Pilerovi su nastupali u Knezu, pa su svirali i za Sebastijana Kurca, a sada se posle 10 godina ponovo takmiče u Srbiji (FOTO) (VIDEO)

Braća Danijel i Darko prvi put se takmiče u Srbiji od pobede u "Talentu" 2009. godine

  • 0

Danijel, Darko i Sandra Piler, bili su prvi pobednici takmičarskog šou-programa “Ja imam talenat” 2009. godine, a braća, violinista i harmonikaš, posle čitave decenije ponovo se nadmeću u Beogradu na 7. MEHFEST od 12. do 14. aprila.

Čuveni Pilerovi, Foto: Nikola Tomić

Ovi vredni, mladi i talentovani ljudi samo ređaju uspehe: pored glavne nagrade od 100.000 evra i mogućnosti da se obrazuju u svetskom centru klasične muzike - Beču, braća Piler redovno osvajaju prva mesta na internacionalnim takmičenjima na kojima predstavljaju Srbiju, nastupaju za austrijske lidere poput kancelara Sebastijana Kurca i predsednika Aleksander van der Belena.

Danijel i Darko Piler, Foto: Nikola Tomić

Iako ste ih upoznali kao ulične svirače u Knez Mihailovoj ulici, Danijel i Darko nastavili su školovanje i uspeli su da se visoko pozicioniraju u bečkom vojnom orkestru "Garde Musik".

Posle više stotina nastupa u najprestižnijim koncertnim salama, Pilerovi će nastupati i pred beogradskom publikom na Mehfestu.

Čuveni Pilerovi, Foto: Nikola Tomić

- U pitanju je takmičenje MEHFEST , tj internacionalno takmičenje koje se održava od 12. do 14. aprila mj brat Darko i ja ćemo nastupati u kategoriji kamernog sastva. Sviraćemo od klasike do naše narodne muzike. Mi se dičimo što dolazimo iz Srbije, harmonika je što se tiče klasične muzike u svetu pored Rusa najcenjenija. Imamo dosta kolega koji dolaze iz Kine, Francuske, i Japana koji će sigurno uživati u Beogradu i zvucima harmonike - priča za Telegraf Danijel Piler.

S obzirom da imaju puno prijatelja iz Kine i Japana nas je interesovalo da li su ih naučili da sviraju naš Moravac.

Pilerovi u gostima Telegrafa, Foto: Nikola Tomić

- Nažalost, oni ne znaju to da odsviraju. Mi možemo sve, ali stranci ne mogu našu narodnu muziku da sviraju - kroz osmeh nam je rekao Danijel.

Otkrivaju da Danijela u junu čeka odbrana diplomskog ispita, kada dobija zvanje profesora, posle čega ga u julu očekuje nastup kod predsednika Austrije. Za to vreme, Darko će sa vojnim orkestrom nastupati kao solista na najvećem svetskom vojnom festivalu muzike u Baselu u Švajcarskoj.

Kako je sve izgledalo pogledajte u videu na početku teksta.

(S. Ilić/ M.Pantić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA