≫ 

Svi smo čitali njene romane i obožavali serije snimljene po njima, ali o životu Mir-Jam malo ko zna (FOTO)

U proteklih nekoliko godina često smo mogli čuti kako se spominje na televiziji, zbog ekranizacije njenih najpoznatijih romana. Međutim, o privatnom životu Milice Jakovljević Mir-Jam ne zna se mnogo

  • 2

Svi je znaju kao Mir Jam, bila je prozvana srpskom Džejn Ostin, a njene knjige obožavale su gotovo sve žene.

Kad su spustili crni plašt, zasijao je ponos svih žena, Beograda i bivše Jugoslavije (FOTO)

POZNAVAO MIR JAM, PRIVODIO GA GESTAPO: Neverovatna ispovest 95-godišnjeg čika Mikija! (FOTO) (VIDEO)

U proteklih nekoliko godina često smo mogli čuti kako se spominje na televiziji, zbog ekranizacije njenih najpoznatijih romana. Međutim, o njenm privatnom životu ne zna se mnogo.

Pravo ime bilo joj je Milica Jakovljević. Rodila se u Jagodini 1887. godine, a detinjstvo i mladost provela u Kragujevcu.

Želela je da bude novinar, pa se nakon Prvog svetskog rata seli za Beograd kako bi radila u Novostima, Nedeljnim ilustracijama, a sve vreme se potpisivala kao Mir Jam.

Ovaj pseudonim zadržala je i kada je počela da piše svoje romane.

Njeni romani stekli su izuzetnu popularnost u tom periodu. Pisala je o ljubavi, braku i životu građanske klase tadašnje Jugoslavije.

Foto: Večernje novosti

Milica Jakovljević živela je tihim i povučenim životom. U to vreme važila je za pravu lepoticu. Iako je sa velikom strašću pisala o ljubavi i braku, Mir Jam se nikada nije udavala. Bila je obrazovana, stabilna i samostalna. Tečno je govorila francuski i ruski, a o njenom privatnom životu više se nagađalo, nego što se zbilja znalo.

Čitalačku publiku osvojila je jednostavnim i pomalo sladunjavim stilom. Njeni romani bili su pitki, čitali se u dahu i sa uživanjem, ali te kritike nisu uticale na Milicu da prestane pisati svoje romane.

Ranjeni orao čiju smo ekranizaciju mogli gledati od 2009. godine, jedan je od najpoznatijih njenih romana.

Foto: Wikipedia

Pored toga, romani To je bilo jedne noći na Jadranu, Nepobedivo srce, Otmica muškarca, Greh njene mame, U slovenačkim gorama, Samac u braku i Mala supruga su decenijama mamili suze i uzdahe devojaka, a i ponekog muškarca sa širokom lepezom likova i uzbudljivim razvojem događaja.

U opusu Mir Jam našle su se i zbirke pripovedaka Dama u plavom, Časna muška reč, Devojka sa zelenim očima, Sve one vole ljubav i pozorišni komadi Tamo daleko i Emancipovana porodica.

Nakon Drugog svetskog rata na Mir Jam pada "ljaga" da je odbila da radi za okupacione novine, te njene knjige bivaju zabranjene, a ona više ne može da nađe posao.

Napuštena i osramoćena bez penzije, Milica je gurnuta u stranu. Umire 22. decembra 1952. godine od upale pluća. O njenoj smrti nijedne novine nisu izvestile.

Tek 1972. godine, postavljanjem na scenu Ateljea 212 predstave "Ranjeni orao", dela Mir Jam ponovo oživljavaju. Danas su na nacionalnoj televiziji izuzetno popularne serije i filmovi inspirisani njenim radom, koje publika iznova i iznova prati svake godine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/opanak.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joj

    28. septembar 2017 | 16:41

    I sestra je Stevana Jakovljevića autora "Srpske trilogije". Mnogo nepravdi joj je učinjeno, bez razloga. Šteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA