Odlazak velike jugoslovenske književnice: Preminula Daša Drndić

Objavljivala je prozu, književnu kritiku, analitičke tekstove i prevode u časopisima i književnim listovima

  • 1

Nagrađivana hrvatska književnica Daša Drndić, oja je pripadala samom vrhu savremene književnosti na prostoru nekadašnje Jugoslavije, umrla je u utorak u Rijeci nakon duge i teške bolesti.

Drndić je rođena 1946. godine u Zagrebu. Studirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, kao Fulbrajtov stipendista boravila je na Univerzitetu u Južnom Ilinoisu.

ZAŠTO JE STALJIN ZVRCNUO PASTERNAKA: Kratke anegdote iz života velikih pisaca (FOTO)

Radila je kao urednica u izdavačkoj kući "Vuk Karadžić", kao profesorka engleskog jezika na Narodnom univerzitetu "Đuro Salaj" i urednica-dramaturškinja na Radio-televiziji Beograd. Doktorirala je na Sveučilištu u Rijeci gde je na Odseku za anglistiku predavala modernu britansku književnost i kreativno pisanje.

Objavljivala je prozu, književnu kritiku, analitičke tekstove i prevode u časopisima i književnim listovima, ali i igrane i dokumentarne radiodrame.

Ovo su njena najpoznatija dela: "Put do subote" (1982.), "Kamen s neba" (1984.), "Marija Częstohowska još uvijek roni suze ili Umiranje u Torontu" (1997.), "Canzone di guerra" (1998.), "Totenwande" (2000.), "Doppelgänger" (2002.), "Leica format" (2003.), "After Eight" (2005.), "Feministički rukopis ili politička parabola" (2006.), "Sonnenschein" (2007.), "April u Berlinu" (2009.), "Belladonna" (2012.) i "EEG" (2016.).

Roman "Sonnenschein" osvojio je 2007. godine nagradu Fran Galović za najbolju knjigu zavičajne tematike i nagradu Kiklop za prozno delo godine. Dobitnik je nagrade Independent za najbolju stranu beletrističku knjigu po izboru čitalaca za 2013. godinu. Daša Drndić dobitnica je međunarodne književne nagrade Prozart 2014. 

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    10. jun 2018 | 00:29

    moj sin je bio u tom.bendu stk je nastavjo sa radom juznog vetra i prvi koncert imali subu dom sindikafa a menagjer je bio raka gjokic i odma su otputovali u bugarsku na turneju i bio je prelep koncsrt na stadionu levski u sofiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA