Vreme čitanja: oko 1 min.

HDZ i Domovinski pokret potpisali koalicioni sporazum bez prisustva medija: "Sve ćemo vam reći sutra"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sporazum su potpisali mesec dana nakon parlamentarnih izbora i to bez prisustva medija

  • 1
Ivan Penava Foto: Tanjug/Hina

Predsednik HDZ-a, akteulni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak u Saboru, mesec dana od izbora, koalicioni sporazum koji definiše saradnju između ove dve stranke u budućoj vlasti, javja Jutarnji list.

S Plenkovićem su stigli Marko Milić i Tomo Medved, dok su u Penavinoj pratnji bili Josip Dabro i Igor Peternel. Sporazum su potpisali mesec dana nakon parlamentarnih izbora i to bez prisustva medija, a otišli su bez izjava.

"Sve ćemo vam reći sutra", samo je kratko poručio Plenković nakon izlaska iz prostorija Kluba HDZ-a i prelaska u Banske dvore.

Pre potpisivanja koalicionog sporazuma konstituisan je i novi, 11. saziv Sabora kojim će po treći put predsedavati HDZ-ov Gordan Jandroković, a u toku je rasprava o Zakonu o ustrojstvu i delokrugu tela državne uprave, kojim se definišu nazivi i broj ministarstava.

U novoj, trećoj Vladi predvođenoj Plenkovićem, biće više ministarstava nego u prethodne dve. Sada će ih biti 18 jer se osnivaju dva nova - Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo održivog razvoja, koje je do sada bilo s resorom privrede.

Tako će od sada Ministarstvom privrede "gospodariti" manjinski partner - DP i njihov ministar Ante Šušnjar, a na čelo Ministarstva održivog razvoja trebalo bi da dođe Marija Vučković, dosadašnja ministarka poljoprivrede.

S obzirom na to da je DP htro i dobio resor poljoprivrede, Vučković će zameniti njihov Josip Dabro. U naziv Ministarstva poljoprivrede se dodaju još i šumarstvo te ribarstvo, najavio je čelnik DP-a Ivan Penava.

Dobili su još i demografiju, a to Ministarstvo će voditi Ivan Šipić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZOKI

    16. maj 2024 | 17:54

    Svi su oni isti i pusu u jedan balon, svim se posluze da bi sto duze vladali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA