≫ 

Sprema se veliki rat protiv pirata! Kršenje autorskih prava u muzičkoj industriji u porastu širom sveta!

Ove godine oko 40 posto korisnika pristupilo je muzičkim sadržajima bez licence u odnosu na 35 procenata prošle godine

  • 1

Piraterija u muzičkoj industriji je u porastu širom sveta, pri čemu ove godine oko 40 posto korisnika pristupa muzičkim sadržajima bez licence u odnosu na 35 procenata prošle godine, prema današnjim podacima svetskog udruženja muzičke industrije.

Istovremeno, u Srbiji se kolektivne organizacije OFPS, SOKOJ i PI, uz Uniju diskografa Srbije i policiju (sektor za visoko-tehnološki kriminal) sve uspešnije bore brotiv pirata i uspešno štite autorska i srodna prava, kao preduslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Pozdravite se sa skidanjem filmova sa interneta: Preko IP adrese znaju ko ste, a kazne su paprene!

Internet pretraživači olakšavaju pirateriju, navela je Međunarodna federacija fonografske industrije (IFPI) u izveštaju, pozivajući vlade zemalja sveta na akciju, prenosi agencija AFP.

- Kršenje autorskih prava i dalje raste i evoluira, pri čemu je dominantan metod neovlašćeno preuzimanje muzičkih fajlova na nelegalnim striming platformama (takozvani stream ripping) - izjavila je šefica IFPI-ja, Frensis Mur.

- Uz obilje licencirane muzike koja je dostupna fanovima, ove vrste ilegalnih sajtova nemaju opravdano mesto u muzičkom svetu - rekla je ona, pozivajući na pooštravanje regulative u sektoru digitalne muzike.

Na osnovu ankete sprovedene među korisnicima u 13 zemalja, u izveštaju je utvrđeno da većina slušalaca nelicencirane muzike koristi "stream ripping" za pristup piratskom sadržaju.

Printskrin: Instagram/ari.khoeriyah

Trideset pet procenata svih korisnika interneta koristilo je "stream ripping" u ovoj godini, dok ih je prošle godine bilo 30 procenata.

"Stream ripping" sajtovi omogućavaju korisnicima da pretvore fajl koji se reprodukuje na platformama za strimovanje kao što su Spotifaj ili Jutjub, u oblik koji se može trajno preuzeti.

Foto-ilustracija: Profimedia

Procenat korisnika ovih sajtova porastao je na 53 odsto među populacijom uzrasta od 16 do 24 godine, dok ih kod generacije stare između 55 i 64 godine života ima samo 18 odsto.

U izveštaju se navodi da pretraživači "igraju ključnu ulogu u kršenju autorskih prava", pri čemu 54 odsto onih koji preuzimaju nelicenciranu muziku koristi Gugl.

Jutjub-mp3.org, najpopularniji svetski "stream ripping" sajt sa kojeg milioni korisnika pretvaraju Jutjubove video snimke u audio datoteke, bio je zatvoren početkom ovog meseca nakon jedne pravne kampanje koju je pokrenuo IFPI.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    19. septembar 2017 | 18:01

    Dok je Ruskih sajtova bice i muzike!E kad njih zatvore moracemo u prodavnice po Cd-e ili ploce ko sta voli!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA