Slike za koje tvrde da su dokaz da je Salvador Dali imao incestne sklonosti prema svojoj sestri Ani (FOTO)

Od 17 izloženih slika šest je bilo portreta tri godine mlađe sestre Ane Marije, skoro uvek leđima okrenute posmatraču. (Neki likovni kritičari smatraju da je taj izbor ugla nagoveštavao da je Dali imao incestne sklonosti)

  • 0

Fondacija Gala-Salvador Dali otvorila je privremenu postavku u Dalijevom muzeju u Figeresu. Direktorka muzeja, Monse Ager, kaže da je ideja bila da se rekonstruiše Dalijeva prva samostalna izložba u Galeriji Dalmau 1925. godine.

Žena zbog koje su eshumirali velikog Dalija, pre nego što se "setila" da mu je ćerka - čitala tarot karte na lokalnoj televiziji

Dana 14. novembra 1925. godine Dali je imao samo 21 godinu i još uvek bio slikar šegrt. Održao je samostalnu izložbu sa 17 slika u ulju i pet crteža.

Najmanje poznata među eksponatima bila je slika "Figura u profilu". Tada je prvi i jedini put izložena. Reč je o portretu Dalijeve sestre Ane Marije, koju je Fondacija Dali kupila u martu na aukciji u Londonu i sada ponovo predstavila javnosti.

Mediji su pisali o paralelnom prisustvu snažnog kubističog uticaja avangarde i stila koji je podsećao na tradiciju, naročito na Engra.

Dali je kasnije govorio o svom periodu stalnog eksperimentisanja.

Foto: Profimedia

- U to vreme sam sikao pejzaže Kadakesa, oca, sestru, sve što bi moglo da bude tema moje frenetične kičice. Pomno sam posmatrao slike De Kirika u magazinima, a kraj uzglavlja mi je uvek bila knjiga Enrgovih "Razmišljanja". Iz nje sam prepisao neke najvažnije delove kao predgovor mojoj prvoj samostalnoh izložbi - rekao je Dali.

Od 17 izloženih slika šest je bilo portreta tri godine mlađe sestre Ane Marije, skoro uvek leđima okrenute posmatraču. (Neki likovni kritičari smatraju da je taj izbor ugla nagoveštavao da je Dali imao incestne sklonosti).

"Figuru u profilu" je kupio apotekar i porodični prijatelj Hoakim Kusi i Furtunet. Nije više izlagana u javnosti dok nije kupljena u Londonu na aukciji 2. marta 2017. Jedini dokaz o postojanju slike pre toga bila je crno-bela reprodukcija u magazinu "Atlantiko" iz 1929.

 
A post shared by Nuri Aldeguer (@nurialdeguer) on

Ana Marija je bila Dalijev glavni model do 1929. Ana je pisala o trenucima bliskosti sa bratom.

- Brat je tih godina naslikao brojne moje portrete. Mnogi su bili samo studije kovrdža ili otkrivenih ramena. Slikao je strpljivo i marljivo a poziranje za njega nije me umaralo, jer mi nikada nije bilo dosadno kada sam mirna i ne govorim. Tokom tih sati, dok sam mu pozorala, nikada se nisam umorila gledajući u pejzaž koji je uvek bio deo mog života. Stalno me je slikao blizu prozora - rekla je Ana.

Odnos Salvadora i Ane Marije počeo je naglo da se kvari 1929, kada je Gala ušla u njegov život. Gala je bila 10 godina starija, tada još uvek u braku sa pesnikom Polom Elijarom. Postala mu je model, muza, supruga i menadžer a Ana Marija i Dalijev otac su je prezirali.

Tokom Španskog građanskog rata Ana Marija je na kratko bila u zatvoru. Verovala je da ju je Gala lažno prijavila da je simpatizerka fašista.

Nije joj se dopadalo ni to što je Dali u svojim knjigama ostavljao utisak osobe koja je imala problematično detinjstvo i burni odnos sa ocem.

Salvador je bio ljut na njenu idealizovanu verziju u memoarima, "Salvador Dali viđen očima svoje sestre". Odgovorio je tako što je naslikao brutalno eksplicitnu verziju njenog portreta inspirisan pronografskim magazinom, nagnutu preko prozora, dok je napadaju leteći falusi. Sliku je nazvao "Mlada devica autosodomizovana sopstvenom čednošću".

Foto: Wikipedia/public domain

Nakon Galine smrti 1984, Dali je odveden u bolnicu kada mu je izbio požar u kući. Neki su sumjali na pokušaj samoubistva. Iako se brat i sestra nisu decenijama videli, Ana Marija je pokušala da se pomiri s njim. Došla je ga obiđe, ali on je počeo da viče na nju i izbacio ju je iz sobe.

Nikada se više nisu sreli. Dali se oporavio i bio pušten kući. Umro je od srca 23. januara 1989. u Figeresu, gde je sahranjen i gde je sada njegov muzej.

Ana Marija ga je nadživela za nekoliko meseci, preminuvši 16. maja u porodičnoj kući, na manje od sat vremena udaljenosti od njegovog večnog boravišta.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA