Oči Isusa i svetaca zablistale nikad sjajnije: Obnovljene najdragocenije freske iz doba Nemanjića u Studenici

Oštećenja su bila ozbiljna i brojna

  • 1

U susret jubileju osam vekova samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve užurbano se odvijaju sveobuhvatni radovi na zaštiti i obnovi najstarijih fresaka u manastiru Studenica.

Samo u predhodnih pet meseci odvijali su se do sada najobimniji završni konzervatorsko-restauratorski radovi na freskama u podkupolnom prostoru na oko 150m2 zida gde je na pojedinim mestima bilo i do 1200 oštećenja na jednom kvadratnom metru. Originalni malter na svakom oštećenju pojedinačno učvršćen je i povezan sa okolnim orignalnim površinama živopisa.

Freska Isusa Hrista Foto: studenicainfo.rs

Višestruki problemi teško oštećenih fresaka savladani su zahvaljujući istrajnom, strpljivom radu stručne ekipe restauratora. Zahvaljujući tome konačno je moguće sagledati njihovu prvobitnu lepotu. To je do sad bilo otežano zbog velikog broja oštećenja i različitih naslaga koje su zaklanjale slikarstvo a nastale su kao posledica velikog stradanja i uzdizanja manastira tokom vekova.

Takođe se uporedo sprovode istraživačke fiziko-hemijske analize, kojima se olakšavaju neke faze radova i koji razotkrivaju mnoge nepoznate detalje o ovim vrednim zidnim slikama.

Otkriva se skrivena lepota Foto: studenicainfo.rs

Ove sezone u potpunosti su obnovljeni Nerukotvreni ubrus, Jevanđelisti i Кtitorski natpis u kome se pominje godina oslikavanja crkve. Zajedno sa Uspenjem Bogorodice i ostalim freskama koje su obnovljene predhodnih sezona unutrašnjost hrama bliža je prvobitnom izgledu.

Paralelno su tekli interventni početni radovi na freskama Studeničko Raspeće, Bogorodica Studenička, Sv.Sava Osvećeni i Sv.Jovan Кrstitelj. Ovo su ujedno bile i pripreme za sveobuhvatne radove u zapadnom traveju crkve koji će biti nastavljeni naredne sezone, kada je planirano da se u potpunosti konzerviraju i obnove ove freske, ukoliko za to budu odobrena sredstva.

Freske kakve su gledali Nemanjići Foto: studenicainfo.rs

Sredstva za radove ove godine je izdvojila Vlada Republike Srbije, a ona su namenski realizovana preko Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije uz konstantan stručni nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

(Telegraf.rs/Studenica info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA