• 2

Otvorena izložba posvećena remek- delima Beogradske arhitekture

Beograd se dvadesetih i tridesetih godina razvijao u duhu evropske metropole, a to su pratila i nova arhitektonska dostignuća

  • 2

Izložba "Moderna Beograda - arhitektonska baština prestonice" otvorena je večeras u 19 sati u Galeriji Narodne banke Srbije.

U Galeriji Matice srpske svečano otvorena izložba slika: Sto odabranih dela iz umetničke kolekcije Vojvođanske banke (FOTO)

Na izložbi su predstavljena remek- dela arhitekture Beograda između dva svetska rata, u stilu moderne, koji i danas predstavljaju simbole Beograda, a kao spomenici kulture oni nas podsećaju i na epohu u kojoj su nastale.

Foto: M. Beljan

Beograd se dvadesetih i tridesetih godina razvijao u duhu evropske metropole, a to su pratila i nova arhitektonska dostignuća. Zgrade podizane u ovom stilu su jednostavnije forme, a naglašenija je i primena čelika, betona, kao i stakla.

Neki od najznačajnijih objekata u gradu podignuti su u stilu moderne: Univerzitetska dečja klinika, Dom vazduhoplovstva u Zemunu, današnja zgrada Etnografskog muzeja (nekada Beogradske berze), zgrada Patrijaršije, ali i Palata Albanija i kompleks nekadašnjeg Beogradskog sajma na Novom Beogradu.

Foto: Mateja Beljan

Do izražaja u ovom periodu dolaze ideje arhitekata Milana Zlokovića, Branislava Kojića, Dušana Babića, Jana Dubovog, Nikole Dobrovića, dragiše Brašovana i drugih.

Foto: M. Beljan

Autori ove izložbe su stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Otvaranju je prisustvovala direktorka Zavoda Olivera Vučković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa. Na otvaranju je nastupio i gudački orkestar kao i solisti Muzičke škole "Stanković".

VIDEO: Mandelin unuk na izložbi u kući Kralja Petra I

( M.Beljan/ m.beljan@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima