"Igra prestola" Q&A: Da li bi Varis ubio Džona, je li Deneris stvarno luda i kakve veze Noćni kralj ima sa Krasterom (FOTO) (VIDEO)

Pišite, javljajte i, ako smo nešto pogrešili, bez milosti nas ispravljajte

igra prestola telegraf odgovori
Foto: Helen Sloan/HBO

Još jedna epizoda "Igre prestola", a toliko događaja je ostalo bez zaključka i objašnjenja. Dok milioni fanova širom sveta postavljaju gomile pitanja, a mi smo skromno probali da odgovorimo na vaša, kao i na komentare koje ste nam ostavljali u prošlim tekstovima.

Ako smo nešto ispustli ili pogrešili, ispravljajte nas slobodno.

1. DENERIS I NJENO LUDILO 

Igra prestola

Foto: Telegraf.rs

Da, krv u ovoj seriji definitivno nije voda, ali kao što nije za Deni, nije ni za Džona. Njegovi roditelji nisu bili u srodstvu, ali on takođe potiče iz loze koja je vekovima venčavala braću i sestre. A ako je targarjenska krv u njemu toliko jaka da zbog nje može da jaše zmaja...

To što je Deneris postala "luda kraljica" nosi više problema, a osnovni od njih je način na koji je to urađeno. Da, Deni je radila neke grozne stvari tokom 7. sezona, ali za sve to vreme nju je serija svesno predstavljala kao princezu-ratnicu, kao heroinu i oslobodioca. 

Esquire-Emilia Clarke

Godinama su je svesno predstavljali kao kraljicu-ratnicu i za sve loše što uradi davali joj opravdanje Foto: Tanjug/AP

Za sve što je grozno radila, "Igra prestola" joj je dala opravdanje. Kada je Drogo ubijao Viserisa, a Deni je to mirno posmatrala, jer je psihopata Viseris pretio da će iseći dete iz nje. Kada je Miri Maz Dur živu spalila, to je bilo jer je ova ubila njeno dete i pretvorila Droga u biljku. Spalila je Astapor - pod izgovorom da je oslobodila robove. Razapela je gospodare Mirina, ali pre toga su oni razapeli decu. Za sve joj je dat izgovor, uvek je neko drugi bio gori od nje, a ona je zlui stajala na put.

A uz to ona je predstavljena i kao neko ko ima razume druge, ko sa sa njima saoseća, što prave psihopate ne rade. Deneris spašava druge žene od silovanja, oslobađa robove, kaže kako se celog života spremala da se osveti Džejmiju za ubistvo oca, a onda to ne čini - dva puta. Ako joj je Varis i bio potreban, pa ga je pomilovala, Džejmi nije.

Igra Prestola (Game of Thrones)

Deneris na kraju i početku "Igre prestola" Foto: Tanjug/AP/HBO

"Igra prestola" je osam godina navodila fanove da se zaljube u njenu jaku, mladu ličnost (ovo piše osoba koja nije u timu Deni), a onda je naglo skrenula u drugu stranu. I fanovi za to s pravom krive loš scenario. Kako to da samo Varis vidi da će Deni da poludi (Varis koji pride nije imao problem da tajno podržava potpuno sumanutog Viserisa)? I kao što smo već pomenuli - šta je to odaje? To što sedi, gleda oko sebe, ustaje od stola? Deni nije uradila ništa, a Varis je počeo okolo da priča kako je ona tiranin.

Jedino objašnjenje je žurba scenarista da "Igru prestola" privedu kraju. Da je Denin lik polako padao u ludilo, prihvatili bi to fanovi, kao što su prihvatili mnoge druge stvari koje im se lično nisu svidele. Ovako, kao da je cela prošlost njenog lika postala nebitna. Rečenica Vajsa i Beniofa kako je "Deni, onako, zaboravila na Gvozdenu flotu", pa zato izgubila zmaja, izazvala je talas besa.

Gvozdena flota je dva puta porazila Deninu na moru. Kad si na vodi, ne zaboravljaš na Gvozdenu flotu. Ovakva postavka stvari samo je ubedila gledaoce da su scenaristi zbrzali kraj, ne prateći razvoj lika. I time ih duboko razočarali.

IPAK, JE LI DENI ZAISTA LUDA?

No, zašto njena odluka da sve spali mora da se tumači kao ludilo? Koliko god surovi, njeni argumenti su donekle potkovani, pa i politički. 

Kada kaže da se njena milost prema narodu ogleda u tome što neće dozvoliti da ijedna sledeća generacija bude talac nekog tiranina, to na neki način jeste skupo plaćen, ali validan plan. Američka vlada ne pregovara sa taocima. Ako popusti sada, svaki lord bi sutra mogao da se zabarikidira sa podanicima u svom zamku i radi šta hoće, jer zna da Deni neće povrediti narod. U tim okolnostima njena vladavina nikad ne bi bila stabilna.

Sa druge strane, da je Deni prihvatila predaju i obustavila bitku, šta onda? Sela bi na Gvozdeni presto i odmah bi se postavilo pitanje: „Zašto ona, a ne on?“. I krenula bi nova igra prestola, a možda i novi rat. Ovako, sa užasom koji je priredila, Deni je celoj zemlji pokazala da sa njom nema igre. Ko će još misliti o primogenituri i penisima, kada Deneris ima zmaja?

Ona stanka kada sluša zvona na leđima Drogona i grimase koje pravi, mogli bi sa se tumače kao njeno unutrašnje lomljenje da li da zaista poleti i sve spali ili izabere milost. Moglo bi da se tumači da je Deneris vrlo teška srca krenula u krvav pohod, da okonča igru prestola, jer ona misli da je to jedini način.

Igra prestola

Printskrin: Youtube/Game of thrones

U tom smislu čak i nagli zaokret u scenariju može da se brani. Ali Beniof i Vajs to nisu tako predstavili. Rekli su da je Deni videla Crvenu utvrdu i setila se koliko je zla njena porodica preživela, pa joj je pao mrak na oči... Potvrdili su teoriju o ludoj kraljici, ali i sa njom i teoriju o lošem scenariju.

2. VARIS I NJEGOVA ZAVERA

Igra prestola

Foto: Telegraf.rs

U pravu si, mnogo je verovatnije da je devojčica pokušala da otruje Deni. Varis i jeste u 1. sezoni poslao špijuna da otruje vino na pijaci, tako da to ide uz njegov lik. Ovo mi je promaklo pri prvom gledanju.

Ali sada kada razmislim o ovom, zar to nije bio još jedan nelogičan zaplet u scenariju... Da ju je otrovao, šta onda? Sivi Crv nije glup, provalio bi ga i ubio.

I da nije tako, kako bi Varis mogao da zna da bi Drogon prihvatio Džona kao svog jahača? Kako bi Džon otišao sa ovog ostrva, ako Sivi Crv pomisli da je Džon takođe deo zavere? I zašto bi, pored mrtve Deni, Sivi Crv koji u prvoj epizodi pominje kako ne vidi sebe u ovoj zemlji i kako želi da ode čim Deni sedne na presto, ostao da pomogne Džonu, kada prva Deni nije želela da Džon bude kralj? Zašto bi to uradili Dotraki?

Igra prestola

Varis je trebalo da odigra bolje FOTO: HBO/Helen Sloan

Bez Dotraka i Neokaljanih, Džon nema vojsku (mada u "Igri prestola" što obične vojnike više ubijaju, to se oni više množe), osim šačice Severnjaka koji su se vratili iz pohoda sa Robom, preživeli Grejdžoje i Boltone, bitku sa Remzijem i konačno bitku sa Tuđinima, i vitezova Dola, koji bi takođe trebalo da su desetkovani. Divljani su ostali sa Tormundom. Džon nema flotu, čak ni ako ga Jara Grejdžoj podrži, jer su brodovi Gvozdenih ostrva sa Juronom. Džon nema saveznike i na tome bi Varis i Tirion tek morali da rade, ako ih Sivi Crv sve ne pobije.

Kako je evnuh uopšte planirao da Džona dovede na presto? Tako što će svima poslati pisma i reći kako je Džon pravi nasledik Targarjena? To je uradio Stanis, poslao svima pisma da je Džofri dete incesta i kopile i da je on, kao Robertov najstariji brat, zakoniti naslednik prestola. Stanis je bio u pravu i to nije vredelo ništa, jer (citat iz knjige) reči su vetar. 

Da se nastavilo, Varisovo šurovanje da dovede Džona na presto najverovatnije bi ubilo Džona. A kada se sa tim uporede Tirionovi loši saveti Deni, u jednom trenu je izgledalo kao da njih dvojica sinhronizovano rade na tome da unište poslednje Targarjene.

3. DA LI ĆE SE SVE OVO DESITI I U KNJIGAMA

Igra prestola

Foto: Telegraf.rs

Lala je već dala odgovor. Poslednja sezona na kojoj je Martin učestvovao bila je peta. Nakon toga, rekao je da više neće biti deo "Igre prestola", jer mora da se fokusira na svoje knjige. Otada su Vajsu i Beniofu odvezane ruke.

Koliko su knjige i serija slične jeste pitanje koje najviše zanima fanove ova dele.

Pre mesec dana u intervjuu za "60 minuta" rekao je kako su tvorci serije nekoliko dana proveli kod njega kući i kako im je otkrio gde on otprilike vidi da bi poslednje dve knjige mogle da odu.

Džordž R. Martin

Džordž R.R. Martin, pisac serijala "Pesma vatre i leda", u koji spada i "Igra prestola" Foto: AP/Tanjug

No, vrlo je pažljivo birao reči. Rekao je da im je otkrio neke glavne stvari, ali nije rekao da li su oni odabrali to da slede.

- "Igra prestola" je bila veoma verna, u poređenju sa 97 odsto drugih TV i filmskih adaptacija književnosti, ali nije potpuno verna, inače bi morala da traje još pet sezona - rekao je Martin. Pominjanje broja 97 mnoge je zavelo da je rekao kako serija u 97 odsto prati knjigu, ali ne, on nije napravio poređenje knjiga i "Igre prestola" u brojkama. Ovo zapravo ne govori ništa, jer u američkoj produkciji serije bazirane na knjigama uglavnom te knjige vrlo površno prate. Uz to on kaže da misli, misli da se krajevi neće toliko razlikovati. 

Pogledajte sami intervju, pa nam javite šta mislite. Traje samo 3 minuta.

4. KO JE NOĆNI KRALJ, A KO JE NOĆNI KRALJ?

Igra prestola

Foto: Telegraf.rs

Kako to? Misim da ne. Da, "Night's king" (sa s), nekadašnji lord zapovednik Noćne straže, jeste sebe proglasio kraljem na Zidu, nakon što se zaljubio u ženu "kože bele kao mesec i očiju poput plavih zvezda", sudeći po bajkama koje Stara Nen priča Brenu u "Oluji mačeva: Krv i zlato".

Ali za njega se ne vezuje bilo kakvo proročanstvo, zar ne? Ispravite me ako grešim. Mada nisam sigurna za taj deo oko Belih hodača...

- Ne bojeći se ničega, on ju je pojurio i uhvatio i voleo, mada joj koža beše hladna kao led, i kada joj je dao svoje seme, dao joj je i svoju dušu - kaže Nen i prva pomisao čitalaca jeste da je ta bela žena zapravo Beli hodač.

Night King, Game of thrones

Čitalac je u pravu, Noćni kralj iz serije ne postoji u knjigama Printskrin: HBO

Ali to je priča iz "Oluja mačeva". Onda dođemo do "Plesa sa zmajevima: Posle gozbe" i Tormundovog opisa Belih hodača Džonu.

- Čovek može da se bori protiv mrtvih, ali kada dođu njihovi gospodari, kada se bele magle dignu... kako da se boriš protiv magle, vrano? Senke sa zubima... vazduh tako hladan da disanje boli, kao nož u grudima... ne znaš, ne možeš znati... može li tvoj mač da seče studen? - pita Tormund Džona.

A ja se pitam, ako Beli hodači donese sa sobom toliku hladnoću, da ne može da se diše, kako je Noćni kralj iz knjige spavao sa jednom od njih? Kako joj je "dao svoje seme", a ona mu nije smrzla polni organ? Kako nije smrzla i njega, i sve druge u zamku? Da, Stara Nen nju naziva "corpse queen", kraljica-leš, ali u "Svetu vatre i leda" meštri nude za to objašnjenje: ona je možda bila obična žena, (koža joj je mogla biti hladna i jer je dugo bila napolju), ali iz Mogila, koje se vezuju za groblja, smrt i hladnoću. Mada, meštri su nam dali povoda da im verujemo, koliko i bajkama...

Igra prestola

Mi ne znamo mnogo o ženi Noćnog kralja Foto: Pixabay/werner22brigitte

Ne mora da znači da je tačno, ali moje je mišljenje da je priča o Noćnom kralju u knjigama tu da bi nam ukazala da se Krasterovo žrtvovanje dečaka Tuđinima (the Others) zapravo dešavalo i ranije. Nen takođe pominje da je Noćni kralj prinosio žrtve Tuđinima - najverovatnije svoje bebe sinove. Po njoj, Noćni kralj i njegova kraljica vladali su Stražom 13 godina. Zašto se Joramun i Stark nisu ranije setili da uklone Noćnog kralja?

Osim ako prećutno nisu tolerisali žrtvovanje sinova (baš kao Krastera u Džonovo vreme), ali su posle 13 godina Noćni kralj i kraljica počeli da rade nešto užasno...

Jedna od prvih stvari koje naučimo o devojčicama u Vesterosu jeste da ih udaju kada dobiju prvu menstruaciju, a 13 godina je uglavno potrebno vreme da dobiješ ćerku, da ta ćerka uđe u reproduktivni period i širenje porodice u Kraster stilu može da počne. Možda je Varis u pravu, možda je incest najužasnija stvar koju Sever može da zamisli. Mislim, i trebalo bi da bude.

A zašto se sve to desilo, nadajmo se da ćemo saznati u prikvelu "Igre prestola", koji bi trebalo da se bavi Decom šume i događajima koji su se dešavali hiljadama godina pre ovih koje gledamo i o kojima čitamo sada.

Ako smo nešto pogrešili, ako imate nešto da dodate ili da iznesete neko svoju ideju i teoriju, pišite nam.

(d.savanovic@telegraf.rs)

Tagovi: Deneris, Džon Snou, Game of Thrones, Igra prestola, igra prijestolja, noćni kralj, Serija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • M
  Milan

  Junos, ne lozi se...Trolujem i dalje obezvredjujem recenicu : "Zato smo tu gde jesmo"

 • L
  Lala

  Mene zanima zasto bi neko pravio priquel o night kingu kada je on ispao najnebitniji lik u celoj seriji?

 • P
  Pratilac

  Realno nije očekivati da Dzon bude kralj, kao što se vidi da će neko ubiti Deni, verovatno on, vidi se i da on ne želi poziciju kralja, verovatnije jeda će se vratiti negde na daleki sever, gde on dušom pripada. Kralja neće biti, jer kraljevstva neće biti, svako će biti za sebe, jer već je tako. Dorna ne učestvuje u ratu, navodno neki se princ dirne javio, mada ne znam ko bi mogao biti to, jer je jedino koliko se iz knjiga sećam živa Ariana Martel, ali oni svakako ne učestvuju u ovome, dalje Dol nije učestvovao u ratu pet kraljeva, a sada podržava pre svega Sansu, koja želi potpunu nezavisnost severa, prosto sve vodi ka raspadu.

Đura i Mornari, Jet Clock i Master Blaster band na festivalu letnjih nota, 22. juna na Dorćolu (VIDEO)

Filharmonijski koncert u Ce duru

Katarina Pejak i Bricks&Cans pojačavaju program prvog "Wine Gardena"

Kombank dvorana, nekadašnja Dvorana Doma sindikata proslavlja 62. rođendan

Hit Festivala francuskog filma "Bez filtera" u bioskopu Kombank dvorana od 6. juna

Mile Kekin zaliva "Beton"

"Balkanskoj međi" čak 5 priznanja na festivalima u Rusiji: Za mesec dana film videlo više od dva miliona ljudi

"Labudovo jezero" u osveženom izdanju: Potpuno nova koreografska verzija popularnog baleta večeras izvedena u Narodnom pozorištu

Ruski novinar iskritikovao seriju "Černobilj": "Ne zovite ovo autentičnim"

Pričaju da kidamo: Dvojac "Stereo banana" objavio novu pesmu (VIDEO)

Rusija izbrisala scene gej seksa iz filma o Eltonu Džonu

Miloš Biković otvoreno: "Ne smemo i ne možemo da se odreknemo Kosova"

Pesma koja je probila Hladni rat i ušla u istoriju: "Natali" ove godine slavi 55. rođendan (VIDEO)

Nikola Pejaković Kolja najbolji glumac u Berlinu: Nagrada za ulogu u filmu "Meso" na Festivalu filmova jugoistočne Evrope

Sramota Narodnog muzeja: Suprug premijera Luksemburga postao supruga (FOTO)

Preminuo kompozitor Đelo Jusić, autor hita "Volim te, budalo mala"

Pronađi posao i provedi Leto #za5

"Beats", novi škotski film o rejv žurkama i sazrevanju uz elektronsku muziku (TREJLER)

Marina Spasić preporučuje tri knjige čitaocima portala Telegraf

Sedajte u "Hogvorts Ekspres", potermanija se nastavlja: 4 nove knjige o omiljenom čarobnjaku

Novi "Rambo" film stiže na jesen, a prvi trejler obećava osvetu, akciju i mnogo, mnogo krvi (VIDEO)

Priče o feminističkoj heroini i borbi sa seksualnom opredeljenošću u Filharmoniji

Eto nade za bolji kraj: Pisac "Igre prestola" konačno otkrio kada stiže nova knjiga "Vetrovi zime" (FOTO)

Počinje Beogradsko kulturno leto: Spremite se za koncerte, predstave, izložbe i još mnogo zanimljivih programa

Mišel Uelbek odbio 43 zemlje, ali dolazi u Srbiju: Imao je samo dva uslova - da dođe sa suprugom i da može da puši

"Južni vetar" se zahuktava: Film koji je videlo više od milion gledalaca, gledaćemo kao TV seriju i nastavak naredne godine (FOTO) (VIDEO)

Svečano otvoren Festival francuskog filma! Publika velikim aplauzom pozdravila francuskog reditelja i gosta prestonice Erika Lavena

Još samo 45 minuta i kraj: Stiže poslednja epizoda uzbudljivog špijunskog trilera "Državni službenik" (VIDEO)

"Alan Ford" slavi 50. rođendan: U petak na Savskoj promenadi sve o omiljenom stripu Jugoslovena

"Dušice, ona želi tvoju dušu": Izašao novi trejler za horor film "Anabel se vraća kući" (VIDEO)

Francuski reditelj Erik Laven gost Beograda! Danas počinje Festival francuskog filma

Retrospektivna izložba Marine Abramović u njenom rodnom gradu posle 44 godine

Ponos i suze posle filma "Ratne priče sa Paštrika": Nema nazad, iza je Srbija

Izašao tizer za novu seriju "Zvezdanih staza" i postavio kapetanu Pikardu vrlo provokativno pitanje (VIDEO)

"Late Night Classic" u Savamali: Održan poslednji filharmonijski afterparti u sezoni (VIDEO)

Svetlucavo odelo i Bili Džin King: Pogledajte dosad neobjavljen snimak sa koncerta Eltona Džona iz 1975. (VIDEO)

Večeras počinje Sterijino pozorje, pod sloganom "Pobuna - ženski rod"

Domaći filmovi za 100 dinara u 30 gradova Srbije: Dobili smo novu jednodnevnu manifestaciju i baš nam je bila potrebna

Srpski Gugl za kulturu: Na ovom portalu možete da pretražite blago naše zemlje iz arhiva, biblioteka, muzeja, galerija...

Dušica Žegarac: Bila je novi talas pre novog talasa, a da se dokopala Holivuda, postala bi poput Grete Garbo ili Marlen Ditrih

Održana Art&Fashion manifestacija: Prikazana kolekcija visoke mode iz Rima, a predstava "Mala crna haljina" oduševila publiku (FOTO)

Student iz Pančeva osvojio Gran pri Festivala slovenske muzike u Moskvi

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima