KAKO JE NASTAO MARŠ NA DRINU? Nezvanična himna Srbije, junačka ili agresorska pesma? (VIDEO) (TEKST)

Ova pesma je simbol ujedinjenja Srba, simbol snage i istrajanost u borbi za slobodu, simbol junačkog duha, a pre svega mira. Međutim, Bošnjaci i Hrvati je doživljavaju kao "uvredljivi i agresorski simbol rata i razora". Šta za vas predstavlja "Marš na Drinu"?

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Предраг

    25. novembar 2018 | 09:55

    Јесте српски пук, али аутор текста би требао да зна који је то српски пук, а у питању је Други пешадијски пук "Књаз Михаило", Моравске дивизије, познат као Топлички Гвоздени пук. Такође, јесте пуковник Стојановић, али срамотно је што није написано име, а у питању је елитни официр, пуковник Миливоје Стојановић Брка, лични пријатељ Станислава Биничког. Марш на Дрину, написан је њему и Топличком Гвозденом пуку, али након погибије Миливоја Стојановића Брке на Кременици током Колубарске битке, када је тешко болестан повео јуриш на Кременицу и погинуо. Инспирисан јуначким делом свог пријатеља и његових бораца, Станислав Бинички компонује "Марш на Дрину", као захвалност за одлучујуће дејство овог пука на Церу, када је он под вођством Брке одлучио битку, освајајући село Текериш, након чега се цела Моравска дивизија развила и ударила у бок непријатеља, а такође и за дејство током битке на Дрини, када је овај пук разбио елитни аустроугарски пук, састављен од Хрвата "Бан Јелачић" у заседи. Толико.

  • Cicha

    17. novembar 2014 | 00:45

    Mala dopuna.Vojni orkestar o kome sam govorio imao je120 ljudi,shto trubacha,shto bubnjara i doboshara.

  • Cicha

    17. novembar 2014 | 00:35

    Ova korachnica je vec bila u upotrebi na pochetku tog rata,tadashnji vojni orkestri su je svirali,Bilo je kasnije malih prerada.NAjVAZHNIJE,kako je ona postala popularna kod Srba.Srpska vojska je u jednom trenutku popustila pred nadmocnijom silom i neke jedinice,desetkovane dale se u panicni beg.Tadashnji komandir i dirigent je odradio neshto nevidjeno u istoriji ratova.Nije dozvolio muzicarima da bezhe,vec je ih postrojio i naredio da zasviraju tu korachnicu. Potom su trubachi po susednim jedinicama samoinicijativno svirali znak za jurish.I oni shto su bezhali,misleci da je stiglo pojachanje pocheli su da se okrecu nazad,Iz besa i ochaja se krenulo najpre spontao,a ubrzo u orgaizovani jurish i kontranapad.Austrougarska vojska je odbachena i imala valike gubitke,bila blokirana dok im nije stiglo pojacha nje.Kasnije kako je bilo zna se.Ovo je opisano u vojnoj istoriji,i ovu bitku,i na kajmakcalanu,i neretvu i dr,prouchavaju mnoge armije u svetu.Stoga je neposhteno da je proglashavaju ritualnom kad se ide u pohod,Iznedrila se u odbrani i ocaju,Toliko za zlobne drko.e iz susedstva i onih shto lupetashe o njenom izvodjenju u zgradi UN,Samo Ameri da ne se.u,jer uz njihove trube je pobijeno 13 miliona indijanaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA