≫ 

Miki Maus slavi 90. rođendan: Toliko je generacija odraslo uz njega, a niko ne zna kako je nastao i kako se zvao kad je stvoren (VIDEO)

Miki Maus je nastao sasvim slučajno i to tokom putovanja

  • 0
Miki Maus 1928. i danas

Foto: izismile.com

Jedan od najpoznatijih likova popularne kulture, Miki Maus danas slavi 90. rođendan. Svako dete zna kako izgleda planetarno poznati miš, ali retko ko zna kakvo mi je bilo prvo ime. Takođe, mali broj ljudi zna da je nastao u vozu dok je njegov tvorac Volter Ilajas "Volt" Dizni prolazio kroz najteže trenutke u životu.

U crtanom filmu "Parobrod Vili" prikazanom u Njujorku, 18. novembra 1928. godine, prvi put se pojavio kultni junak  Volta Diznija - Miki Maus. Najpoznatiji miš na svetu trebalo je da ponese ime Mortimer Maus, ali je Diznijeva supruga mislila da je to ime pomalo ružno, a svakako "preveliko za jednog miša". Sledeći predlog bio je - Miki.

Slično, u prvim srpskim izdanjima Miki Maus se zvao – Mika Miš.

RAĐANJE MIKI MAUSA

Miki Maus je trebalo da se zove Mortimer Maus Foto: Pixabay.com

Miki Maus je nastao sasvim slučajno i to tokom putovanja. Ne običnog, opuštenog turističkog putovanja, već u vozu. U to vreme Dizni je prolazio kroz veoma težak period u životu. Preduzeće koje je osnovao bilo je pred propašću, tačnije i više od toga, jer se činilo da je bankrot bio neizbežan. 

Međutim, kako su vagoni zaškripili na šinama Volt se bacio na smišljanje novog lika koji bi trebalo da ga izvuče iz propasti. Dok je stigao u Holivud u grubim crtama je razradio novog junaka.

Od prvog filma, izgled Miki Mausa se postepeno menjao. 1929. godine dobio je bele rukavice, 1938. redizajniran je izgled tela, a 1940. uši kao Mikijev zaštitni znak reanimirane su iz realističnije perspektive.

Miki Maus je nastao sasvim slučajno i to tokom putovanja Printskrin: Youtube

Glas mu je sve do 1947. pozajmljivao Volt Dizni.

Mini Maus se pojavila 1929. godine. Nakon nje, 1930. godine, Mikiju se pridružio i njegov kućni ljubimac Pluton, žuto-narandžasti mešanac, koji je kroz filmove uveseljavao i zadavao slatke brige savesnom Mikiju.

Miki Maus je prvi crtani junak koji je na svoj pedeseti rođendan dobio svoju zvezdu u Holivudu. Godine 1934. ušao je u Britanika enciklopediju, a sam Volt Dizni je 1932. godine dobio nagradu američke Akademije za kreiranje ovog crtaća.

VIDEO: 1929. dobio je bele rukavice, 1938. redizajniran je izgled tela, a 1940. uši kao Mikijev zaštitni znak reanimirane su iz realističnije perspektive.

Na njenom licu oživljavaju crtani junaci: 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA