Šta je rodoljubivije - "srBski" ili "srPski"? Ivan Klajn: Ne mogu prave Srbende da slede tog izroda, Vuka Karadžića

Nisam ja "srp" već "Srbin", jedan je od argumenata zagovornika prideva "srbski" i protivnika jednačenja suglasnika po zvučnosti

  • 14

- Primetio sam da neki pokreti ili udruženja pišu srBski, a ne srPski. Koliko znam, oblik srBski je korišćen u hrvatskom novogovoru u vreme NDH. U čemu je stvar? Po meni, pravilno je samo srpski - upitao je jedan čitalac, a na ovu večitu jabuku razdora odgovorio mu je u NIN-u srpski filolog, doktor nauka, istoričar jezika, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Ivan Klajn.

Prema rečima profesora glavni krivac je - Vuk Karadžić:

Ne mogu prave Srbende da slede tog izroda koji je živeo u Beču, oženio se Švabicom, sarađivao sa Slovencem, zaradio žestoke osude srpskih arhimandrita i mitropolita.

Ne mogu hrvatski domoljubi da mu oproste što je napisao članak "Srbi svi i svuda", što im je u Zagreb poslao Srbina Daničića da pokrene Rečnik JAZU (današnje HAZU), a pogotovu što je za svoja učenja pridobio hrvatske jezikoslovce, pa su sve do Prvog svetskog rata, neki i kasnije, bili ubeđeni vukovci.

Ivan Klajn Printskrin: Youtube/kanal9tvns

Šalu na stranu, u naše vreme mnogi razumni kritičari (one nerazumne zasad ostavimo po strani) ističu da je Vuk pogrešio u verovanju da se rečnik i gramatika moderne civilizacije mogu zasnivati isključivo na narodnom govoru, prekidajući vezu s dotadašnjim književnim nasleđem.

Ne možemo mu, međutim, zameriti što je ruskoslovensku ćirilicu zamenio mnogo doslednijim i jednostavnijim pismom. Ko u to ne veruje, ko ne priznaje pravila o jednačenju po zvučnosti i o gubljenju suglasnika, neka proba da i u Srbiji uvede endehazijski "korjenopis" (za koji se i danas u Hrvatskoj mnogi zalažu), pa ćemo pisati "družtvo", "grizti", "sladko", "podpuno", "petdeset", "šestdeset", "gostba", "mastnoća", "bezzvučan" i tome slično."

(Telegraf.rs/NIN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MANEŠTANI

    8. novembar 2018 | 18:20

    Da ga nije bilo na ovim prostorima bi se govorilo i pisalo mnogo drugačije nego sada. Vuk je radio sa svojim istomišljenicima u regionu na jeziku i pismu da bi se svi bolje razumeli. Osnovno pravilo čitaj kako pišeš, piši kako govoriš je mnogo olakšalo opismenjavanje svih generacija do danas. Svi se dobro razumemo i u Srbiji , Hrvatskoj, BiH bez obzira na promene u hrvatskom i bošnjačkom jeziku. Ljudi govore razumljivo na svoj način i svi mi shvatamo šta je ko hteo reći. Sve to možemo zahvaliti Vuku i ljudima koji su delili sa njim istu ideju.

  • Deki

    8. novembar 2018 | 21:59

    Uvek SRBSKI.jer ja nisam Srpin vec Srbin

  • RICINUS

    8. novembar 2018 | 13:40

    Vuk KARADJIĆ je veliki čovek i svaki pošteni Srbin treba da se ponosi imenom Vuk Karadjić

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA