≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ubica Ive Pukanića dobio spor protiv Hrvatske u Strazburu: Povređena su mu prava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropski sud je primetio da se prema Zakonu o krivičnom postupku dopisivanje između optuženog i njegovog advokata ne sme nadzirati, osim ako sudija ne odluči drugačije i samo u vezi s određenim krivičnim delima

  • 0
Ivo Pukanić Foto: Profimedia/AFP/STRINGER

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povredila prava Amira Mafalanija, jednog od osuđenih za atentat na novinare Ivu Pukanića i Niku Franića, zbog nezakonitog praćenja njegovog dopisivanja s advokatom, javlja Index.hr.

U istoj presudi sud u Strasbourgu zaključio je da je neosnovan deo prigovora u kem se pozivao na povrede odredbi Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koje garantuju zabranu nečovečnog postupanja.

Mafalani je prigovorio zbog neodgovarajućih uslova u istražnom zatvoru i preterano strogog posebnog zatvorskog režima poput socijalne izolacije, potpunog ograničenja korišćenja televizije i štampe, te stavljanja lisica na ruke i noge tokom sudskih rasprava.

Evropski sud je primetio da je Mafalaniju određen istražni zatvor zbog sumnje da je učestvovao u zločinačkoj organizaciji koja je izvršila atentat na dvojicu novinara u centru Zagreba, a u zatvoru je određeno da se, s obzirom na specifičnost i način izvršenja krivičnog dela, primene posebne mjere nadzora i bezbednosti, izvestila je kancelarije hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

Takav režim, zaključio je sud u Strazburu, bio je opravdan, između ostalog, jer je zločin za koji je Mafalani bio optužen imao obeležja terorističkog akta.

Ivo Pukanić Amir Mafalani Foto: Profimedia/AFP/POOL

Bezbednosne mere srazmerne riziku

Iako mu nije bilo dozvoljeno da gleda televiziju, sluša radio ili čita novine tokom 11 meseci koje je proveo sam u ćeliji bez prava na komuniciranje s drugim zatvorenicima zbog vlastite bezbednosti i uticaja na istragu, ipak su mu bile dozvoljene svakodnevne jednočasovne šetnje na otvorenom i posete porodice i advokata, što je on redovno i koristio.

Evropski sud je zaključio i da to razdoblje nije bilo prekomerno ni toliko ozbiljno da bi dovelo do potpune izolacije.

Vezano za prigovor neodgovarajuće medicinske nege zbog povreda nosa, ramena i šake tokom hapšenja, ESLJP je na osnovu medicinske dokumentacije primetio da su ga pregledali lekari u brojnim prilikama, dijagnostikovali mu povrede i lečili njegova stanja prema potrebi. Istovremeno, prigovor da njegove povrede nisu bile sanirane Mafalani, kako se navodi u presudi, ničim nije potkrepio.

U odnosu na posebne bezbednosne mere vezivanja ruku i nogu tokom transporta do zgrade suda i sudskih rasprava, ESLJP je utvrdio da one nisu bile nerazmerne bezbednosnom riziku.

Ivo Pukanić Ubistvo Ive Pukanića Foto: Profimedia/AFP/HO

Pismo sa pečatom suda i nepoznatim parafom

Ali, prigovor praćenja dopisivanja s advokazom, ESLJP je ocenio osnovanim jer im je Mafalani dostavio pismo advokata koje je sadržavalo pečat Županijskog suda u Zagrebu i paraf nepoznate osobe, iz čega je jasno da je bilo otvoreno.

Evropski sud je primetio da se prema Zakonu o krivičnom postupku dopisivanje između optuženog i njegovog advokata ne sme nadzirati, osim ako sudija ne odluči drugačije i samo u vezi s određenim krivičnim delima.

Ivo Pukanić Ubistvo Ive Pukanića Foto: Profimedia/AFP/STRINGER

Konačnom presudom Mafalaniju, koji zbog ubistva novinara i izdavača nedeljnika Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića služi 16-godišnju zatvorsku kaznu, sud u Strazburu dosudio je naknade od 2.000 evra na ime nematerijalne štete i 2.850 eura za troškove postupka.

Mafalani je zbog kršenja ljudskih prava već dobio sporove u Strazburu, ali i pred hrvatskim Ustavnim sudom koji mu je nedavno usvojio tužbu zbog povrede prava prilikom hapšenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA