• 9

Glumci "Balkanske međe" uzvratili pobesnelim Britancima: "Što se nisu bunili kad su Šiptari rušili srpske crkve"

Nije neočekivano da će zapadni mediji osuditi film koji prikazuje našu istinu

  • 9

Nakon što se film ruskog reditelja Andreja Volgina našao na meti britanskog "Tajmsa", koji tvrdi da je to "Putinova propaganda koja potkopava regionalni mir", oglasili su se i glumci.

Aleksandar Srećković, koji u filmu glumi Albanca, pripadnika OVK, kaže da ga ovakve poruke nisu iznenadile.

- Nije neočekivano da će zapadni mediji koji su podržavali i opravdavali nezakoniti čin NATO bombardovanja Jugoslavije, osuditi film koji prikazuje našu istinu, da ga predstavljaju kao unošenje nemira na Balkan. Nije "Tajms" imao takve komentare kad su kosovski Šiptari tri dana sprovodili krvavi pir, ubijali ljude, rušili pravoslavne crkve... Nisu pisali takve tekstove kad je pogođen voz u Grdeličkoj klisuri... Ti mediji su masovno podržavali bombardovanje, to je mašinerija koja radi svoj posao - kaže Srećković.

Film "Balkanska međa", koji je nedavno premijerno prikazan u Rusiji i Srbiji, govori o desantu na Prištinski aerodrom, kada je ruska jedinica iz sastava Sfora zauzela aerodrom "Slatinu" neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma.

Srećković podseća da je film baziran na istinitom događaju, ali da je u pitanju fikcija.

Aleksandar Srećković, Foto: A. Nalbantjan

- Nismo pravili dokumentarni film. Ostali smo u nivou žanra i film nema poseban politički stav. Najmanje smo se, zapravo, bavili politikom. Reč je o antiratnoj drami, o strahotama rata, zverstvima i neljudskim postupcima koji iskaču na videlo u ratnim okolnostima. "Balkanska međa" je opomena na rat, a kraj nosi ljubavnu priču i antiratnu poruku - kaže Srećković i dodaje: - U američkoj produkciji, u filmovima sa tom tematikom, uvek su Srbe predstavljali kao ubice i divljake, a u tim ostvarenjima igrale su i velike holivudske zvezde. Ne vidim da u "Međi" ima više propagande nego što ima američke propagande u njihovim ratnim filmovma.

Kako je u izjavi za "Sputnjik" naglasio i režiser Andrej Volgin, iako je film inspirisan istorijskim događajima, reč je ipak o umetničkom delu.

- Bez obzira na tematiku, film "Balkanska međa" šalje snažnu antiratnu poruku, poruku mira i pomirenja. Ovo je priča o ljubavi, savesti, žrtvi i podvigu. Rat je u njemu prikazan brutalno, bez ulepšavanja, i to je važno. Opet, s druge strane, nismo dugo imali ovakav film. Mada je rat prikazan na jedan surov način, vizuelno je jako ubedljiv i privlačan - rekao je nedavno, za "Novosti", Miloš Biković, najavljujući film "Balkanska međa".

O tekstu iz Tajmsa oglasio se i Miloš Biković, Foto: ATA Images

Glumac Miloš Biković kaže da Velika Britanija važi za kolevku demokratije, i ako je zaista tačno da neko poziva na cenzuru filma, kao umetničkog dela, onda mu se čini da Britanci imaju većih problema od Brexita.

Biković koji igra jednu od glavih uloga u ovom filmu je izrazio žaljenje što se kako kaže jedna akciona drama gleda kroz vizuru politike, zbog čega u pomenutom tekstu potpuno jednostrano ostaje neprimećena snažna poruka mira, duboko ugrađena kroz odnose koji u filmu postoje između Srba, Albanca i Rusa.

- Prema informacijama od naših partnera, distrubuterekih kuca 20 Century fox i Amadeus iz Londona, svetska distribucija filma nije prekinuta. Istovremeno, sa velikim zadovoljstvom ističem i da je distribucija u Srbiji iznenadila sve nas koji smo radili na ovom filmu i da posle dve nedelje možemo da se pohvalimo sa vise od 150.000 gledalaca - kazao je Biković.

VIDEO: Miloš Biković o svom novom filmu

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Tena

    Samo bih da ispravim poštovanog Bikovića. Daleko su Britanci od kolevke demokratije. Oni su bili i ostali kolevka imperijalizma i genocida. Sve svoje bogatstvo stekli su pljačkom tuđih resursa i pretvaranjem drugih u roblje. To još uvek rade, samo roblje više nije u lancima od gvožđa.

  • Tena

    Britanska propagandna mašinerija radi svoj posao. Na njih se ne vredi obazirati. Odgledala sam film. Za nekog gledaoca na bilo kom mestu na svetu ovo je samo još jedan solidno urađen akcioni film, ali nama koji smo preživeli događaje 90-tih nije ga lako gledati. Meni je iz potsvesti izvukao sve što sam duboko potiskivala u ta vremena, trudeći se da ne dozvolim da mi deca pamte traumatične događaje i da im to obeleži život. Toliko je gledanje ovog filma sve izvuklo na površinu da nisam mogla par dana da progovorim ni reč na tu temu. Razmere tragedije i nepravde koju su nam priredili svetski moćnici su nezamislive i još uvek nas ne ostavljaju na miru. A kada je o Kosmetu reč, mogu da ga otmu koliko god puta hoće, uvek će dolaziti dan kada ćemo ga vraćati. To nije samo zemlja, to je izvor naše duše.

  • Slavko

    Sutra idem da odgledan film posle ovakve kritike Britanaca siguran sam da je film odličan .

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima