≫ 

Zaustavljena izrada medijske strategije: Vučić predložio da se OEBS uključi u proces

Predloženo je da se formira nova radna grupa u koju će biti uključeni svi relevantni predstavnici medija

  • 52

Izrada medijske strategije je zaustavljena posle konsultacija predsednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, izjavila je danas savetnica predsednika za medije Suzana Vasiljević.

Stiže nova medijska strategija: Koliko para dobije RTS, šta će biti s Tanjugom, Politikom, Novostima...

Ona je u Skupštini Srbije rekla da je predsednik Vučić predložio da se OEBS uključi u izradu medijske strategije, kao i da se sa njima razgovara o tome šta treba uraditi da se mediji osećaju slobodnije u Srbiji.

- Mislim da bi bilo korisno da napravimo novu radnu grupu za izradu stategije u koju bi trebalo da budu uključeni svi relevatni predstavnici domaćih, međunarodnih strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom medija i slobode medija - rekla je Vasiljević na sednici Nacionalnog konventa.

Vasiljević je rekla da je osnovna poruka da država želi da se povuče iz medija i da ne želi veće učesće u medijima.

- To je bio i osnovni razlog za zaustavljanje medijske strategije zato što su se pojavili razni komentari i dobili smo kritike od strane međunarodnih organizacija i domaćih stručnjaka - rekla je Vasiljević i dodala da nije sigurna koliko su svi imali uvid u strategiju.

Brnabić i Vučić/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona smatra da su i predsednica vlade Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić želeli da daju više vremena Ministarstvu kulture, nevladinom sektoru, kao i predstavnicima strukovnih udruženja da se vidi šta je u strategiji dobro, a šta treba menjati.

- Mislim da će na konsultacijama sa predsednikom Srbije, predsednicom vlade i ministrom kulture biti izložen plan na koji način ćemo dalje raditi na tome, ali u svakom slučaju to će biti uz vehe učešće institucija, civilnog sektora i međunarodnih strukovnih udruženja - istakla je Vasiljević.

Ona je navela da je važno da se čuje glas stručnjaka i profesionalnih udruženja, te dodala da očekuje predloge nevladinih organizacija.

- Predsednik je posle kraće konsultacije sa predsednicom vlade zaintresovan da započne proces strateškog kreiranja politike, koji će omogućiti inkluzivnost i otvorenost procesa - rekla je Vasiljević.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije bi trebalo da predloži kako i na koji način da dođemo do najboljeg rezultata.

- To uključenje treba da bude na bazi ozbiljnih analiza, studija i najbolje prakse, ali uz uvažavanje činjenica na kom nivou je naša poltiička kultura. Sve zahteva vreme. U pitanju je proces, jer ovo sve dosta dugo traje. Ovo nije priča koja traje četiri godine već mnogo duže - rekla je Vasiljević.

Navodeći da mnogo toga treba da se promeni iz nasleđene prakse, Vasiljević je kazala da je važno da postoji svest o problemu koji mi možda različito vidimo uz međusobno uvažavanje.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    23. april 2018 | 16:39

    Vucicev predlog sigurno ce dati rezultate.

  • cveta

    23. april 2018 | 19:30

    Svakako da bi se uključivanjem više nih u izradu došlo što pre do rešenja

  • Jeca

    24. april 2018 | 07:58

    Dobra saradnja je važna po svim pitanjima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA