"Šupa" je novo kulturno zdanje Njujorka, a mesto gde se nalazi dovoljno govori koliko će biti važna

Nije još završena, ali je otvorila svoja vrata

  • 2

Grad Njujork je iz svog budžeta izdvojio 475 miliona dolara za novu univerzalnu kulturnu instituciju nazvanu „Šed“ (šupa), koja nije potpuno završena, ali je otvorila svoja vrata, navodi „Njujork tajms“.

Nova kulturna institucija, jedna je od prvih koja je sagrađena u poslednjih nekoliko decenija u Njujorku. U tom prostoru se već održavaju ad hok nastupi poznatih zabavljača, na radost publike koja hrli u prostore „Šeda“. Prostor je izgrađen u novom naselju koje se gradi na zapadnoj strani severnog Menhetna nazvano „Hadson jard“, gde se grade stambene zgrade s luksuznim stanovima i prodavnicama.

Direktor i umetnički upravnik „Šeda“, Aleks Pots, do nedavno je bio direktor Mančesterskog međunarodnog festivala. On namerava da u „Šedu“ obnovi neke popularne predstave sa Brodveja i da, kako kaže „meša“ razne umetničke discipline i umetnike: od izložbi afirmisanih umetnika do novih imena, pop kulturu sa visokom umetnošću...

Njegova je želja da privuče njujoršku publiku zasićenu standardnim programima, turiste, ali i kolonije umetnika

Tokom prve sezone, u planu je saradnja Bjork s režiserkom Lukrecijom Martel na projektu Dizanje feniksa, u koreografiji Akrama Kana, koju je napisala ekipa koja stoji iza filmova o Kung fu pandi. Celim spektaklom će upravljati režiser Čeng Ši-Zeng, koji obećava da će predstava biti spektakularna, jer mu je na raspolaganju tako velik prostor kakvog nema nigde u Njujorku.

Karte su jeftine za njujorške uslove, biće i dosta mesta za samo 10 dolara.

(Telegraf.rs/Rts)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA