Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog Pupovca moguć raspad vladajuće koalicije u Hrvatskoj: Domovinski pokret oštro zapretio HDZ-u

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili neko drugi iz SDSS-a bude predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarna većine, rekao je Igor Peternel

  • 0
Milorad Pupovac Foto: ATA Images

Premijer Andrej Plenković ipak se nije odrekao Milorada Pupovca i SDSS-a i smatra ih delom parlamentarne većine, zbog čega je danas izbila prva ozbiljna kriza u koalicionim odnosima HDZ-a i Domovinskog pokreta, javlja Novi list.

HDZ, naime, želi da Pupovac bude predsednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i to u kvoti većine u Saboru.

Vodstvo DP-a odbija i pomisao o tome, budući da je izbacivanje SDSS-a iz vladajuće koalicije praktično jedini uspeh koji je Domovinski pokret postigao u pregovorima s Plenkovićem.

Zato su najviši zvaničnici DP-a zapretli HDZ-u čak raskidom koalicije ukoliko Plenković ne odustane od toga da baš Pupovca postavi za predsednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što je on bio i u prošlom sazivu.

Do dogovora mora doći veoma brzo, jer je za sutra rano ujutru sazvana sednica Odbora za izbor imenovanja, koja u dnevnom redu ima predloge imenovanja predsednika i potpredsednika niza odbora, pa tako i onog koji je HDZ namenio Pupovcu.

"Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili neko drugi iz SDSS-a bude predsednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarna većine. Protivno bi to bilo našem koalicionom sporazumu s HDZ-om. Može na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što se DP-a tiče, biti svako od preostale petorice zastupnika nacionalnih manjina, ali SDSS-ovac ne. To je naš čvrst stav i moraće HDZ da ponudi drugo rešenje", rekao je predsednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel.

(Telegraf.rs)

Video: Pupovac: "SDSS odlično prošla, bolji rezultati nego pre četiri godine"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA