• 0

Svetsko olimpijsko zlato iz fizike u Kraljevu (FOTO)

Dušan Đorđević - osvajač zlatne medalje na 48. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, održanoj od 16. do 24. jula 2017. godine u Jogiakarti u Indoneziji, iako učenik beogradske Matematičke gimnazije, rođeni je Kraljevčanin

  • 0

U jakoj konkurenciji oko 400 učenika iz 86 zemalja sveta, srpski tim se vratio sa pet medalja – Dušanovom zlatnom i četiri srebrne, koje su osvojili Marko Šušnjar i Vuk Radović, iz beogradske Matematičke gimnazije, i Novak i Bogdan Stanojević, iz niške gimnazije „Svetozar Marković“. Ovi mladići su ostvarili najbolji rezultat u istoriji učešća predstavnika naše zemlje na svetskom takmičenju iz fizike, na kome su naši učenici do sada osvojili pet zlatnih, 23 srebrne i 55 bronzanih medalja.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

Mladog olimpijca, po povratku u rodni grad, primio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. Ovaj skromni devetnaestogodišnjak, iako je uspeo da se upiše na Kembridž, studiraće u Srbiji, na Fizičkom fakultetu, na koji je takođe primljen.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

- Olimpijada je za nas prošla najbolje što je mogla - osvojili smo medalje, pokazali koliko znamo, koliko umemo, koliko možemo. Planiram da nastavim postdiplomske studije, a zatim i doktorske studije negde u inostranstvu. Ali, planiram da se vratim u Srbiju i da stečeno znanje primenim u svojoj zemlji - kaže Dušan, koji je na prošlogodišnjoj Olimpijadi u Cirihu osvojio bronzanu medalju.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

Gradonačelnik Kraljeva je, kako kaže, do sada imao priliku da razgovara sa Kraljevčanima koji su osvajali zlatne, srebrne i bronzane medalje kao sportisti.

- Prvi put razgovaram sa Kraljevčaninom koji je sa Olimpijskih igara u oblasti fizike doneo medalju u naš grad. Apsolutno sam siguran da će ispuniti sve planove o kojima je govorio – da će završiti Fizički fakultet sa odličnim uspehom, postdiplomske studije, doktorirati, nadam se, negde u inostranstvu, na nekom od prestižnih fakulteta, ali da će posle toga doći u zemlju i nastaviti da razvija sebe, ali i ovo društvo - rekao je gradonačelnik.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

On je istakao da je veoma radostan što deca iz našeg grada odnosno naše zemlje uspevaju da postignu odlične rezultate u igri koja nije ravnopravna.

- Oni su u oblasti teorijske fizike ostvarili šesti rezultat od 86 država, a u oblasti eksperimentalne fizike šesnaesto. To pokazuje disproporciju između njihovog znanja i mogućnosti da to znanje praktično primene. To zavisi i od koncepta učenja, ali na prvom mestu od uslova, koji kod nas sigurno nisu toliko dobri koliko su dobri u zemljama na zapadu Evrope ili u SAD i Kanadi. Zato očekujemo da će država još više pomagati razvijanje naše nauke, da će još više novca biti ulagano u oblast prirodnih nauka, u oblast informatike, a to se u potpunosti poklapa sa strategijom i idejama koje promoviše ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Šarčević - rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

Kako je posebno naglasio gradonačelnik, Dušan je sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja proveo u Domu, i to mu nije smetalo da bude - ne najbolji u svojoj školi, ne najbolji u Srbiji, nego da donese najsjajnije odličje u Kraljevo i time pokaže da, „iako je učio u uslovima koji nisu najbolji, on je ubedljivo najbolji u disciplini u kojoj se takmiči i doneo je zlatnu medalju svojoj zemlji“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok