Neša Leptir dobija ulicu u Pirotu: Počast će se odati i drugim značajnim građanima

Nazive će dobiti one ulice koje do sada nisu bile imenovane

  • 2

Dugogodišnji direktor pirotskog Tigra Dragan Nikolić, trgovac Hrista Jovanović koji je sagradio zgradu u kojoj se danas nalazi Muzej Ponišavlja, ugledni lekari i sportisti, ali i poznati muzičar Neša Leptir dobiće svoje ulice u Pirotu.

Gradska uprava donela je predlog izmene naziva ulica u gradu koji bi Skupština Pirota trebalo da prihvati na sledećoj sednici, a među zaslužnim građanima našli su se oni koji su ostavili trag u Pirotu i oni koji su zaslužni za razvitak ovog grada.

Svoje predloge za nazive ulica dali su Udruženje istoričara Pirota, Istorijski arhiv i druge ustanove u Pirotu, a kako kaže istoričar Davor Lazarević, najveći deo njihovih predloga je usvojen.

Gledali smo da uzmemo neke interesantne ličnosti, namera je da to budu oni koji su ostavili neki trag u Pirotu, bilo da su u pitanju kulturni radnici, lekari ili sportisti - objašnjava Lazarević.

Nazive će dobiti one ulice koje do sada nisu bile imenovane, manje ulice i sokaci koje nisu bile zavedene kao posebne, a na društvenim mrežama građanima je bilo čudno odakle se našlo ime muzičara i pevača beogradske grupe Poslednja igra leptira Nenada Radulovića, poznatijeg kao Neša Leptir.

Predlog je bio iz Istorijskog arhiva. On je služio vojsku u Pirotu, za vreme tog boravka držao koncerte, kasnije se vraćao u naš grad, tako da je i on značajna kulturna ličnost - objašnjava istoričar.

Pored njega, ulice će dobiti i Čeh Karlo Skacel koji je bio prvi apotekar u Pirotu, doktor Janko Sjenkijevič za koga se vezuju počeci moderne medicine u ovom gradu, Karlo Maćejka koji je bio profesor u Gimnaziji i horovođa pevačkog društva, kao i Grkinja Katarina Levandis koja je zaslužna za jedino grčko vojničko groblje u Srbiji koje se nalazi u Pirotu.

(Telegrf.rs/Južne vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA