Vreme čitanja: oko 5 min.

Šta će biti s bebom pronađenom u kanti za đubre, a šta s njenim roditeljima: Novi detalji horora u Zaprešiću

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najvažnije od svega jeste da je beba, koju su dvojica tinejdžera pronašla u kanti za đubre, u dobrom stanju. Istraga ide u više pravaca, rekli su uz policije

  • 1
Beba noge Foto: Pixabay

Beba je dobro. To je najvažnija informacija kad je reč o potresnom slučaju iz Zaprešića, u kom je sinoć novorođenče pronađeno u kanti za smeće, javlja Index.hr.

Dvojica mladića koji su se vraćali kući s treninga čuli su dečji plač, koji je dopirao iz kante za otpad. Tamo je bilo novorođenče umotano u nekakvu krpu. Ubrzo je stigla policija, a dete je prevezeno u zagrebački KB Sveti Duh. Procenjeno je da je rođeno malo ranije, odnosno da je ostavljeno odmah nakon porođaja.

Na sreću, prvenstveno zahvaljujući prisebnosti mladića koji su ga pronašli, činjenici da veče nije bila suviše hladno i svakako lekarima, dete je u dobrom stanju. Policija istražuje slučaj.

Oko sat vremena nakon što je rođeno, možda čak i manje, novorođenče je ostavljeno u kanti za otpad. Na poziv dvojice maloletnika koji su vraćajući se s treninga oko ponoći začuli plač na teren je izašla hitna služba. Oko ponoći dete je prevezeno u bolnicu Sveti Duh.

"Dete je bilo omotano samo u nekakvu krpu, to nije bilo niti ćebe niti čaršav, meni je to lično izgledalo kao krpa za poliranje vozila. Spoljnih povreda nije bilo, nego je na detetu bilo sasušene krvi verovatno od neurednog porođaja, a pupčana vrpca je bila vrlo nesterilno i zapravo divljački prerezana, moja procena je s nekakvim makazama za papir ili nečim sličnim. To nije bilo podvezano, zbog toga nas je bilo strah da ne dođe do sepse s obzirom na to da su se u toj kanti nalazili otpaci, opušci cigareta, raznorazni plastični omoti i papirići", istakao je za Dnevnik HRT-a dr. Borna Pribanić sa Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Dete pronađeno u poslednji trenutak

Da su stigli samo 15 minuta kasnije, pitanje je da li bi dete preživelo, kaže lekar. Zbog pothlađenosti bilo je životno ugroženo.

"Dete je po prijemu na odeljenje bilo pothlađeno i životno ugroženo, ali svim medicinskim postupcima našeg neonatološkog tima dobio se relativno brzo povoljan klinički odgovor i dete je sada stabilno. Spoljnim detaljnim pregledom nismo pronašli znakove povreda kod deteta", rekla je za HTV pedijatar Rebeka Ribičić, načelnica Odjela neonatologije KB-a Sveti Duh.

"Dete plače, ružičasto je, dobre je motorike, počeli smo ga hraniti, živahan je, urednog ultrazvuka mozga, zasad smo s njim veoma zadovoljni", dodala je.

Dečak je u jedinici intenzivnog lečenja radi opservacije.

"Radi se o dečaku porođajne mase 2.230 grama, a koliko je star, teško je proceniti. Gestacijski je star otprilike 38 nedelja, a u trenutku pronalaženja je mogao biti star vrlo malo, možda sat vremena, maksimalno dva, sudeći po kliničkom stanju kada je dovezen u bolnicu", rekla je načelnica neonatologije.

Na dečaku nisu pronađeni znakovi spoljnih povreda, a krv koja je bila na detetu potiče od majke.

S dečakom se postupa kao i sa svakim drugim novorođenčetom, ali uz pojačane mere opreza jer se ipak radi o specifičnim uslovima početka života.

Što će dalje biti s bebom?

"Uključene su sve službe bolnice i Centar za socijalni rad. Dok se sve ne reši, dete ostaje kod nas na zbrinjavanju i praćenju", rekla je dr Ribičić.

Kada zdravstvene procene budu povoljne, novorođenče će biti smešteno u ustanovu ili hraniteljsku porodicu.

"Ako se eventualno pronađe neka rodbina, možda se može imenovati staratelj i od strane rodbine. Ako ne, treba da prođu tri meseca da bi dete moglo da ide na usvajanje. Građani se celo vreme javljaju, javljaju se usvojiteljske, javljaju se jraniteljske porodice, svi nude pomoć, svi nude preuzimanje brige oko deteta", naveo je Krešimir Hojsak, načelnik Područne kancelarije Zaprešić Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Jedna od mogućih ustanova za smeštaj je i Karitasova kuća ljubavi kroz koju je prošlo oko 5.000 dece, trenutno imaju dvadesetoro djece do tri godine, a njihova vrata otvorena su i trudnicama.

"Svaka ta majka, trudnica, a imamo ih veoma mnogo, zapravo dece, najmlađa trudnica sad ima 13 godina, o njoj brinu socijalni radnici, pedagozi, medicinske sestre, njegovatelji, tako da su i deca i majke potpuno zbrinuti tokom boravka u Karitasu", istakla je časna sestra Jelena Lončar, upravnica Karitasa Zagrebačke nadbiskupije.

Sestra Jelena sve poziva na društveno odgovorno ponašanje.

"U ovom konkretnom slučaju je veoma teško govoriti, puno je tu nejasnih pitanja, pitanja bez odgovora, svi smo na neki način skloni osuđivati tu majku, ali pričekajmo, vidimo šta je u pozadini svega i budimo na kraju ipak Bogu zahvalni da je to dete spaseno", dodala je.

Policija pronalazak novorođenčeta karakteriše kao teško ubistvo u pokušaju

"Zagrebačka policija nastavlja kriminalističko istraživanje vezano za pronalazak novorođenčeta u kanti za smeće u Zaprešiću, policija taj događaj kvalifikuje kao pokušaj teškog ubistva", rekla je portparolka Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Marija Goati.

"Pošto se radi o novorođenčetu koje pripada ranjivoj grupi s obzirom na dob, policija sumnja na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva u pokušaju", kaže za HRT Goati i dodaje da je cilj policije da utvrdi sve okolnosti događaja i identitet roditelja novorođenčeta.

Goati je istakla da je istraga sada u osetljivoj fazi pošto policija prikuplja sve relevantne informacije i gleda u kojem smeru vodi njena sumnja. Pozvala je građane da se obrate policiji ako imaju informacije o okolnostima događaja.

Govoreći o pronalasku deteta, Goati je istakla da su novorođenče pronašli 17-godišnjak i 18-godišnjak koji su se vraćali s treninga te da su mu svojom brzom i kvalitetnom reakcijom spasili život.

Dodala je da je PUZ stoprocentno delotvoran kada su u pitanju krivična dela ubistava i teških ubistava.

"I u ovom slučaju naša profesionalnost ide u smeru traženja uzroka i okolnosti pod kojima se desio događaj i ko je sve u njemu učestvovao", napominje Goati.

Kanta u kojoj je dete ostavljeno u neposrednoj je blizini nekoliko stambenih zgrada.

"Možda je počinilac majka, a možda je više počinilaca"

U Dnevniku Nove TV o slučaju je govorila Nikolina Grubišić Požar iz Odeljenja za maloletničku delinkvenciju i kriminalitet PUZ-a.

Rekla je da ne može odgovoriti na pitanje je li policija pronašla roditelje i s kim je sve danas razgovarala.

"Istraga je u toku pa ne mogu deliti detalje s javnošću", rekla Grubišić Požar i istakla da je istraga intenzivna.

Dete je rođeno svega sat ili najviše dva pre nego što je pronađeno.

"Novorođenče je vrlo osetljivo, termolabilno i boravak napolju nekoliko sati može biti smrtonosan, a u ovom slučaju ipak je dete preživelo, što znači da je neki kraći vremenski interval", kaže Grubišić Požar.

Istraga nije fokusirana samo na Zaprešić i tamošnje stanovnike.

"Radi se o zahtevnim istragama, ne ograničavamo se na jednu soluciju, tako se ne ograničavamo ni na prostor Zaprešića", kaže Grubišić Požar i dodaje: "Možda je počinitelj majka, možda ima više počinitelja, zato istraga ide u svim smerovima."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusa

    15. maj 2024 | 02:20

    Lepi maleni andjele, neka ti Bog da svu sreću ovoga sveta i u budućosti samo napredak. Ovo je strašno! Dušica malena, tuga do neba......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA