Bata Živojinović dobija spomenik u Koraćici

Inicijativu su potpisali Radoslav Zelenović, Nele Karajlić i Dragovan Ignjatović

  • 6

Inicijativa za izgradnju legata Velimira Bate Živojinovića u Koraćici, njegovom rodnom selu na Kosmaju u kojem je popularni glumac provodio najlepše dane i godine, stigla je na razmatranje u Vladu Srbije - kako saznaju "Večernje novosti".

NEK SE ZOVE VALTER: Kinezi žele da grade novi filmski grad u Beogradu

Beograd nije mogao bolje da mu se oduži: Na Vračaru osvanuo predivan mural Bate Živojinovića

Inicijativa koju su potpisali Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, Nenad Janković (Nele Karajlić) i Dragan Ignjatović iz Koraćice, upućena je 4. avgusta prvom potpredsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, sa željom da se država uključi u realizaciju ove lepe ideje.

U priloženom tekstu se, između ostalog, navodi da je Bata Živojinović s ponosom svuda isticao da je rođen u Koraćici i samim tim učinio da ovo prelepo mesto, postkosmajsko selo bude veoma poznato.

- Nakon njegove smrti pokrenuta je inicijativa da se kao najvećem među glumcima, ali i kao "najvećem sinu" našeg sela izgradi legat, koji bi se zvao njegovim imenom i koji bi sačuvao sećanje na lik i delo Bate Živojinovića, a samim tim i celokupne jugoslovenske i srpske kinomatografije. Stari meštani se sa setom sećaju kada je Bata donosio filmove koji su se prikazivali u holu škole u Koraćici. Mnogi veliki gradovi bi "Platili suvim zlatom" da se u njihovoj sredini rodi i živi takav velikan kao što je Bata. Voleo je Koraćicu i uvek joj se vraćao - ističe se u prilogu.

Printskrin: Youtube/GeronimoMediaTV

Tako bi, ukoliko se on usvoji, u Koraćici bio sagrađen objekat za potrebe legata, a ispred spomenik velikom glumcu. Deo ulice poneo bi Batino ime, takođe je i planirana manifestacija "Batini dani".

- Bata ne nedostaje samo svojoj porodici i prijateljima u Beogradu, nego i Koraćici. On ju je promovisao, dovodio je tu mnoge ljude, brinuo je o seoskoj školi, crkvi i mnogim drugim stvarima, i bio je čovek kome su meštani mogli da se obrate za svaku vrstu pomoći. To je nešto što se ne zaboravlja - objasnio je za "Novosti" Radoslav Zelenović.

"NEMOJTE PLAKATI, VALTER NE MOŽE DA UMRE": Svima krenule suze zbog Dačićevog govora na komemoraciji Bate Živojinovića! (VIDEO) (FOTO)

Obradovan činjenicom  da je njihova inicijativa krenula dalje, ovaj ugledni kulturni poslanik ističe da se nada da na njoj stvari neće i ostati.

- Potrebna nam je podrška Ministarstva kulture i informisanja, Gradskog sekretarijata za kulturu opštine Mladenovac - kaže Zelenović.

- Namera je da se održi taj plamen koji je Bata svima nama ostavio u amanet. Unutar tog inicijativnog odbora je i moja malenkost, koja je imala tu sreću da upozna Batu i bude njegov komšija u poslednjih dvadesetak godina - kaže, za "Novosti", Nele Karajlić.

Ljudi poput Bate su na najlepši način predstavljali našu zemlju. Ne postoji ni jedno značajno ostvarenje na prostorima bivše Jugoslaavije u kojima on nije igrao.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sobodan Prnjavor

    12. avgust 2017 | 11:22

    Bravo Nele i ostali za ovo delo vlada bi trebala ovo podržati svaka čast velikomBati našem Valteru i Jugo kiematografiji.

  • mara

    12. avgust 2017 | 16:38

    veoma drag i dobar covjek srecni smo sto smo imali ovakve ljude...

  • Vuk CG

    12. avgust 2017 | 16:15

    Moze i u centru Beograda , zasluzio je a moze i ime ulice kao i za Gagu Nikolica ,Mandu itd , zasluzili su .LEGENDE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA