Vreme čitanja: oko 2 min.

Skoplje na raskrsnici: Sutra predsednički i parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na predsedničkim izborima birači će odlučivati između dva kandidata Gordane Siljanovske-Davkove i Steve Pendrakovskog dok se na parlamentanrim nalazi ukupno 17 izbornih lista

  • 1
Severna Makedonija Skoplje EU protest Foto: Profimedia/AFP/Robert ATANASOVSKI

U Severnoj Makedoniji sutra će se održati predsednički i parlamentarni izbori koji će umnogome odrediti put kojim će krenuti nekadašnja članica SFRJ. Na predsedničkim izborima birači će odlučivati između dva kandidata Gordane Siljanovske-Davkove i Steve Pendrakovskog dok se na parlamentanrim nalazi ukupno 17 izbornih lista.

Podsećamo, u prvom krugu predsedničkih izbora održanim 24. aprila Gordana Siljanovska-Davkova iz najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE je osvojila 41,2 odsto glasova dok je Stevo Pedrakovski iz vladajuće Socijaldemokratske partije (SDSM) osvojio 20 odsto glasova.

Kako je preneo "Euroactiv", predizborna istraživanja ukazuju na to da će Severna Makedonija okrenuti kurs ka konfrotaciji ka susedima - Bugarskom i Grčkom, jer opozicioni nacionalisti imaju najveću podršku. To bi moglo da ima i veliki uticaj na nade o daljem približavanju Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je odbio da prizna promenu imena u Severna Makedonija iz 2018. što je bilo ključno da bi se razrešio višegodišnji spor sa susednom Grčkom, zbog njene istoimene provincije. Istovremeno, Mickoski je zauzeo i oštar stav po pitanju Bugarske koja poslednje dve godine blokira približavanje Skoplja Briselu.

"Pobeda je na dohvat ruke i to će biti posledica svih ponižavanja i patnji koje nam je ova vlada donela", rekao je Mickoski svojim pristalivama u Skoplju.

On je ujedno i glavni kandidat stranke za premijera u slučaju trijumfa opozicije. Njegov pretgodnik Nikola Grueski je utočište od sudskog procesa našao u Mađarskoj, gde mu je azil odobrio premijer Viktor Orban.

U poslednje dve decenije usled velikih migracija Severna Makedonija je izgubila gotovo deset odsto stanovništva. Zanimljivo će biti i videti da li će najveća albanska stranka DUI zadržati uticaj među 1,8 miliona Albanaca koji čine više od četvrtine populacije.

Skoplje Severna Makedonija slavlje izbori Glavni kandidat za premijera: Hristijan Mickoski, lider VMRO-DPMNE Foto: Tanjug/AP

Izborna tišina je stupila na snagu u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta. Biračka mesta će biti otvorena od 7 do 19 sati. Glasanje se odvija u šest izbornih jedinica, a neke od koalicija i partija imaju liste samo za određene izborne jedinice. Na izborima je 1.755 kandidata, od kojih su 1.002 muškarca i 753 žene.

Teritorija Republike Severne Makedonije podeljena je na šest izbornih jedinica i u svakoj se bira po 20 poslanika, dok se tri poslanika bira po proporcijalnom modelu u jednoj izbornoj jedinici koja obuhvata Evropu, Afriku, Severnu i Južnu Ameriku, Australiju i Aziju. Na ovim izborima nema glasanja u dijaspori, pa će broj poslanika koji će biti izabrani biti 120.

Građani će tokom sutrašnjeg dana moći samo jednom da dođu na biračko mesto i glasaju za drugi krug predsedničkih i parlamentarne izbore, a identifikacija će biti sprovedena posebnim uređajem za otiske prstiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    8. maj 2024 | 00:00

    Pobednici su već poznati. Vladu će činiti CIA, MI6 i BND a predsednik je nebitno ko će biti. Može i običan magarac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA