Preminuo poznati izraelski pisac Amos Oz

Oz se smatra jednim od najboljih izraelskih pisaca, a važio je i za uglednog političkog komentatora i pobornika mira na Bliskom istoku

  • 3

Jedan od najpoznatijih izraelskih književnika Amos Oz preminuo je danas u 79. godini. Vest o smrti pisca, koji je bolovao od raka, saopštila je porodica, prenosi AP.

Oz se smatra jednim od najboljih izraelskih pisaca, a važio je i za uglednog političkog komentatora i pobornika mira na Bliskom istoku.

Amos Oz, Foto: Tanjug/AP

Amos Oz rođen je u Jerusalimu 1939. godine i dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih i Nagrade Izraela i Geteove nagrade, a njegove knjige su prevedene na više od 45 jezika.

On je autor mnogih književnih dela među kojima su romani Crna kutija, Poznavati ženu, Fima, Ne odlazi noćas, Isto more, Moj Mihael i Juda, autobiografija Priča o ljubavi i tami, kao i dokumentarnih proznih dela Na tlu Izraela, Padine Libana, Izrael, Palestina i mir i Početak priče.

Amos Oz je često pominjan kao mogući dobitnik Nobelove nagrade za književnost. U razgovoru sa novinarom AP-a 1998. godine, Oz je ukazivao na veliki problem podela u izraelskom društvu, njegova tadašnja razmišljanja su i danas posebno aktuelna, prenosi agencija.

VIDEO/Ne voli Srbin da plače, ali treba plakati: Ovako je govorio Vladeta Jerotić

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA