≫ 

Glumci "Balkanske međe" uzvratili pobesnelim Britancima: "Što se nisu bunili kad su Šiptari rušili srpske crkve"

Nije neočekivano da će zapadni mediji osuditi film koji prikazuje našu istinu

  • 9

Nakon što se film ruskog reditelja Andreja Volgina našao na meti britanskog "Tajmsa", koji tvrdi da je to "Putinova propaganda koja potkopava regionalni mir", oglasili su se i glumci.

Aleksandar Srećković, koji u filmu glumi Albanca, pripadnika OVK, kaže da ga ovakve poruke nisu iznenadile.

- Nije neočekivano da će zapadni mediji koji su podržavali i opravdavali nezakoniti čin NATO bombardovanja Jugoslavije, osuditi film koji prikazuje našu istinu, da ga predstavljaju kao unošenje nemira na Balkan. Nije "Tajms" imao takve komentare kad su kosovski Šiptari tri dana sprovodili krvavi pir, ubijali ljude, rušili pravoslavne crkve... Nisu pisali takve tekstove kad je pogođen voz u Grdeličkoj klisuri... Ti mediji su masovno podržavali bombardovanje, to je mašinerija koja radi svoj posao - kaže Srećković.

Film "Balkanska međa", koji je nedavno premijerno prikazan u Rusiji i Srbiji, govori o desantu na Prištinski aerodrom, kada je ruska jedinica iz sastava Sfora zauzela aerodrom "Slatinu" neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma.

Srećković podseća da je film baziran na istinitom događaju, ali da je u pitanju fikcija.

Aleksandar Srećković, Foto: A. Nalbantjan

- Nismo pravili dokumentarni film. Ostali smo u nivou žanra i film nema poseban politički stav. Najmanje smo se, zapravo, bavili politikom. Reč je o antiratnoj drami, o strahotama rata, zverstvima i neljudskim postupcima koji iskaču na videlo u ratnim okolnostima. "Balkanska međa" je opomena na rat, a kraj nosi ljubavnu priču i antiratnu poruku - kaže Srećković i dodaje: - U američkoj produkciji, u filmovima sa tom tematikom, uvek su Srbe predstavljali kao ubice i divljake, a u tim ostvarenjima igrale su i velike holivudske zvezde. Ne vidim da u "Međi" ima više propagande nego što ima američke propagande u njihovim ratnim filmovma.

Kako je u izjavi za "Sputnjik" naglasio i režiser Andrej Volgin, iako je film inspirisan istorijskim događajima, reč je ipak o umetničkom delu.

- Bez obzira na tematiku, film "Balkanska međa" šalje snažnu antiratnu poruku, poruku mira i pomirenja. Ovo je priča o ljubavi, savesti, žrtvi i podvigu. Rat je u njemu prikazan brutalno, bez ulepšavanja, i to je važno. Opet, s druge strane, nismo dugo imali ovakav film. Mada je rat prikazan na jedan surov način, vizuelno je jako ubedljiv i privlačan - rekao je nedavno, za "Novosti", Miloš Biković, najavljujući film "Balkanska međa".

O tekstu iz Tajmsa oglasio se i Miloš Biković, Foto: ATA Images

Glumac Miloš Biković kaže da Velika Britanija važi za kolevku demokratije, i ako je zaista tačno da neko poziva na cenzuru filma, kao umetničkog dela, onda mu se čini da Britanci imaju većih problema od Brexita.

Biković koji igra jednu od glavih uloga u ovom filmu je izrazio žaljenje što se kako kaže jedna akciona drama gleda kroz vizuru politike, zbog čega u pomenutom tekstu potpuno jednostrano ostaje neprimećena snažna poruka mira, duboko ugrađena kroz odnose koji u filmu postoje između Srba, Albanca i Rusa.

- Prema informacijama od naših partnera, distrubuterekih kuca 20 Century fox i Amadeus iz Londona, svetska distribucija filma nije prekinuta. Istovremeno, sa velikim zadovoljstvom ističem i da je distribucija u Srbiji iznenadila sve nas koji smo radili na ovom filmu i da posle dve nedelje možemo da se pohvalimo sa vise od 150.000 gledalaca - kazao je Biković.

VIDEO: Miloš Biković o svom novom filmu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vosa

    4. april 2019 | 10:23

    Britanci su uvek bili ljige. A ruski desant na aerodrom u Pristini je bio neki Jeljcinov cirkus da bi valda dobio neki dolar od druga Klintona. Sigurno nije bio da bi nama pomogli.

  • RICINUS

    4. april 2019 | 10:36

    Svaku političku gradjevinu koju su englezi izgradili, cigle su povezane lažima... znači od lošeg maltera gde pucaju i padaju zidovi....

  • Mihailović

    4. april 2019 | 12:20

    Treba snimiti film o proganjanju Srba uz podršku NATO u hrvatskoj i Kosovu i ubijanje Srba u izbegličkoj koloni u hrvatskoj i na Kosovu albanski teroristi uz pomoć britanskih truba pucaju na kolonu prognanih Srba, da se vidi kakvi su britanci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA