Mesec Srpske umetnosti: Srpske umetnice izlažu u Abu Dabiju (FOTO)

Ceo projekat se realizuje uz saradnju i podršku Ministarstva kulture i naše ambasade u UAE

  • 1

Centar umetnosti i kulture u Abu Dabiju Art Hub, u okviru Meseca Srpske umetnosti od 14. februara do 1. marta 2018. godine, nakon realizovanog konkursa ugostiće umetnice Ivanu ŽivićLejlu Ennettah VujovićAnu Golović i Milicu Babović. Ceo projekat se realizuje uz saradnju i podršku Ministarstva kulture i naše ambasade u UAE.

"Mesec Srpske umetnosti" u Art Hub-u ima za cilj da okupi najbolje predstavnike današnje likovne scene Srbije, kako bi razmenili iskustva, unapredili svoj rad, podstakli ostale umetnike na ovakav korak, upoznali novu kulturu i umetnost i što je najvažnije u najboljem mogućem svetlu prezentovale kulturu i umetnost svoje zemlje. Umetnice su pozvane da žive i rade u Art Habu, a pred kraj boravka otvaraju izložbu Srpske umetnosti, koju čine radovi nastali u obe sredine.

Foto: Andjela Grozdanić

Važnost ovog projekta se ogleda u tome što Abu Dabi teži ka stvaranju nove platforme za umetnost, gradeći Luvr, Gugenhajm, velika bijenala, pozivajući najbolje stvaraoce iz celog sveta, što je od izuzetnog značaja za naše stvaraoce koji će predstavljati zemlju. Kao i u činjenici da je ovo prvi put da srpski umetnici i Srbija imaju priliku da u ovom gradu predstavljaju svoju kulturu i umetnost tokom čitavog meseca.

Foto: Andjela Grozdanić

- Ponosne smo što imamo priliku da pokažemo naš talenat u novoj sredini. Pozvane smo da napravimo nove radove koji će u sebi imati elemente arapske kulture - ističe Ivana Živić

Polazeći od te ideje i naš grupni portret ima za temu preplitanje različitih kultura samo u obrnutom smeru. Ručno slikana pozadina  preuzima motiv sa vizantijskih mozaika, a ćilimi su pirotski, nadovezuje se Leila Ennettah.

Foto: Andjela Grozdanić

Art Hub Abu Dabi osnovan je 2012. godine, kada je vlasnik i osnivač Ahmed Al Yafei, inžinjer naftne i plinske tehnologije, pretvorio staru industrijsku zgradu u udoban radni prostor. Od tada postaje međunarodno umetničko središte koje posećuju mnogi svetski umetnici.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija Dred

    9. februar 2018 | 17:16

    Mozda se neka i uda za seika, po ovim fotkama izgleda da je to srpska misija ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA