≫ 

Ramštajn ima novi spot zbog kog pljušte milionski pregledi, ali i kritike zbog glume Jevreja na vešalima u nacističkom kampu (VIDEO)

U jednom delu spota prikazani su muzičari u uniformama zarobljenika za vreme nacizma, sa omčama oko vrata, kako čekaju da budu obešeni

  • 1

Nemačka metal indastrijal grupa Ramštajn (Rammstein), poznata po provokacijama, kritikovana je danas zbog video klipa u kojem su članovi benda prikazani kao zarobljenici nacističkog koncentracionog logora.

Video je, inače, urađen za pesmu "Dojčland", odnosno "Nemačka". Jutjub je za pesmu "Dojčland" stavio ograničenje za godine, te ga mogu videti samo oni ulogovani na ovu platformu.

– Prikazivanje muzičara Ramštajna kao zatvorenika koncentracionog logora koji čekaju smrtnu kaznu predstavlja prelazak crvene linije – izjavio je Feliks Klajn nemački zvaničnik kancelarije zadužene za pitanja o antisemitizmu.

Bivša predsednica Jevrejskog saveta Šarlot Knobloh ocenila je da je grupa prešla sve granice sa takvim spotom.

– Bezobziran je i neozbiljan način na koji grupa skreće pažnju sa patnje i ubijanja miliona ljudi a to još radi u zabavne svrhe – rekla je ona.

U jednom delu spota za pesmu “Deutschland” koji je emitovan na sajtu grupe, prikazani su muzičari u odeći koja podseća na uniforme zarobljenika za vreme nacizma, sa omčama oko vrata i kako čekaju da budu obešeni.

 
 
 
View this post on Instagram
XXVIII.III.MMXIXA post shared by Rammstein (@rammsteinofficial) on

Pevač Ramštajna Til Lindeman ima ranu na obrazu i desnom oku, dok gitarista nosi žutu zvezdu na uniformi.

– Zločin ne sme da se koristi u reklamne svrhe – izjavio je član nemačke Liberalne stranke Aleksander Graf Lambsdorf.

SPOT PREDSTAVLJA ČITAVU NEMAČKU ISTORIJU

Ipak, istovremeno je ovaj spot za samo 16 sati dobio skoro šest miliona pregleda, a nazvan je i epskim. Urađen je tako da predstavlja šetnju kroz nemačku istoriju, te se članovi grupe prikazuju u različitim erama - od srednjovekovne bitke, verskih sukoba (tokom kojih monasi jedu devojku koja gluimi Nemačku), industrijske revolucije, nacističkog perioda i ubijanja Jevreja, do futurističkog puta u svemir.

Grupa, osnovana 1994. godine, poreklom je iz istočnog dela Nemačke i jedan je od najpoznatnijih nemačkih bendova u svetu. Poznati su po spektakularnim koncertima na kojima koriste pirotehniku, ali i po provokativnosti.

U nekoliko navrata su kritikovani da su bliski nacističkoj ideologiji što oni kategorično odbacuju, navodeći da tu ideologiju zapravo ismevaju na svoj način i da nemaju nikakve veze sa ekstremnom desnicom.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan manojlović böse o općina Knjaževac

    5. april 2019 | 11:12

    U ista ali nas u WW2 a sad gi slusamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA