• 0

850 godina od podizanja prvih Nemanjinih zadužbina: Izabrana najbolja idejna rešenja za murale u centru Kuršumlije (FOTO)

Cilj je da se istorijskom identitetu Kuršumlije što upečatljivije i očiglednije pridruži Nemanjino nasleđe

  • 0

Narodna biblioteka Kuršumlije i opština Kuršumlija veliki Jubilej 850 godina od podizanja prvih Nemanjinih zadužbina obeležiće i oslikavanjem dva murala na zidovima stambenih zgrada u centru grada. Na njima će biti prikazane dve ktitorske figure Stefana Nemanje, a idejno rešenje koje će osvanuti kod apoteke je izabrano.

Na ovim lokacijama u Srbiji svi traže blago Nemanjića: Zakopano je duboko, a navodno je sanduk s ćilibarima našla i UDBA!

Pobednik nagradnog konkursa Svetozar Pandurović, akademski slikar iz Beograda. Njemu je pripala nagrada od 50.000 dinara.

Foto: toplickevesti.com

Drugo mesto i 30.000 osvojio je Nemanja Lazarević, slikar, a treću nagradu i 20.000 osvojio je Ljubisav Račić, slikar iz Kuršumlije.

Žiri koji je doneo odluku i izabrao najbolje radove činili su doc. dr Dejan Milosavljević , profesor Akademije SPC za umetnosti i konservaciju, Miloš Janković, istoričar umetnosti, pomoćnik ministra kulture RS, Nebojša Gašić iz biblioteke Kuršumlija, Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija. Oni su naglasili da su prema propozicijama konkursa izabrali najbolje radove.

Foto: toplickevesti.com

Nebojša Gašić iz biblioteke, idejni tvorac projekta, zahvalio se žiriju, svima koji su pomogli realizaciji i pobednicima - Svetozaru Panduroviću, Nemanji Lazareviću i Ljubisavu Račiću, i učesnicima Milošu Đorđeviću i Mileni Vukajlović.

- Na ovim muralima će biti prikazane dve ktitorske figure Stefana Nemanje. Cilj je da se istorijskom identitetu Kuršumlije što upečatljivije i očiglednije pridruži Nemanjino nasleđe i slava i da Nemanjino ime bude jedna od prvih asocijacija kada se pomene Kuršumlija. Murali će predstavljati slavnu prošlosti našeg grada - rekao je Nebojša Gašić, direktor Biblioteke.

Daljinac

(Telegraf.rs / Topličke vesti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima