≫ 

Ceo fandom postavlja samo jedno pitanje: Hoće li Deneris postati luda kraljica? (FOTO)

Naredni tekst je prepun spojlera iz 4. epizode osme sezone serije "Igra prestola"

  • 0

Nakon 4. epizode „Igre prestola“ koja je emitovana 6. maja, svi postavljaju samo jedno pitanje: Hoće li Deneris postati luda kraljica?

Epizoda se baš pomučila da nas ubedi u to. Deni postaje paranoična, impulsivna, osvetoljubiva i svi je posmatraju kao bombu koja će eksplodirati svakog trena. Sansa, Arja i Bren otvoreno kažu Džonu da joj ne veruju (Sansa započne zaveru protiv nje), Denerisini savetnici razmatraju izdaju i komentarišu kako ona neće biti dobar vladar.  Ne tako dobar kao Džon. Čak su i producenti serije u razogovoru povodom ove epizode na neki način okrivili Deni za smrt Regala i Misandei, jer je „zaboravila na Gvozdenu flotu“.

No ono što bi stvarno moglo da bude okidač za Denino ludilo jeste poslednja reč koju joj je Misandei pre smrti uputila - drakaris. Pali. Spali ih sve.

Ta reč će verovatno odzvanjati u Deninoj glavi kada bude donosila konačnu odluku o napadu na Kraljevu luku. A ko je još razmišljao o ogromnoj ljudskoj lomači kada je shvatio da gubi Kraljevu luku? Denerisin otac, ludi kralj Eris.

Setimo se, kada je Robert ubio Regara i kada je postalo jasno da su Targarijeni poraženi, ludi kralj je non-stop ponavljao „Spali ih sve“, misleći na divlju vatru koju su njegovi piromanseri skladištili ispod prestonice. To su bile poslednje reči koje je izgovorio kada ga je Varis izdao (kao što sada razmišlja da izda Deni), ubedivši ga da otvori kapije grada Tivinu Lanisteru. Poslednje pre nego što ga je Džejmi Lanister ubio. Spali celu Kraljevu luku divljom vatrom. Spali ceo grad i sve nevine u njemu.

Deni tu opciju razmatra u ovoj epizodi „Igre prestola“.

Šta će Deneris učiniti sledeće? FOTO: HBO/Helen Sloan

- Veruješ li da smo ovde sa razlogom, lorde Varis? Ja sam ovde da oslobodim svet od tirana, to je moja sudbina. I ja ću je ispuniti, bez obzira na cenu – odgovara Deni na evnuhovu molbu da poštedi nevine ljude.

Još jedna paralela između ćerke i oca jeste paranoja koja u Deneris raste dok gleda braću Lanister sa jedne i Džona i njegove obožavaoce sa druge strane. Slično se (barem u knjizi) desilo i sa njenim ocem, koji počinje da sumnja u sve i svakog kada visoki lorodvi Vesterosa počnu da se venčavaju među sobom. Zbog te paranoje on je povukao poteze koje su odveli baš ka tome - ka savezništvu Sedam kraljevstava, bez Targarjena.

LEJDI, PTIČICA I LUDA KRALJICA

Ponovo imamo iste elemente, samo drugačije razbacane. I to tera na samo jedan zaključak – Deni neće postati luda kraljica. Možda neće postati kraljica uopšte, ali neće postati ni svoj otac.

Hoće li Deneris zaista postati luda kao njen otac? Foto: HBO/Helen Sloan

Rečenica „Spali ih sve“ nas tera da pomislimo na Erisa. Ali ako kažemo „drakaris“, nije li prva stvar koja nam pada na pamet scena u Junkaiju, u koji Deneris dolazi skoro praznih šaka. Baš kao što je njen brat Viseris prodao svoje najveće blago, krunu njihove majke, kada više nisu imali kud, mislili su svi da će Deni prodati Drogona za Neokaljane. Platiti ogromnu cenu za jednu vojsku, koja joj možda neće ni doneti Gvozdeni tron. A šta je Deni uradila? Rekla je „drakaris“. Sve ih spalila i slomila točak. Dobila vojsku Neokaljanih, postala misa i osloboditeljka robova. Majka naroda, zaštitnica nevinih itd.

Drugi put je tako bespomoćna bila u Ves Dotraku, kada su kalovi razmatrali njenu sudbinu – da li da je zauvek zatvore u Doš Kalin ili je ubiju silovanjem. A šta je Deni uradila? Spalila ih sve, bez zmaja. I dobila vojsku Dotraka.

Možemo li ovo očekivati od nje i sada? Pokazuje li ona prve znake ludila ili je povređena i besna zbog smrti Regala, Viseriona, Misandei i Džore? Hoćemo li videti kraj u kome je (možda Džon) ubija, jer je pala u ludilo i on nema drugog izbora, ili još jednu scenu u kojoj gola izlazi iz vatre?

Iskreno, većina gledalaca ne želi da vidi Deneris i Džona zaljubljene i u braku, jer naprosto "Igra prestola" nije priča sa srećnim krajem. Mnogi i dele mišljenje Varisa i Starkovih da Deneris nije najbolji izbor za vladara.

Ono što plaši u obrnutoj situaciji (da Deni postane ženska verzija svog oca), i što je čak i gledaoce koji ne gotive Deni stavilo na njenu stranu, jesu „gresi“ koji joj se zameraju i njihova međusobna veza: ona je predstavljena kao potencijalno luda, kao rođeni tiranin, manipulatorka koja drži Džona pod štiklom i na sve to, kao osoba koja nema penis. Tj. kao žena. Žena kojoj trebaju savetnici i muž da joj obuzdaju narav. U ovoj epizodi imamo Arju koja ne želi da bude lejdi i zahvalnu Sansu što nije ostala ptičica. Deni ima dobre šanse da ovaj niz nastavi kao žena koja svima koji joj iza leđa govore kako nije dovoljno dobra zbog toga što je strankinja, ćerka i emotivna u lice kaže „drakaris“.

Usput, "Igra prestola" već nam je dala jednu ludu kraljicu, onu koja je divljom vatrom spalila Belorovu septu, ubivši pritom sve naslednike Tirela, vrhovnog verskog vođu, vojsku vere i pola gradske elite.

VIDEO: Glumci iz „Igre prestola“ otkrivaju koje su im omiljene scene smrti

(Dunja Savanović /d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA