≫ 

Kako je veliki Kiš govorio o nacionalisti: "To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk"

 ≫ 

Nacionalizam je nazadnjaštvo

Komentari

  • M.K.

    27. mart 2019 | 13:56

    Kakva intapretacija 😏 voleti svoje ne znaci biti ogranicen i gledati jednosmerno na internacionalnom nivou kao prvo kao drugo velika je razlika izmedju Nacionaliste i Nacionalsozialiste ! Nacionalsozialista je antidemokrat rassist i Antisemit to sa Patriotizmom nema nikakve veze što se tice Boga pa Hristova Crkva je nosilac Zivota, Hristos je vaskrsao za sve ljude .

  • Невена

    26. mart 2019 | 20:45

    Да се којим случајем Киш много више форсирао у Хрватској него Ујевић или Крлежа питање је како би га као писца прихватили. Овако ништа са тим није постигнуто осим што се и оно мало достојанства срушило. ПС На погрешној адреси су јевреји тог времена били , а зашто - то треба већ њих питати ?!

  • Волф Сербиа

    26. mart 2019 | 17:56

    Дефиниција национализма-љубав према својој нацији! Нигде се не говори о мржњи према другим нацијама како упорно покушавају да наметну да сваки Србин који каже да је националиста,одмах у старту се етикетира да мрзи неког! Екстремни облици национализма су: фашизам,нацизам,антисемитизам.... Запитајте се ко је ближи томе и ко је кроз историју подржавао екстремне облике!!! Можда ће ускоро да убаце и србизам чисто да имају подлогу због чега нас пљују!!!

    • 26. mart 2019 | 18:59

      dejan 62

      @Волф Сербиа

      taj njegov nesretni esej treba posmatrati kroz vreme kada je napisan .nosim se mislju da je bilo bolje da se niko od umetnika srpskoga roda nije ni rodio u periodu od 1930 do 1980 godine . ovakav esej nijedan drugi dicni sin nasih naroda i narodnosti sem srpskih nebi napisao jer mu ni na pamet nebi palo da tako sta radi .to je bolest ulizistva i zelje za negacijom korena da bi sebe uzvisio u umetnickim i politickim krugovima . jadno i bedno . zato sada kisovi sinovi hrle u prozapadne nevladine firme .jedini lek za tu bolest je da se kompletna drustvena klima okrene u nacionalnom pravcu i onda ce takvi biti perijanice tog vremena da bi jovan ducic mal te ne ostao bez teksta .

  • Fidel

    26. mart 2019 | 16:30

    Kao piscu, poštovanje, a kao analitičar se malo zaneo.To je svojstveno ljudima koji su bili opijeni jugoslovenstvom i iz mešovitih brakova.

    • 26. mart 2019 | 20:21

      bora

      @Fidel

      Čuj sta kaze za folklor da je deo nacionalizma.znaci ako obučeš bakinu vezenu košulju to znaci da si nacionalista i kukavica.Vrlo cenim Kiša i njegova dela ali pravog folklora izvornog se nikada ne treba odreci.Stari Indijanci su imali svoje mudre misli između ostalog prihvati od stranca ono sto ce poboljšati tvoj zivot ali nikada ne uzimaj njegov folklor tj sve sto spada u to.Zadrzati sjećanje na svoje korene.Biti repa bez korena modifikovana koja raste u vodi obojena svim mogućim vještačkim bojama .E pa i mi se Srbi medjusobom razlikujemo ali volimo svoje korene ,folklor i sjećanje na pretke .I ko ce to meni oduzeti i smatrati me kukavicom zato sto volim svoje a tudje ne mrzim ,ne diram ako me ne diraju i poštujem ako me poštuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA