SAMO ZA LJUBITELJE NAUKE: Izložba replika mašina iz 19. veka u Muzeju nauke i tehnike (VIDEO)

Izložba obuhvata 25 replika mašina, aparata i instrumenata, a sve ih je izradio Flores

  • 1

Izložba "Stare iskre za nove nade" autora Davida Floresa, profesora prirodnih nauka iz Španije, biće otvorena u sredu, 6. septembra, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Konačno pred ljudima zlato zamrznuto u vremenu

Na izložbi će biti prikazane radne replike mašina, aparata i instrumenata koji oživljavaju kabinet za fiziku specijalizovan za elektrostatiku s kraja 19. veka.

S obzirom na nedostatak učila u mnogim školskim kabinetima za fiziku, autor je želeo da, podsećajući na inventivnost instrumenata korišćenih u 19. veku, podstakne mlade inženjere i konstrukture da obnove tradiciju izrade školskih učila u fizici i drugim naukama.

Izložba obuhvata 25 replika mašina, aparata i instrumenata, a sve ih je izradio Flores.

Zastupljeni su svi najvažniji tipovi elektrostatičkih mašina, među kojima su i replike vrlo retkih mašina kao što su Narnova, Kareova, Holcova, Rigijeva i Bonenbergova.

Pored manje poznatih ili danas nepoznatih uređaja, posetioci mogu videti i neke od klasičnih uređaja kao što su elektroskop, Lajdenska boca i Van de Grafov generator.

Deo izložbe su i značajne knjige iz istorije nauke sa opisima mašina i ilustracijama prema kojima su mašine izrađene, kao i uzorci korišćenih materijala.

Elektrostatičke mašine nastale su u 17. veku i korišćene su za stvaranje visokih napona za potrebe proučavanja električnih pojava.

Potvrda da neka elektrostatička mašina funkcioniše, skoro uvek znači dobiti varnicu na jednom od njenih krajeva.

Pored primene u naučne svrhe, javno prikazivanje pojava električnog pražnjenja decenijama je izazivalo veliko interesovanje i predstavljalo veliku društvenu zabavu.

Mašine malih dimenzija proizvođene su za decu krajem 19. veka sa ciljem da ih zabave i poduče.

Brzi razvoj transformatorskih aparata, poput Rumkorfovog sa sposobnošću da proizvedu struju visokog potencijala iz malih elektrohemijskih elemenata, ili poput Teslinog transformatora sa sposobnošću stvaranja struje visokog potencijala i visoke frekvencije, uticao je da elektrostatičke mašine odu u zaborav.

Moderni aparati kao što je Vandegrafov generator i dalje se koriste u proizvodnji vrlo visokih napona od nekoliko miliona volti, sa osnovnim ciljem da se istraži primarna materija.

Flores kaže da je njegova profesija podučavanje i uvek joj je pristupao sa uzbuđenjem i nadom.

- Uzbuđenjem, znajući da nije lako da se prenese ljubav prema umetnosti i nauci generacijama koje se svakim danom sve više udaljavaju od sklada i mira, i nadom, zato što čvrsto verujem da bez nje ne bi imalo smisla da se bilo šta radi na polju podučavanja zato što sam ubeđen da na nadi počiva moja profesionalna odgovornost, jer bio bi zločin da se mladima pred kojima se otvara život prenosi beznađe - objasnio je Flores.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA