≫ 

"Koreni" planuli na Sajmu knjiga: Samo jedna epizoda je izazvala pomamu koju prodavci nisu očekivali

Kao i uvek, mnogo je više onih koji se raspituju za knjige, nego onih koji ih kupe

  • 3

Sa samo jednom epizodom serija "Koreni" osvojila je ne samo veliku gledanost, već i ponovo probudila čitaoce Ćosićevog romana, po kome je nastala. Posetioci Sajma knjiga uveliko su se raspitali koje kuće izdaju ovo remek-delo srpske književnosti, a u prva tri dana primerci su se gotovo razgrabili na svim štandovima.

- Iskreno, uhvatili su nas malo nepripremljene. Andrić, Crnjanski, pa i Ćosić, klasici su koji se uvek traže, ali stvarno nismo očekivali pomamu za knjigom. Već u ponedeljak rasprodali smo skoro sve što smo planirali za Sajam, ali novi primerci su u međuvremenu stigli. Kao i uvek, mnogo je više onih koji se raspituju za knjige, nego onih koji ih kupe - kaže Ivan, prodavac jedne od knjižara koje su objavile ovo delo.

Živo na Sajmu knjiga Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Iako je "Vreme smrti" bilo dosada popularniji zahtev, "Korene" više ne traže samo srednjoškolci jer im spada pod lektiru.

- Nisam planirala da kupim ovu knjigu, ali čim sam odlgledala seriju, pomislila sam "pa ja ovog moram da se prisetim" i dodala je na svoju listu. Uopšte nisam mogla da se setim lika Milunke, pomislila sam da je možda dodata samo zbog serije, pa sam prelistala knjigu čim sam je kupila i dobila odgovor na svoje pitanje - kaže Marija, koja je juče pazarila poslednji primerak na štandu.

Već sledećeg kupca prodavci su morali da upute u svoje knjižare širom grada, ali njemu to mnogo nije ni smetalo.

"Koreni" osvojili i gledaoce, i čitaoce Foto: Promo/RTS

- Čuo sam cenu. Jeste povoljna za novu knjigu, ali ovo je naslov koji ću lako naći i polovan, već za nekoliko stotina dinara. Mislim da ću ipak po nju u antikvarnice - rekao je posetilac koji se udaljio od nas praznih ruku.

Nije čudo, kažu prodavci, da neka serija ili film podigne prodaju knjige po kojoj je nastala. Već im se to desilo sa "Gospodarem prstenova" i "Hobitom". Mnogi izdavači baš i igraju na tu kartu povezivanja dva umetnička dela. Zato se danas teško može naći novi primerak "Ane Karenjine" (na svim jezicima), čiju koricu ne krasi Kira Najtli ili "Džejn Ejr" bez zavodljivog Majkla Fasbendera. Stoga nikoga ne bi začudilo ako se iduće godine Žarko Laušević, Ivan Đorđević, Nenad Jezdić, Radovana Vujovića i Sloboda Mićalović budu na naslovnoj strani najnovijeg izdanja Ćosićevog neprolaznog dela.

VIDEO: Uloga Lauševićevog života: Veliki povratak glumca u Korenima:

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rikimil

    24. oktobar 2018 | 14:55

    После Корена, длазе Деобе, па Време смрти, па Грешник,Отпадник ,Верник итд... све је то наставак Корена , а да напоменем и Време власти 1 па 2. То је нешто што би требало прочитати , да не набрајам даље....

  • Axel

    24. oktobar 2018 | 19:17

    To su trebali i pre citati a ne da cekaju seriju pa da citaju knjigu

  • Gordana

    25. oktobar 2018 | 10:56

    Na sajmu nisam uspjela da pronadjem prvi Cosicev roman,Daleko je sunce😕... Jedan decko na standu Lagune kaze,da sigurno,za 10 poslednjih godina,koliko je on tamo,nije se susreo sa tim naslovom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA