Orson Vels glumio četnika Dušana u radio-drami iz 1942. godine: Hitleru zamerio što je raskomadao Jugoslaviju i pobio ljude (VIDEO)

Dušan se ispoveda da se još kao dečak zaljubio u vršnjakinju Jovanu, te da se nakon toga s njom oženio i da su se ubrzo preselili u Beograd, gde su otvorili malu radnju

  • 10

Pre nekoliko godina ceo region iznenadilo je otkriće zagrebačkog istoričara filma Daniela Rafaelića koji je, pripremajući dokumentarac "Druga strana Velsa", otkrio da je slavni američki glumac Orson Vels, uz još jednu glumačku legendu - Vinsenta Prajsa, 1942. glumio u američkoj radio-drami "Četnici" ("The Chetniks").

Vels je pozajmljivao glas četničkom vođi Dušanu, a u 15-minutnoj emisiji, uzbudljivu priču naracijom je otvorio Vinsent Prajs, majstor horora, poznat između ostalog i po naraciji u ostvarenju "Drakula Vinsenta Prajsa" iz 1982.

>>> NAJMOĆNIJA ČETNIČKA FOTKA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Ovo je Branko Bogunović, potomak rođaka cara Dušana (FOTO)

Nakon Prajsovog upozoravanja na situaciju u Jugoslaviji, četnici polažu zakletvu vođi Dušanu. Među njima su uglavnom napaćeni muškarci i žene kojima je Hitler uzeo sve, ali su im ostali oružje i otrov, koji će progutati u slučaju da ih zarobi neprijatelj.

Interesantan deo drame je svakako onaj u kojem se Dušan ispoveda da se još kao dečak zaljubio u vršnjakinju Jovanu, te da se nakon toga s njom oženio i da su se ubrzo preselili u Beograd, gde su otvorili malu radnju.

Dušanova lična priča završava se tragično, time što je Jovana koja je trebalo da mu rodi sina poginula u nemačkom bombardovanju Beograda. Inače četnik kojeg tumači Orson Vels obraća se i samom Hitleru zamerajući mu što je raskomadao Jugoslaviju, pobio ljude, porušio gradove, a čitav govor završava pohvalno po Dražu Mihailovića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    27. jul 2018 | 23:17

    Nacisti su sa ustasama na cetnike izveli 18 ofanziva....crveni to kriju kao zmija noge....

  • ZZ Top

    1. avgust 2018 | 10:24

    Ovakvima kao Wien najlakše je slagati a bez ikakvih dokaza ili argumenata. Teško da su međusobno toliko metaka ispalili jedni na druge u toku celoga rata. Inače mnogi su se razočarali u četnike. Bili su favoriti i Engleza i kralja i vlade u izbeglištvu ali kada je na videlo izašla njihova kolaboracija sa Nemcima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA