≫ 

Šaban Bajramović obožavao je Gipsy Kingse, a ova grupa će mu na koncertu posvetiti nekoliko pesama i postati deo filma o velikom muzičaru

Koncert u Sava Centru desiće se u istom prostoru, tačno nakon 10 godina od velikog koncerta “Prijatelju Šabanu”

  • 1

Tokom koncerta legendarne grupe Gipsy Kings u Sava Centru u nedelju 2. decembra snimaće se završni kadrovi filma o kralju romske muzike Šabanu Bajramovicu reditelja Željka Mirkovića koji će emitovati jedna od najvećih svetskih TV stanica za dokumentarne filmove.

Paco Baliardo, osnivač Gipsy Kingsa i najstariji sin Manitasa del Plate pojaviće se na bini sa statuetom Šabana Bajramovića i posvetiti mu nekoliko pesama među kojima originalnu Šabanovu kompoziciju “Đeli Mara po vašari”, koju je kasnije Goran Bregović objavio pod imenom “Mesečina,” kao i da će Šabanu u čast izvesti “My Way”.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević izjavio je da su Gipsy Kings bili grupa koju je Šaban najviše voleo, a da mu je omiljena numera bila upravo “My Way” koju je preveo na romski jezik i uvežbavao je sa klasičnim džez bendom u Nišvil radiju, uz nekoliko drugih džez standard, u nameri da snimi album autentičnog romskog džeza.

Zbog Bajramovićevih problema sa srcem taj album nikada nije završen. Šaban je često pričao da bi voleo da je on napisao tu pesmu, a inače, na osnovu ekspresivnosti izvođenja, bio je ubeđen da je Frank Sinatra i komponovao “My Way“, mada je reč o melodiji "Comme d'habitude" koju je napisao fransuski tandem: Jacques Revaux i Claude Francois, za koju je Paul Anka napisao sasvim novi tekst.

Gipsy Kings, Foto: Promo

Koncert u Sava Centru desiće se u istom prostoru, tačno nakon 10 godina od velikog koncerta “Prijatelju Šabanu” koji je zahvaljujući Ministarstvu kulture i Nišvilu održan u čast tada preminulog pevača.

Tokom svih prethodnih izdanja Nišvila reditelj Željko Mirković, inače rođeni nišlija nosilac 53 internacionalne nagrada, kandidature za Oskara i predavač predmeta “Film i digitalni mediji “ na američkom univerzitetu, snimao je sa svojom ekipom nastupe i izjave o Šabanovoj muzici najvećih zvezda festivala dobitnika nagrade “Nisville Grand Prix - Šaban Bajramović” medu kojima su bili i Solomon Burke, Blues Brothers, Candy Dulfer, Incognito, Alpha Blondy i drugi.

Šaban Bajramović, Foto: Nišvil

Željko Mirkovic je izjavio da Šaban i popularnost njegove muzike jesu primer takozvane “ Meke Moći “ i širenja pozitivne slike šarma jednog naroda i da planira da pored filma uradi i seriju od 10 epizoda na sličan način kako je to uradio sa svojim poslednjim filmom “Teslin narod“ .

Koncert grupe Gipsy Kings je deo akcije decentralizacije kulture “Najbolje sa Nišvila u Beogradu“ i pored njihovog celovečernjeg koncerta, polučasovnim nastupima u velikoj Sali Sava Centra predstaviće se i “Nišville Big Band” sa dirigentom dr Dragoslavom Petrovićem i najbolji srpski džez sastav u međunarodnim okvirima “Eyot”, a u foajeu – “Nišville Youth Orchestra” i “Jayus Jazz”.

(Telegraf.ra)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomaso gambini

    26. novembar 2018 | 11:02

    Dosta je bre vise 10 godina glumite lazne prijateljeb Saban voleo ovo..... Saban voleo ono... A vama je u interes da pravite pare u njegovo ime Ostavite coveka da pociva u miru Stvarno je dosta 10 godine je proslo a nisvill Jos see vozi na ime SABAN BAJRAMOVIC

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA