Geodetski fakultet Ministarstvu kulture i medija dostavljao izveštaje po znatno višoj ceni od cene po kojoj bi iste radove obavile firme s potrebnim kadrovima i opremom.

Istraga je pokazala i da je bivši pomoćnik ministra bez ikakve odgovarajuće kontrole potvrđivao izveštaje o obavljenim radovima koje je podnosio dekan u ime Fakulteta. Prema pribavljenim dokazima, ti su izveštaji lažno navodili da su određene zgrade snimljene ili su pak navodila zgrade za koje su plaćanja već bila izvršena na temelju ranijih izveštaja.

Sledom toga je, na temelju tri tako odobrena izveštaja, Ministarstvo kulture i medija izvršilo plaćanje Geodetskom fakultetu u iznosu od preko 2,5 miliona evra.

U 2021. godini, od tih 2,5 miliona evra, iznos oko 800.000 evra knjižen je na teret Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), a potom, zbog nesprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabave, dana 31. decembra 2023, taj je iznos preknjižen na teret Državnog budžeta Republike Hrvatske.

Bivši pomoćnik ministra je bez odgovarajuće provere odobrio plaćanje i na temelju četvrtog izveštaja koje je podneo dekan, u iznosu od 3,2 milina evra. Međutim, to plaćanje nije izvršeno, jer su službenici Ministarstva kulture i medija utvrdili da su u tom izveštaju navedene zgrade koji su već bile uključene i plaćene u ranije dostavljenim izveštaja.

Istraga je pokazala da su dekan i profesor koristili deo tog novca za svoju korist, čime su prisvojili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima, i to u iznosu od najmanje 384.000 evra. Za opisano dogovoreno postupanje u više navrata su pomoćniku ministra, kako se sumnja, kao mito predali iznos od najmanje 39.000,00 evra, pametni sat Apple Watch, u vrednosti oko 370 evra.

Smatra se da je preplaćivanjem radova zbog prenapumpanih cena nanesena šteta Državnom budžetu Republike Hrvatske od preko milion evra. Zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimaka, te su poslove morale ponovno da obavljaju druge firme, što je dovelo do dodatnih troškova. Zbog toga je trebalo platiti dodatnih 31.681,39 evra, čime je nanesena šteta Fondu solidarnosti Evropske unije, iz kojega su se finansirali ti dodatni troškovi u iznosu od 17.699,70 evra, kao i Državnom budžetu Republike Hrvatske, u iznosu od 13.981,68 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA