6

Gledaoci besni zbog 5. epizode "Igre prestola": "Incestuozna ljubav brata i sestre jedina je logična stvar koju smo videli" (FOTO) (VIDEO)

Ovaj tekst je prepun spojlera. Ako još niste odgledali "Zvona" ili čekate da izađe cela sezona, pa da svih 6 epizoda završite za veče - sačuvaje ga, pogledajte sve, pa se vratite da uporedimo utiske

Igra prestola analiza 5
Foto: HBO/Helen Sloan

Ni nezanimljiva, ni usporena nije bila 5. epizoda osme sezone „Igre prestola“, ali se zato po količini mržnje koju je dobila od gledalaca ne može se meriti ni sa jednom drugom. Na sajtu „Rotten tomatoes“ dobila je samo 49 odsto glasova, a na IMDB-u ocenu 6.9, što je najniže ikad za ovu seriju.

Antiklimaktični i nagli krajevi, ničim objašnjene promene u liku, poricanje svega što je lik prethodno uradio, nelogičan zaplet... Sve je ovo doprinelo da čak ni zavidne akcione scene ne mogu da poprave sveopšti utisak.

Gledaoci su razočarani, ne zato što nisu dobili kraj kakvom su se nadali, već zbog utisaka da tvorci serije baš nisu hteli da se potrude da „Igru prestola“ završe kako treba. Da je završe smisleno. Kao da ni oni nisu znali kog kraja i konca da se drže...

PRVI PROBLEM: DENERIS

Mnogi i dalje ne mogu da dođu sebi onog što je urađeno Deneris.

- Osam sezona, 73 epizode. Videli smo je kao žrtvu, koja je počela da se bori za sebe i svoj narod. Videli smo je kako se pretvara u Majku zmajeva, onu koja oslobađa robove, skida lance, koja želi da polomi točak i napravi od sveta bolje mesto. Čuli smo je kako govori: „Ja nisam moj otac“. A onda joj u pretposlednjoj epizodi urade ovako nešto. Oprosti, Deni – samo je jedan od desetina hiljada sličnih komentara na društvenim mrežama.

Igra prestola

Deneris je preko noći postala "luda kraljica" Foto: HBO/Helen Sloan

Jeste da smo se nakon „Duge noći“ (S08E03) plašili da što nam serija kao glavne zlikovce ostavlja pijanu trudnicu i pirata. Jeste da smo posle Noćnog kralja priželjkivali većeg negativca, ali malo ko je očekivao da će to biti Deni.

Uz sve gubitke koje je pretrpela, kako je zaboga došlo do toga da Deneris preko noći postane gora od Noćnog kralja, Sersei i Remzija zajedno? Da očas posla kremira čitav grad?

Je li zbog izdaje koju je očekivala? Smrti Misandei i Džore koji su samovoljno sa njom pošli u rat? Ili zbog dečka koji joj je rekao da je voli, ali joj prećutno poručio da bi trebalo da ostanu prijatelji?

Glavni problem sa Deninom ludošću jeste taj što ona nije bila luda sve do prethodne epizode. Sve je bilo ok, do proslave pobede u Zimovrelu. Deni pijucka svoj late iz Starbaksa, ne radi ništa, ne govori ništa, ali dramatičnom muzikom, zumovima i Varisom koji u nju blene, serija je, ničim izazvana, počela da nam nasilno natura Deni kao psihički nestabilnu osobu.

I dalje niko nije stvarno verovao da će ona postati luda kraljica. Da je besna, povređena, ostavljena, sumnjičava, to da. Ali ne i da je Hitler luda, za to nije bilo prethodnih dokaza.

Neko će reći: „Spalila je Tarlijeve“. „Spalila je Varisa“, „Razapela je robovlasnike“.

Da, ali „Igra prestola“ počinje sa scenom u kome Ned odrubljuje glavu dezerteru iz Noćne straže. Da je Ned poverovao u njegovu priču o Belim hodačima, ko zna koliko bi života bilo spašeno. No Ned je samo vrlo brzo sproveo kraljevu pravdu i lično ga ubio. Kasnije Rob na sličan način ubija Rikarda Karstarka. Egon Prvi je spalio pola kraljevstva dok je osvajao Vesteros. A ipak je Egon Osvajač, a u pravednost Neda i Roba niko ne sumnja, dok je Deni krvožedna i luda. Deni, koja zna za milost, koja poštedi Džejmija, pa čak i tog Varisa, nakon što je ovaj pokušao da otruje nju i njenu bebu.

Čak je i Emilija Klark, glumica koja igra Deneris, rekla 2018. godine za Veniti fer da je već snimila svoje scene i da ju je kraj „s*ebao“.

- Saznanje da će to biti poslednje po čemu će se iko sećati Deneris... – rekla je kratko i odbila da dalje komentariše, a sada znamo i zašto.

Pogledajte kako je reagovala kada su je pitali za ovu sezonu.

Kit Harington, koji igra Džona, opisao je jednom rečju kraj "Igre prestola" kao razočaranje.

DRUGI PROBLEM: ARJA

Arjin boravak u Kraljevoj luci u ovoj epizodi nije imao smisla: došla, videla, odustala, nagutala se pepela, pobedila vatru, zamak koji na nju pada, koridu koja joj prelazi preko kičme, odvela u smrt majku i ćerku koje bi možda preživele u skloništu. No, sudeći po trejleru, Arja će to da u finalu nadoknadi.

Jedino vredno pomena u ovoj epizodi jeste njen razgovor sa Psetom, koji joj kaže da će, ako ubije Sersei postati kao on. Što joj to nije rekao u Zimovrelu? Ovo je pomalo problematično i kada se setimo da je reč o tinejdžerki koja je iz osvete pobila čitavu jednu familiju i ispekla ljude u pite... I tom prilikom koristila čak i istu frazu kao Deni u prošloj epizodi.

Arja Stark

Veni, vidi, otidi Foto: Helen Sloan/HBO

- Trebalo je da sve Starkove iščupate, koren i stabljiku – kaže Arja, pod licem Valdera Freja. A za Arju niko ne kaže da je luda. Kako bilo, Arja je granicu bolesnih osveta davno prešla.

No dobro. Prihvatili smo da je ona glavni lik serije i da će se sve što uradi slaviti bez pogovora. Čak i kada kao u video igrici izbegava svaku prepreku koja ubija hiljade drugih.

Ali onda dolazimo do belog konja. Je li to konja Harija Striklenda, koji je iz nekog razloga ušetao u vatru i haos, potpuno suprotno konjskoj prirodi? Ili je Bren u konju? Samo molim vas, molim vas, da to nije bela kobila iz proročanstva Kvejt. Proročanstva koje se nije ni pomenulo u seriji... Samo da nije ta bela kobila... Zar nam nije bilo dosta upropašćenih vizija?

TREĆI PROBLEM: SERSEI I DŽEJMI

A kad smo kod vizija, otkrili smo da je valonkar – niko.

Ova epizoda je bila toliko problematična, da je jedina dirljiva i stvarna scena ona kada Sersei ugleda Džejmija. Cela epizoda bila je takva da je incestuozna veza između brata i sestre njen svetli momenat.

Oko kraja blizanaca Lanister i samog Džejmijevog lika gledaoci lome koplja. Jesu li i ovde scenaristi zabrljali?

Ako posmatramo na nivou samo 8. sezone – jesu i to debelo. Džejmi je imao šetnju gore-dole koja ničemu nije služila. Posvađao se sa Sersei da bi došao u Zimovrel i uradio ništa. Bren ga je teatralno najavio i istakao da će im Džejmi pomoći u borbi koja dolazi... a to se nije desilo. Zaveo je Brijenu i isplanirao sa njom život... što je trajao oko nedelju dana. Ostavio Brijenu, a mnoge gledaoce uverene da je govor o tome kako je Sersei nemilosrdna, baš kao i on, zapravo poruka: „nemoj me pratiti, idem da ubijem svoju sestru“. Da bi onda pronašao sestru i umro sa njom.

Opet, na nivou serije... Džejmi je (koliko god glupo zvučalo) ostao dosledan u tome da da reč koju ne može da održi. Pogazio je zakletvu Erisu, Robertu, Kejtlin kada ga pušta iz ropstva, a sada i Tirionu kada radi to isto. S obzirom da je na kraju Targarijen spalio/la Kraljevu luku i skoro sve u njoj, čak je i njegov status Kraljeubice postao nebitan na nivou istorije Vesterosa. Da nije ubio Erisa, opet bi umro u Crvenoj utvrdi pre 20 godina, dok sve oko njega gori. Ne samo što je svojim najpoznatijim podvigom jedino odložio neminovno, već je bio karika u lancu koji je obrnuo točak i nastavio da ga vrti.

Sa druge strane, to što Sersei nije dokrajčilo proročanstvo o valonkaru jeste plus, jer ovo i treba da bude svet u kome proročanstva ne postoje. Za Sersei i Džejmija i njihovu međusobnu opsednutost (toliku da nam je bilo skoro pa u redu da ih gledamo kako vode ljubav kraj odra svog mrtvog sina), svaki kraj u kome ne umiru jedno kraj drugog ili jedno za drugim bio bi loš. To što su toliko često isticali kako su na svet došli zajedno nekako daje smisao sceni u kojoj sa sveta odlaze zajedno.

Ali i nastavlja praksu antiklimaksa. Džejmi, Tirion, Arja, Deneris, Sansa, zmaj – sve su to bili kandidati za ubice Sersei. Mogla je i sama da umre, tipa da se kao Megor Okrutni iseče na Gvozdeni presto. No, ispostavilo se da je čast da ubije najgoru kraljicu u istoriji Vesterosa dobila cigla.

ČETVRTI PROBLEM: JURON

Iz jednog hica obori celog zmaja, a sada na desetine škorpiona ne mogu da učine ništa.

U knjigama Juron ima dobru šansu da postane veći negativac od svih ostalih. Najsuroviji. Najbolesnijeg uma. Onaj koji donosi Dugu noć... Ali u seriji su se toliko trudili da prikažu kao drogiranog rokera, da logiku u bilo čemu što je uradio ne treba ni tražiti.

Igra prestola

Juronov lik bio je komičan Foto: HBO/Helen Sloan

E u toj meri je besmislena borba Jurona i Džejmija. Sam Juron kaže da je gotovo, grad umire, bitka je izgubljena, a onda bi da gubitnici Sersei odnese Džejmijevu glavu da je poljubi?

Nekoliko scena ranije Tirion priča kako će, kada Gvozdena flota padne, čamac moći da se probije do Pentosa (Tirion se nada dobrom vetru za čamac koji nema jedro, ali Tirion je budala). Juron isplivava kraj tog čamca. Najlogičnije bi bilo da sedne u njega i odvesla ili da se barem on i Džejmi potuku zbog toga. Ali ne, Jurunov razlog da napadne Džjemija je to što „želi da Džejmiju pruži šansu da postane dvostruki kraljeubica i tako uđe u pesmu“. A Juron je kralj po tome što je spavao sa Sersei? Ok, to je istakao da isprovocira Džejmija, ali zar se Juron ne može nazvati kraljem zato što je pobedio na zakraljenju?

Šta god bilo, besmisleno je.

Juron se neće pamtiti kao osoba koja je ubila Džejmija Lanistera, ali hoće kao nosilac titule najglupljeg muškarca u Vesterosu. Ako ti devojka juče kaže da je trudna, a danas njen brat, koga nije videla nedeljama, ako ne mesecima pre vašeg seksa, komentariše njeno drugo stanje, stvarno treba da se počneš da brojiš do 9.

U svakom slučaju – R.I.P. Vranooki

PETI PROBLEM: DŽON

Šta je Džon radio celu epizodu? Tvit je rekao više od bilo kog komentara.

ŠESTI PROBLEM...

Ljudi koji vole „Igru prestola“, stvarno su voleli „Igru prestola“. Gledali je više puta i toliko znaju da su sitnice dovoljne da ih iznerviraju. Poput devojčice špijuna koja Varisu donosi tajnu o tome da Deni ne jede (zar je to tajna u malom domaćinstvu?), a ne na primer da će Varisa ubiti. Poput Varisa koji tvrdi da je upoznao više ljudi neko ijedan živ čovek, što nije tačno. Poput Zlatne kompanije koja nije uradila ništa.

No bilo je i dobrih stvari: uništenje Gvozdene flote, šok koji smo doživeli kada je Deni sve počela da pali, sjajne glume Line Hidi koja je lik Sersei prelepo privela kraju.

I glavne poruke  - rat je uništenje za sve strane, fizičko i duhovno. Retko koja osoba, koja u rukama ima ovakvo oružje, odoleće da ga ne iskoristi. U sukobu nema dobrih i loših momaka – nasilje ih sve pretvara u loše. Osveta je besmileni proces koji proždire i onog ko se sveti i onog kome se sveti. To je dvoboj na stepenicama koje ne vode nigde, osim u vatru i ponor.

Video: Planina na smrt isprepadao svoju devojku

(D.D.S.)

Tagovi: Deneris Targarjen, Džon Snou, Game of Thrones, got, Igra prestola, igra prijestolja, Serija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (6)
Poređaj komentare:
 • Y
  Yellowpig

  Zar sam samo ja shatio da je ona mala devojcica dosla kod Varisa da mu podnese izvestaj da Deneris ne jede,a dobila je zadatak od njega da je otruje i da je zbog toga bila onako uzrujana, jos kaze uplaseno"vojnici me posmatraju"??? A sto se tice Deneris nije se ona u jednoj epizodi pretvorila u ludu kraljicu,trajalo je to dosta dugo, ona je nestabilna osoba,nesposobna da sama donosi prave odluke, opsednuta prestolom , ljuta i uplasena zato sto je videla koliko je Dzon voljen od svih , a ona nije. Sve sto je do sada radila, svako pomilovanje pa i Varisa kada je saznala da je poslao ubice na nju je bilo zato sto je znala koliko joj je potreban. Za mene kraj serije potpuno ocekivan, jedino gde sam razocaran je to sto Ajra nije ubila Sersei.

 • M
  Mirko

  O usrase sav trud u jednoj epizodi. Sta god da urade u zadnjoj nije vredno ovolikog truda.

 • R
  Razocarani fan

  Stvarno su uprskali 8 sezonu. Normalno je da je nemoguce svima ugoditi al toliko su zbrzali najvaznije momente a opet toliko imali praznog hoda u epizodama. Antoloski serijal ce na kraju ispasti prosjecan. Nazalost.

The best of Dr Nele Karajlić 25. maja na Tašmajdanu

Garbage izabrali: Pre njih u Beogradu nastupa Autopark

Milutin Folić preporučuje tri knjige čitaocima portala Telegraf

NOS4A2: Drugačija priča o vampiru

Zanimljive činjenice o "Igri prestola" koje niko nije primetio: Muški likovi su govorili 3 puta više od ženskih

Leonardo da Vinči je imao hiperaktivnost i poremećaj pažnje? Naučnici nakon 500 godina otkrili šta se krilo iza neverovatnog genija

Kada blejite u šund, nemojte očekivati da vam deca upišu Sorbonu: Rambo Amadeus poklopio sve neodgovorne roditelje

Rođenje sina kao inspiracija: Nebojša Milovanović o netipičnoj pozorišnoj formi kroz koju pripoveda lične priče (VIDEO)

Odlučeno: Whitesnake nastupa u Beogradu 27. juna

Slavoj Žižek analizirao "Igru prestola": Kraj serije kombinuje strah od žena i odbijanje radikalne promene

Najpopularniji violinista sveta izveo "Tamo daleko" u Areni: Publiku preplavile emocije, svi na nogama pevali uglas (VIDEO)

Prolećni koncert BeoBalet hora u Legatu Petra Lubarde

Arsenalov Red Fang novi singl objavio kao hedbengersku igricu

Neša Leptir dobija ulicu u Pirotu: Počast će se odati i drugim značajnim građanima

Zašto bi Srbi rimokatoličke biskupe i nadbiskupe trebalo da zovu kao i pravoslavne — episkopima i arhiepiskopima

Snima se serija po čuvenom romanu Stivena Kinga : Ima sve elemente koje obožavaju fanovi "Igre prestola"

Tuga za legendarnim Batom Živojinovićem ne jenjava: Porodica i prijatelji obeležili godišnjicu smrti pokojnog velikana (FOTO)

PRiZnanje 2019 za Beogradsku filharmoniju

Peca Popović u novoj kolumni: Nemoj da mi kradeš sne

Tanasije Uzunović govorio o navodnom napadu na balerinu: Pitao sam ih samo da smanje muziku, odgurnuo sam je, nisam je udario (VIDEO)

Finale "Igre prestola" razbesnelo Beograđanina: "Kreteni od autora su sve uništili, dali su nam užasan kraj najbolje serije ikad" (VIDEO)

Strane zvezde pristižu: Počelo snimanje filma "Mrak"

Thievery objavio spot pred dolazak u Beograd

Da li je ustoličenje Brena Starka najava Novog svetskog poretka? (VIDEO)

Da umijemo i odbranimo naše dane koji su nam dati: Nebojša Dugalić i Boris Pingović o kabareu koji izvode 15 godina (VIDEO)

Čak tri koncerta sa Gabrijelom Felcom

Hrvati snimaju ratnu seriju o "Oluji": Prikazaće 6 hrvatskih vojnika koji umesto na fakultet kreću u rat, a glavni likovi su "pravi junaci rata"

"Art and Fashion" u bioskopu Balkan: Događaj koji povezuje modu sa drugim vidovima umetnosti, pozorištem i performansima

Oglasio se Džordž R.R. Martin, pisac "Igre prestola", povodom kraja serije: "Svi pitaju hoće li moj kraj biti isti kao u seriji..."

Finale "Igre Prestola" oborilo sve rekorde gledanosti: Usijali se televizori u Americi, seriju pratilo 19,3 miliona

Ultimativni izbor "Igre prestola": Vesteros je Brena izabrao za novog vladara, ali da li je to pravi izbor? (FOTO)

Zvezdara teatar: Počela prodaja ulaznica za poslednji mesec u sezoni

Ako ne znate ko je Nikola Nestorović, a pogotovo ako znate ko je on, posetite od 22. maja izložbu posvećenu ovom velikanu

Divan događaj: Direktan prenos opere "Andre Šenije" iz Bečke opere u Narodnom pozorištu u Beogradu

Preokret na samom kraju "Igre prestola": Najvažnija smrt je već bila viđena, i to pre 7 godina! (FOTO) (VIDEO)

Očekuje se grmljavina u Kragujevcu: Red Fang u junu nastupa na Arsenalu (VIDEO)

Papirnati tanjir Kurta Kobejna prodat na aukciji neverovatnu cifru: Neko je dao čak 22.000 dolara za ovaj predmet

Kraj "Igre prestola"! Glumci emotivnim oproštajima rasplakali fanove: "Naša straža je gotova" (FOTO) (VIDEO)

Pažnja, spojler! "Igra prestola" je gotova, a sve što fanove zanima je gde mogu da nabave ovo majčino mleko (FOTO)

"Igra prestola" završava se večeras, a fanovi širom sveta u ekstazi spekulišu kako: Izrodili su dobre, ali sasvim različite teorije (FOTO) (VIDEO)

Više od milion ljudi se diglo na noge da se 8. sezona ponovo snimi, dan uoči poslednje epizode "Igre prestola" (FOTO)

Nekoliko mučnih fotografija srpske i hrvatske nejači koja beži od ustaša, nacista, italijanskih fašista i četnika (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima