≫ 

Preminuo čuveni italijanski reditelj Bernardo Bertoluči

Bertoluči je poznat po filmovima Konformista, Poslednji tango u Parizu, Dvadeseti vek, Poslednji kineski car...

  • 0

Italijanski filmski reditelj, Bernardo Bertoluči, preminuo je u 77. godini.

Bertoluči je poznat po filmovima Konformista (1970), Poslednji tango u Parizu (1972), Dvadeseti vek (1976), Poslednji kineski car (1987), Mali Buda (1993), Ukradena lepota (1996) i Sanjari (2003).

Godine 2011. na Kanskom festivalu dodeljena nagrada počasna nagrada. Od 1979. oženjen je scenaristkinjom Klare Peplo.[1] Bernardo je imao brata Đuzepea, koji je bavio pisanjem pozorišnih komada i bio je direktor pozorišta. Njegov nećak Đovani Bertoluči je producent sa kojim je Bernardo sarađivao u svojim filmovima.

Bernardo je želeo da postane pesnik, kao i njegov otac. Da bi ostvario svoj cilj, pohađao je Fakultet moderne literature u Rimu od 1858. do 1961, gde je i započeo saradnju sa Pazolinijem. Posle te saradnje on napušta fakultet, ne diplomiravši. Tokom 1962, režirao je svoj prvi film, čiji je scenario pisao Pazolini — La commare secca (1962). Film se bazira na misterioznom ubistvu prostitutke. Bernardo je koristio retrospekciju kojom sklapa deliće misterije i pokazuje ko je ubica. Zahvaljujući kratkom filmu Prima della rivoluzione iz 1964. postaje priznati reditelj.

Čuvena scena silovanja, Printskrin: Youtube/aristan città stato

Bernardo je kroz film Poslednji tango u Parizu 1972. prikazao sebe. U ovom filmu glumimi su Marlon Brando, Marija Šnajder, Masimo Điroti i Žan-Pjer Leo. Glavni protagonista je Paul, koji svojim aferama uništava život svoje žene. U toku jedne scene, Paul siluje Jane. Marlon Brando i Bertoluči su razgovarali i dogovarali se o toj sceni ali nisu je pretočili tada devetnestogodišnjoj Mariji Šnajder.

Marija je 2007. godine izjavila da se osećala kao da se stvarno bila silovana i da se tokom te scene osećala poniženo. Bernardo je 2013. izjavio da joj namerno nisu rekli kakva će biti scena jer se želelo da vidi „iskreni bes i frustraciju”. Marlon Brando ovo negira i govori da su erotske scene bile simulirane.

Bertoluči, Foto: AP/Tanjug

Zbog skandala koji je izazvao film, Šnajederova je postala suicidna i počela je da se drogira. Kasnije je postala pristalica i glasnogovornik pokreta za prava žena, pre svega zaštite na samom filmu, kao i postizanju bolje reputacije glumica kako u filmu tako i u medijima. Sve kopije ovog filma u Italiji su bile uništene. Italijanski sudija je osudio Bernarda na pet godina i četiri meseca zatvora. Apelacioni sud u Bolonji je 1978. tražio da se sačuvaju tri kopije ovog filma u nacionaloj kinoteci, pod naznakom da ti filmovi nikada neće biti puštani javnosti.

Bernardova svetska slava počinje filmom 1900 (1976), u kome prikazuje farmera iz oblasti Emilija-Romanja, od početka dvadesetog veka do Drugog svetskog rata. U samom filmu je učestvovala impresivna glumačka ekipa: Rober de Niro, Žerar Depardje, Stenli Hajden, Bert Lankaster, Dominik Sanda. U filmu se likovi suočavaju sa problemom droge i incesta.

Uskoro opširnije...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA