Vreme čitanja: oko 2 min.

U Tivtu zabrana šetanja u kupaćim kostimima po gradu: Stop i za električne trotinete u šetališnim zonama

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lokalni parlament prihvatio je i izmene i dopune Odluke o regulisanju saobraćaja na području opštine Tivat, a kojom su proširene pešačke zone u gradu

  • 3
tivat, more, boka kotorska, crna gora Foto: Shutterstock/Olga Ilinich

Zbog sve izraženijh problema koje su donele proteklih nekoliko turističkih sezona u tom gradu, lokalne vlasti Tivta odlučile su da postrože komunalna pravila koja bi trebalo da prvenstveno turiste koji posećuju taj grad, motivišu da se adekvatno ponašaju, prenose Vijesti.

Na predlog Sekeratarija za za saobraćaj i stambeno komunalne delatnosti, odbornici su tako na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta 28.aprila, izglasali izmene Odluke o komunalniom redu. Njima je propisano da je na javnim površinama u Tivtu „zabranjeno kretari se i boraviti u kupaćim kostimima, kao i bez dela odeće u pešačkim zonama, gradskim parkovima, na trgovima i u užem gradskom jezgru.“ Ova zabrana, međutim, ne odnosi se na kupališne zone grada što znači da će npr. i domaći i gosti moći da se u kupaćim kostimima kreću po delu Šetalištu Iva Visina u blizini gradske plaže, ali ne i po gradskoj rivi Pine kao što je to do sada nerijetko bio slučaj.

„Razvojem Tivta kao turističke destinacije pored mnoštva pozitivnih trendova, prepoznata su i neka ponašanja koja nisu svojstvena domicilnoim stanovništvu i koja prethodnom Odlukom o komunalnom redu, zbog navedenog nije bilo potrebno posebno definisati. Naime, kako je učestalo kretanje i zadržavanje lica u kupaćim kostimimima kao i bez osnovnog dijela odjeće na mjestima koja za to nisu predviđena, a u nameri da Tivat ostane prepoznat ka miran, uredan i grad u kome se poštuju kodeks ponašanja i vrijednosti, to se pristupilo dopuni odluke na ovaj način“, stoji u obrazloženju izmena Odluke o komunalnom redu.

Licima koja bi prekršila novouvedene zabrane kretanja po gradu u kupaćim kostimima ili previše obnaženima na javnim površinama, sada tako prete novčane kazne u rasponu od 20 do 1.000 evra.

Lokalni parlament prihvatio je i izmene i dopune Odluke o regulisanju saobraćaja na području opštine Tivat, a kojom su proširene pešačke zone u gradu.

U svim tim pešačkim zonama je uvedena eksplicitna zabrana „kretanja električnih trotineta i drugih sličnih vozila“.

„Suštinski razlog za izmenu i dopunu Odluke o regulisanju saobraćaja na području opštine Tivat jeste u prepoznavanju problematike u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti pešaka. Naime, svedoci smo sve češće upotrebe električih trotineta i sličnih lakih električnih vozila, a koja nisu zakonom definisana, kao i bicikala, a čijom neprimerenom upotrebom se dovode u opasnost životi svih pešaka, naročito u pešačkim zonama“, obrazložili su iz Sekretrijata za saobraćaj i komunalno-stambene poslove uvođenje ovih izmjena.

Njima je pored ostaloga, uvedena i obaveza biciklistima da se kreću isključivo biciklističkim stazama i trakama tamo gde one postoje, a da na drugim mestima gde takvih staza i traka nema, biciklisti poštuju obaveze i pravila iz Zakona o bezbendosti saobraćaja na putevima.

Iako je prvobitni predlog Sekretartijata bio da se uvede zabrana vožnja bicikala u svim starim i novoproglašenim pešačkim zonama, ipak je amandmanom koji je podnio predsednik Opštine Željko Komnenović, na kraju usvojeno da zabrana kretanja bicikala važi svakodnevno u intervalu od 19 do 23 sata samo na šetalištu Pine, Ulici maršala Tita i Šetalištu Iva Visina.

Vozačima električnih trotineta i sličnih vozila, koji budu vozili po zabranjem pešakim zonama, prete novčane kazne u iznosu od 20 do 500 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA