≫ 

Slike srpskih velikana među Pikasovim i Dalijevim: Najveći evropski kolekcionar skupio vredne umetnine u Francuskoj

Slike su izložene u Muzeju lepih umetnosti u gradu Po, na jugozapadu Francuske

  • 0

Na izložbi čuvenog kolekcionara Žorža Vizaa u Francuskoj, u društvu dela najvećih slikara 20. veka, poput Pikasa, Dalija i Henri Mura, izložene su i odabrane slike tri velikana jugoslovenskog slikarstva Ljube Popovića, Dade Đurića i Vladimira Veličkovića.

Van Dajkov "TROSTRUKI PORTRET ČARLSA I" budi monarhistu u vama: Kratka priča iza velikog umetničkog dela (FOTO)

Slike umetnika prošlog veka, među kojima su umetnička dela naših velikana, izložene su u Muzeju lepih umetnosti u gradu Po, na jugozapadu Francuske.

Reč je o kolekciji koju poseduje Žorž Viza (1910 – 2001), jedan od najvećih evropskih kolekcionara koji se bavio i štampanjem grafika najpoznatijih umetnika 20. veka, pa su kroz njegovu radionicu prošli Žorž Brak, Maks Ernst, Fernan Leže, Miro, Šagal, Pikaso, Dali, Đakometi i Ljuba Popović.

Kćerka Ljube Popovića, Adriana Popović, kaže da je sa svim tim slikarima Viza uspostavljao čvrsta prijateljstva i stvarao sopstvenu zbirku umetničkih dela.

- Na ovoj izložbi, koja je deo "Trilogije", tokom koje će Žoržovi naslednici predstaviti monumentalna dela koja poseduju, Ljuba je zastupljen slikom "Paklena lepota", koja je nastala 1986. godine i nalazi se u mojoj kolekciji. Dadova slika je iz francuskog fonda muzeja, a Veličkovićevu sliku poseduje muzej u Pou. Slike tri naša umetnika su u velikoj sali, jedna do druge, u društvu dela Pikasa, Dalija, Henrija Mura - kaže Adriana.

Dodaje da je Ljuba Vizaa upoznao čim je došao u Francusku, a da su kćerka čuvenog kolekcionara i njen suprug Ljubi, godinu dana pred njegovu smrt, najavili da planiraju izložbu dela najvećih umetnika 20. veka.

- Njih dvoje su bili u Ljubinom ateljeu u Parizu 2015. godine. Baš tog dana sam se našla sa Ljubom, a on je bio pun utisaka i pričao mi je o tom susretu i izložbi koja se priprema. Viza je puno voleo Ljubu, imao je puno njegovih radova na papiru, ali nije imao velikih slika, poput ove koja je sada prikazana - kaže Ljubina ćerka.

Slavni valjevski slikar bio je i osnivač Moderne galerije u Valjevu. Ljuba je preminuo u avgustu prošle godine, a sahranjen je u naselju Brđani u Valjevu, u blizini nove osnovne škole.

Daljinac

(S. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA