≫ 

Zaboravili smo da je svetski dan knjige: Gde sve možete da iskoristite popust i upoznate omiljene glumce i pisce

Danas svojoj lepšoj polovini poklonite ružu, a ona će vama knjigu

  • 3

Kako znate da ste pročitali dobru knjigu? Po tome što vas je zadnja strana ostavila blago iscrpljene, a srećne, sa osećajem da ste stekli novo iskustvo i rastali se sa dobrim prijateljem.

Njene heroine su snažne i ranjive žene, muškarci nedokučivi, a kraj uvek razoruža čitaoce: Autorka knjige "Moj muškarac" otkriva tajnu svojih priča (FOTO)

Danas se obeležava Svetski dan knjige, te nema boljeg trena da potražite svoje novo omiljeno štivo i uživate u lepoti pisane reči. U odabiru pravog naslova mogu vam pomoći brojni događi koji se organizuju širom zemlje.

Knjiga kao najbolji prijatelj Foto-ilustracija: Profimedia

Skoro svaka biblioteka pripremila je neki program, a u jednoj od najvećih - Biblioteci grada Beograda -  u ulozi bibliotekara će se naći poznate ličnosti. Knjige će izdavati, zavoditi i preporučivati pisci Dejan Tiago Stanković ("Estoril) i Zoran Živković ("Četvrti krug", "Biblioteka"), muzičari Dejan Cukić i Divna Ljubojević, glumci Suzana Petričević, Danica Ristovski, Petar Benčina, Tamara Dragićević i Siniša Ubović, novinari Olivera Kovačević i Aleksandar Aca Stojanović, sociolog Ratko Božović, rok kritičar Peca Popović i slikar Miloš Šobajić.

Sve individualne članarine u ovoj će ustanovi danas koštati upola manje, a prvih 50 dama koje se učlane dobiće i potpisanu autobiografiju Zdravka Čolića "Vatra ljubavi".

10 naslova domaćih autora koje Srbi najčešće pozajmljuju u bibliotekama

Poznate ličnosti promovisaće knjigu i kulturu čitanja i u galeriji Instituta Servantes od 12 sati. Fran Perea (Markos iz serije "Seranovi"), Mirjana Karanović, Aleksandar Saša Đorđević, Vjera Mujović, Nada Šargin, Nataša Miljković i drugi otkriće koje su im knjige promenile život i zašto baš one.

Ako se odmah zaputite u Čuburski park, stići ćete da uhvatite poslednje trenutke Književnog maratona koji se, nakon 24 sata trajanja, završava u podne.

Mnoge knjižare širom zemlje ovog ponedeljka daju popuste i akcije na određene žanrove, što je samo razlog više da ispunite "špansku" tradiciju. Običaj u toj zemlji je da 23. aprila muškarci damama poklanjaju ruže, a one njima knjige. Samo u Kataloniji se za dan proda oko četiri milona ruža i 400.000 knjiga.

Za dan se proda 4 miliona ruža i 400.000 knjiga Foto: Pixabay

Inače, proslava dana knjige je i nastala u Kataloniji pre skoro 100 godina, kada su ondašnji čitači želeli da obeleže rođendan čuvenog pisca Migela de Servantesa ("Don Kihot"). Generalna skupština UNESKA je 1995. godine usvojila 23. april kao Svetski dan knjige, jer je tog datuma rođen i umro najveći pisac svih vremena - Vilijem Šekspir ("Romeo i Julija", "Ričard Treći"). Na isti dan je umro i Vladimir Nabokov ("Lolita", "Bleda vatra").

Daljinac

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    23. april 2018 | 11:40

    Ljubiteljima pisane resi - Srecan praznik!... (I pored crnih prognoza,"Gutenbergova gaaksija",je - opstala.)...

  • Suza

    23. april 2018 | 13:14

    "Raj sam oduvek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku"- Horhe Luis Borhes.

  • Zamak

    23. april 2018 | 12:07

    Opet estrada, ne želim poznate ličnosti, samo mir, tišinu i knjigu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA