≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena Nedelja kineskog filma u Srbiji, Li: Kultura važna spojnica Srbije i Kine

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom festivala biće prikazani i filmovi Vanga Baođijanga "Oktagon", Cui Žijija i Liu Sijanga "Uspavana među zvezdama" i Han Tinga "Volim te"

  • 0
Kineska zastava Foto: Mateja Beljan

 Ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je sinoć na otvaranju manifestacije „Nedelja kineskog filma u Srbiji“ u MTS Dvorani u Beogradu, da je kultura važna spojnica Srbije i Kine.

"Na poziv predsednika Aleksandra Vučića, predsednik Si Đinping je bio u državnoj poseti Srbiji i tokom te posete postignuti su izuzetni rezultati u različitim oblastima, ali i u oblastima kulture, turizma, humanističkih nauka, novinarstva i filma", rekao je Li i dodao da Kina i Srbija kroz film "razmenjuju emociju i kulturu, i promovišu prijateljstvo i saradnju".

Zamenik ministara kulture Stanko Blagojević je rekao da umetnost govori i u ime najvišeg državnog rukovodstva i podsetio da je resorni ministar Nikola Selaković snažno podržao održavanje ove manifestacije.

"Tokom prethodnih dana ostvarili smo nešto za šta su potrebne godine, a to je zbog našeg čeličnog prijateljstva", dodao je Blagojević.

Zamenica direktora Kineskog filmskog kanala Ma Jia podsetila je na stare jugoslovenske filmove poput "Valter brani Sarajevo" koji su kinesku publiku "uverili u hrabrost, nepopustljivost i snagu srpskog naroda".

Nakon otvaranja publika je premijerno pogledala film Vu Eršana „Apoteoza bogova: Kraljevstvo oluja“ (2023).

Ovaj film je prethodno prikazan na jubilarnom 80. Filmskom festivalu u Veneciji, u Australiji, Novom Zelandu, SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Irskoj, Singapuru i zabeležio je „zavidan uspeh na svetskim filmskim festivalima“.

Tokom festivala biće prikazani i filmovi Vanga Baođijanga "Oktagon", Cui Žijija i Liu Sijanga "Uspavana među zvezdama" i Han Tinga "Volim te".

Festival kineskog filma 2023. godine je održan u 20 zemalja i regiona na četiri kontinenta, pored ostalih u Keniji, Južnoj Africi, Nigeriji, Egiptu, Japanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Filipinima, Irskoj, Španiji, Poljskoj, Čileu i Kolumbiji.

Osim u Beogradu, gde će trajati do 22. maja, manifestacija će biti održana i u Novom Sadu od 19. do 24. maja.

U Novom Sadu, premijerno će biti prikazan film Sije Đunveji i Džou Đinga “Čangan” u Kulturnoj stanici “Eđšeg”.

Manifestaciju „Nedelja kineskog filma u Srbiji“ podržali su Nacionalna filmska administracija Kine, ambasada Kine u Srbiji, Ministarstvo kulture Srbije, Kineski filmski kanal, Filmski centar Srbije i Kineski kulturni centar u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA