SANU je u sredu i četvrtak rezervisan za Ivu Andrića: Naučni skup o njegovim delima

Ivo Andrić je bio član SANU od 1926. do poslednjeg dana života

  • 0

Dvodnevni naučni skup "Delo Ive Andrića" biće održan 13. i 14. decembra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti povodom 125 godina od rođenja srpskog nobelovca.

Skoro niko ne zna da je iz pera Ive Andrića izašlo i mnogo pesama: "Jedan Novembar" napisao je davne 1918. godine

Ivo Andrić je bio član SANU od 1926. do poslednjeg dana života 1975. Primljen je kada je imao 34 godine, a predložili su ga Slobodan Jovanović i Bogdan Popović.

Svoju pristupnu besedu je naslovio "O Vuku kao piscu", a u Akademiji je priređena posebna svečanost u Andrićevu čast kada je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Početkom ove godine SANU je imenovala Počasni odbor za proslavu 125 godina od rođenja Ive Andrića. Predsednik Odbora je akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU.

Članovi Počasnog odbora su akademici Miro Vuksanović, Vladeta Jerotić, Dušan Kovačević, Ljubomir Maksimović, Nada Milošević Ðorđević, Dragoslav Mihailović, Predrag Piper i Ljubomir Simović, univerzitetski profesori Živojin Stanojčić i Ivo Tartalja.

Foto: Knjiga "Kainov ožiljak / Dejan Stojiljković

Istovremeno, SANU je osnovala Odbor za naučni skup o Andrićevom delu.

Predsednik Odbora je akademik Miro Vuksanović, a članovi Odbora su dopisni član SANU Zlata Bojović i profesori Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić, Radivoje Mikić i Snežana Samardžija.

Osnovna namera dvodnevnog naučnog skupa je da nova tumačenja Andrićevog dela još jednom istaknu neprolazne vrednosti tog dela, a istovremeno da potvrde Andrićevu trajnost u srpskoj književnosti i kulturi.

Naučni skup će okupiti 39 učesnika iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore i njihovi radovi će biti objavljeni u Zborniku.

Foto: Knjiga "Kainov ožiljak / Dejan Stojiljković

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, 13. oktobra ove godine, na velikoj Svečanoj akademiji o Andriću govorili su akademici Vladimir S. Kostić, Matija Bećković, Milosav Tešić, Dušan Kovačević, Miro Vuksanović i dopisni član Goran Petrović, a Andrićeve tekstove o nekadašnjim srpskim akademicima kazivali su dramski umetnici Nebojša Dugalić, Milan Mihajlović i Petar Mihajlović.

Na svečanom otvaranju naučnog skupa o Andriću svoje besede kazivaće predsednik SANU Kostić i akademik Vuksanović, dok će dramski umetnik Tihomir Stanić govoriti odlomak iz romana "Na Drini ćuprija".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA