≫ 

Najlepša i najtužnija srpska ratna priča biće ekranizovana: Snima se film o čarapama kralja Petra (FOTO)

Ovaj film je posvećen primirju stogodišnjici primirja u Prvom svetskom ratu. Glavnu ulogu, kralja Petra igraće Lazar Ristovski, a snimanje filma bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude završeno do novembra

  • 8

Deo filma „Čarape kralja Petra“, po istoimenom romanu Milovana Vitezovića, biće sniman u Valjevu. Kako je rekao glumac i producent filma Lazar Ristovski, snimanje u Valjevu će početi 1. aprila, snimaće se u staroj gradskoj čaršiji Tešnjar, a filmska ekipa okupljena oko ovog projekta boraviće 15 dana u gradu na Kolubari.

Počinje 46. Međunarodni filmski festival FEST u Beogradu: Ovi filmovi čekaju da ih pogledate (VIDEO)

Ristovski, koji je danas boravio u Valjevu, sastao se sa gradskim rukovodstvom, koje je predvodio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. On je poručio da će lokalna samouprava pomoći realizaciju ovog projekta „u granicama mogućnosti“. Tokom snimanja u Valjevu filmska ekipa biće smeštena u hotelu „Narcis“.

Lazar Ristovski, Foto: Telegraf

Ovaj film je posvećen primirju stogodišnjici primirja u Prvom svetskom ratu. Glavnu ulogu, kralja Petra igraće Lazar Ristovski, a snimanje filma bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude završeno do novembra.

U filmskoj ekipi biće više od 70 glumaca, a pored Srbije, delovi filma biće snimljeni u Grčkoj i Rusiji. će Radi se o filmu koji je zasnovan na istorijskim događajima, u kome će obrađeno povlačenje srpske vojske preko Albanije.

Foto: Telegraf

Priču o debelim vunenim čarapama koje je za svog sina Marinka isplela Makrena Spasojević iz valjevskog sela Slovac i potom zamolila kralja Petra da mu ih preda, Milovan Vitezović je pretvorio u roman, a sada će sudbina jedne žene, koju su delile mnoge srpske majke, biti ekranizovana. Makrena je iz Slovca krenula da traži sina jedinca otišao dobrovoljno u vojsku.

U vrletima Albanije, među stanovništvom koje se povlačilo, bila je i Makrena je zaustavila kralja i zavetovala ga da pronađe njenog sina. Tada mu je dala par vunenih čarapa, koje je isplela za sina jedinca.

Foto: Telegraf

Kralj Petar je pronašao njenog sina, ali umrlog od hladnoće u planinama Albanije. Posle rata kralj Petar je naredio da se Makreni i Marinku na grobu podigne spomenik i postavi spomen-ploča na kojoj će pisati: „Ovaj spomenik podiže Petar Karađorđević Makreni Spasojević, koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim snom smiri u gudurama Albanije”.

Taj spomenik u selu Slovac su kasnije srušile komunističke vlasti, a obnovljen je 2011. godine na inicijativu Društva srpskih domaćina.

Po predanju, kralj Petar se nije odvajao od vunenenih čarapa koje je dobio od žene iz Slovca, a na samrti je tražio da mu ih obuju i umrlo je u njima.

Daljinac

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor Š.

    3. mart 2018 | 10:27

    Večni Mir i pokoj Dušama naših palih ratnika !!! Slava im.

  • Dag

    5. mart 2018 | 09:23

    Kralj Petar, je bio jedini omiljeni kralj u Srbiji,Preveo delo Dz.S.Mila: "OSlobodi".Nosilac Legije casti,ucesnik francusko - pruskog rata 1870.Sa svojim narodom, presao Albaniju.Od miloste, nazvan - Cika Pera...

  • Ljubica

    3. mart 2018 | 10:26

    Lazaru otac je iz Mariovo .selo nekada bilo veliko Znam da su seljani otisli u tugjinu na pecalbu i neki dolaze na seosku slavu .cula sam da nikada crkva nije bila napustena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA