Vreme čitanja: oko 3 min.

Najotrovnija riba na svetu uhvaćena na Jadranu, otkriveno šta su joj pronašli u stomaku: Zubima drobi i metal

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Riba koja je ulovljena odneta je na laboratorijsku analizu

  • 0
Riba srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus) Foto: Shutterstock

U Jadranskom moru, u Medulinskom zalivu nedavno je ulovljena najotrovnija riba na svetu - srebrenopruga napuhača. Ovu je ribu slovenski državljanin Anton Vidovič pre desetak dana ulovio na 19 metara dubine kraj ostrva Ceja, a u Puli je obavljena i laboratorijska analiza utrobe ove ribe.

Uz veliku dozu opreza, budući da je ova jedinka u celosti otrovna, u Laboratoriju prirodnih nauka pulskog Univerziteta Jurja Dobrile, pod vodstvom dr sc. Nevena Iveše, višeg naučnog asistenta i morskog biologa, riba je analizirana, piše Glas Istre .

Prva je to naduvača u Jadranu kojoj se analizira sadržaj želuca, a nalaz će objaviti u naučnom časopisu. Zahvaljujući vrsnom ribolovcu Mariju Lazariću koji je po Vidovičevoj dojavi odmah obavestio Ivešu, imali su priliku da dobiju potpuno sveži primerak za analizu.

Inače ova riba obitava u Tihom i Indijskom okeanu, kao i Crvenom moru. Iveša smatra se da se u ovom slučaju radi o samo jednoj jedinki.

Prema njegovim rečima, to se s jedne strane može pripisati činjenici da retko žive u jatu i pokazuju agresivno ponašanje prema pripadnicima iste vrste. S druge strane, ulovljena je riba u ustima imala jednu udicu, a u želucu još tri.

Ali, i uprkos tome što je prethodno progutala tri udice, ova je grabljivica i dalje napadala mamac. Uz ovu se ribu veže više kategorija opasnosti.

Ona dolazi i u vidu ugriza, jer su u nekim zemljama, npr. u Libanu, zabeleženi slučajevi ugriza ljudi. Iako nije potrebno dizati paniku, bitno je znati da će sve više ovakvih tropskih riba dolaziti i u naše krajeve, stoga je korisno imati više informacija o ovoj ribi i o tome kako s njom postupati.

Važno je ne dirati je jer, nakon otrovne zlatne žabe iz Amazone, ova riba glasi kao druga najotrovnija životinja na svetu.

"Cela je životinja otrovna. I meso i koža. Pogotovo koža jer ona nema ljuske, i samim time, kao i druge ribe koje ih nemaju, izlučuje mnogo sluzi za odbranu i osmoregulaciju. I samim time, otrov se nalazi i u sluzi, a najviše otrova nalazi se u unutrašnjim organima i u jetri. Protivotrov još uvek ne postoji. To je jedan živčani otrov koji blokira živčane impulse i samim time kod čoveka može doći do blokade vitalnih funkcija i do smrti. Trovanje se odvija u nekoliko faza, a prvi simptomi već se pojavljuju u razmaku od 10 do 45 minuta nakon izlaganja otrovu", objašnjava Iveša dodajući da će jedinku poslati na dalju analizu u Split gd‌e će izolovati toksin i dobiti informacije o njegovoj jačini.

Nakon prethodno uzetih biometrijskih mera i uzoraka sadržaja želuca, a pre uzimanja uzoraka spoljnog tkiva - gonada, pod mikroskopom su pregledali čime se riba nedavno hranila.

Ono što Iveša uočava su komadići ljušture nekoliko vrsta autohtonih rakova, komadić školjkaša, ljuštura puža i ježeva. Pronađen je i komadić kosti ribe. Sve to potvrđuje da ova riba ima zaista snažne zube.

Zubima drobi i metal

Naime, srebrnopruga naduvača pripada grupi četverozupki kojima zubi rastu ceo život.

"Zubalo im je omogućilo da zauzmu ekološku nišu u moru, da se mogu hraniti organizmima koji su drugim životinjama većinom nedostupni, kao što su to rakovi, bodljikaši, ježevi, školjkaši, puževi, sve životinje koje imaju tvrdi oklop. Zbog toga što ima tu mogućnost prilagođavanja, ona može jako dobro iskorišćavati taj resurs i razvijati se", priča Iveša dodajući da još nije poznato razmnožavaju li se one i u Jadranu.

A iako još uvek nije invazivna vrsta u našem ekosistemu, zabrinjavajuće je to što njeni zubi, dva straštena gore i dolje, mogu pregristi i metal.

Upravo zbog toga, u zemljama gd‌e je postala invazivna, ribari imaju problema jer im uništava ribarske alate i ulov.

"U tim područjima ova vrsta čini pet posto ukupnog ulova u malom obalnom ribolovu, a nema nikakvu tržišnu vrednost i zabranjeno ju je konzumirati na području Еvropske unije. A s obzirom na to da je, još dodatno, i otrovna, ribari moraju posebno da paze da s njome u kontakt ne dođu ni oni ni njihova druga lovina, jer se taj tetrodotoksin može preneti sluznicama i na druge organizme", govori Iveša.

Dodaje da ljudi pri rukovanju s njima obavezno moraju nositi zaštitne rukavice i paziti da ne dotaknu sluznice poput usta i očiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA