≫ 

Kanski festival počinje večeras, a otvara ga film omiljenog holivudskog ljubavnog para

Na festivalu, koji će trajati do 19. maja, biće prikazan 21 film u glavnoj konkurenciji koji će se nadmetati za "Zlatnu palmu"

  • 0

Film "Svi znaju" (Todos lo saben) iranskog reditelja Asghara Farhadija sa Penelopom Kruz i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama, otvoriće večeras 71.međunarodni filmski festival u Kanu.

BATO, BEKIME... ČUJETE LI? Olivera Katarina otpevala pesmu "Đelem, Đelem" na "Kanskom festivalu" i posvetila je pokojnim kolegama! (VIDEO)

Na festivalu, koji će trajati do 19. maja, biće prikazan 21 film u glavnoj konkurenciji koji će se nadmetati za "Zlatnu palmu".

Osim filma "Svi znaju", u konkurenciji za nagradu su ostvarenja "Tri lica" Jafara Panahija, "Stablo divlje kruške" (Ahlat agaci) Nurija Biljea Kejlana, "Ajka" Sergeja Dvortsevoja, "Blackkklansman" Spajk Lija, "Burning" Li Čang donga, "Dogman" Matea Garonea.

Ostvarenje Spajka Lija na ovogodišenjem festivalu u Kanu Foto: AP/Tanjug

U konkurenciji su i filmovi "U ratu" (En guerre) Stefana Brizea, "Pepeo je potpuno beo" (Jiang Hu Er Nv) Ji Zang Kea, "Knjiga slika" (Le Livre d`image) Žan Lik Godara, "Leto" Kirila Serebrenikova, "Kradljivci" (Manbiki Kazoku), "Čak i ako me probudiš" Hamabučija Rjusekea.

Odlučeno: Ova lepotica će predsedavati žirijem 71. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu

Za nagradu će se takmičiti i filmovi "Svideti se, voleti i brzo trčati" (Plaire, aimer et courrir vite) Kristova Onorea, "Nouu u srcu" (Un couteau danls le coeur) Jana Gonzalesa, "Pod srebrnim jezerom" (Under the silver lake) Dejvida Roberta Mičela, "Jomedin" A.B. Šavkija i "Zimski rat" Pavela Pavlikovskog.

Među takmičarskim filmovima su i filmovi tri rediteljke - "Ćerke sunca" (Les filles du soleil) Iv Hason, "Čafarnaum" Nadin Labaki i "Srećni Lazaro" (Lažaro felice) Alis Rorvaher.

Na čelu devetočlanog žirija je australijska glumica Kejt Blanšet.

Kejt Blanšet u žiriju Foto: AP/Tanjug

Među filmovima koji se takmiče za "Zlatnu palmu" osam su ostvarenja novih autora, a dva reditelja koji nisu mogli da napuste svoju zemlju - Jafara Panahija iz Irana i Kirila Serebrenikova iz Rusije, koji je uhapšen prošle godine zbog sumnje da je proneverio novac.

Ono što će obeležiti ovogodišnji festival jeste uspostavljanje "vruće" linije za prijavljivanje seksualnog zlostavljanja, ali i zabrana selfi fotografija.

Daljinac

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA