I Beograd proslavlja Evropski dan jezika: Bogat program na Kalemegdanu 26. septembra

Savet Evrope podržava višejezičnost u čitavoj Evropi, uz ubeđenje da je poznavanje više jezika jedan od puteva koji vode ka boljoj komunikaciji

  • 0

"Onoliko smo osoba koliko jezika govorimo" kaže poslovica koja poručuje da je znanje jezika veoma bitno. Iz tog razloga svake godine 26. septembra, u svim krajevima Evrope proslavlja se Evropski dan jezika, uključujući i Beograd.

Evo koje jezike treba da učite da biste zaradili dobru platu!

Ova inicijativa Saveta Evrope, započeta 2001. godine, posvećena je naglašavanju značaja svih evropskih jezika.

Na taj načina 800 miliona Evropljana u 47 zemalja članica Saveta Evrope ohrabruje se da uči više jezika, u svim uzrastima, kako u školi tako i izvan nje.

Savet Evrope podržava višejezičnost u čitavoj Evropi, uz ubeđenje da je poznavanje više jezika jedan od puteva koji vode ka boljoj komunikaciji između različitih kultura i jedan od ključnih elemenata bogatog kulturnog i jezičkog nasleđa kontinenta.

Evropski dan jezika u Srbiji organizuje EUNIC Srbija - mreža evropskih kulturnih centara koji su prisutni i/ili predstavljeni u Srbiji, a ove godine u program će biti uključeno devet zemalja (Nemačka, Austrija, Švedska, Rumunija, Grčka, Italija, Španija, Francuska, Portugalija), osam jezika i 17 organizacija.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako najavljuje EUNIC to će biti prilika za mlade ljude svih uzrasta da otkriju različite jezike i da se obaveste o načinima na koje mogu da ih nauče u okviru obrazovnih ustanova u Srbiji, u školama jezika ili preko Interneta.

Program obeležavanja Evropskog dana jezika počinje u 12 sati susretom sa kulturnim, jezičkim i evropskim organizacijama koje rade na promovisanju evropskih jezika u Srbiji, zalažu se za obrazovanje i evropsku kulturu, uz organizovanje kviza o Evropi i jezicima.

Posetioce će ugostiti Gete institut, Institut Servantes i Francuski institut, a u 16 časova počinje program "Evropski jezik i kroz muziku i umetnost" i tokom čitave večeri umetnici i plesači, ali i učenici viših razreda osnovne škole, slaviće evropske jezike kroz muziku.

Zvanično otvaranje zakazano je za 16 sati na Kalemegdanu prisustvu Sema Fabricija, šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA