≫ 

Glumac Rob Stjuart preporučuje tri knjige čitaocima portala Telegraf

Ljubiteljima Tolkinovih knjiga će se definitivno svideti ono što je poznati glumac preporučio

  • 2

S obzirom da je knjiga čovekov najbolji prijatelj, veliki broj poznatih ličnosti kako domaćih tako i svetskih, voli da kupuje i čita romane različitih žanrova. Svako od njih ima barem jednog autora, čije knjige posebno voli i u kojima uvek iznova uživa. Danas za naše čitaoce knjige preporučuje poznati kanadski glumac Rob Stjuart, koga Srbi najbolje znaju po ulozi Nika Slotera u seriji "Tropska vrelina".

Što se tiče knjiga koje je naveo, istakao je da nam pored njih nije potreban nijedan drugi vodič kroz lepotu engleskog jezika.

"Gospodar prstenova" - Dž. R. R. Tolkin

Gospodar prstenova je roman epske fantastike koji je napisao engleski akademik i filolog Džon Ronald Rejel Tolkin. Priča je započeta kao nastavak Tolkinovog ranijeg dela Hobit, ali se razvila u mnogo veću priču.

Pisana je u etapama od 1937. do 1949. godine, a veći deo je napisan tokom Drugog svetskog rata.

Prevedena je na mnoge jezike i važi za jedno od najpopularnijih i najuticajnijih dela u literaturi 20. veka. Radi praktičnijeg distribuiranja, objavljena je u tri knjige: Družina prstena, Dve kule i Povratak kralja.

"Silmarilion" - Dž. R. R. Tolkin

Silmarilion je kolekcija radova Dž. R. R. Tolkina, koju je nakon njegove smrti priredio i izdao njegov sin Kristofer Tolkin 1977. godine, uz pomoć Gaja Keja, koji je kasnije postao poznat pisac fantastike.

"Silmarilion", zajedno sa drugim Tolkinovim delima, formira obimnu, ali nedovršenu priču koja opisuje univerzum Srednje zemlje, u kome se odvijaju priče iz "Hobita" i "Gospodara prstenova".

"Biblija kralja Jakova"

Ovo je engleski prevod Biblije iz 1611. Ovaj prevod koristi se poetičnim izrazima, koji današnji čitaoci doživljavaju kao staromodan. Tokom 20. veka došlo je zato do nekoliko novih prevoda i napravljene su i jezičke izmene.

Naziv prevoda dolazi od engleskog kralja Jakova I (Džejms I na engleskom jeziku). koji je autorizovao novi zvanični prevod Biblije.

VIDEO: Kija Kockar promovisala svoju knjigu. Sama sam je napisala, ona je za žene i devojke

(Telegraf.rs/V.Đ./A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA