Kako su u ratu dva velika operatora, u Srbiji profitirali ljubitelji domaćih serija

Uspevate li sve da odgledate: "Službenika", "Besu", "Žigosane", "Korene", "Senke"...?

  • 5
Milan Marić u Državnom službeniku Foto: Promo

TV sudbinu u Srbiji je poslednjih meseci obeležio rat United grupe i Telekoma, a zasada se čini da su jedini pravi pobednici tog sukoba - gledaoci. U težnji da svakog od njih privuku baš za svoj sadržaj, sve dok im broj kanala Nova S ili SuperStar ne postane refleksni izbor na daljinskom, obe strane su ponudile veliki broj novih serija, žanrovski i tematski raznovrsnih, a istovremeno naveli i RTS da se, bar za neko vreme, suzdrži od repriza.

Odavno u Srbiji nije bilo toliko novih serijala, kao od prošle jeseni.

Još dok se zvala TOP kanal, kablovska televizija Nova S, u vlasništvu Junajted grupe, trudila sa da zada domaći zadatak konkurentima. Drugu i treću sezonu  kriminalističke drame "Ubice mog oca" prvo je mogla da odgleda njihova publika, dok su ostali čekali duže od mesec dana da se "Ubice" pojave na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Potom je usledila ratna serija "Zaspanka za vojnike", rađena po istoimenom filmu, dok su "Žigosani u reketu" verovatno serija o kojoj se trenutno najviše priča. No, ono štu publika zaista očekuje jeste druga sezona "Senki nad Balkanom", najavljena za jesen, koja je sa RTS-a seli na Novu S i obećavana nam još više misterije, istorije i drame.

TELEKOM - KRIMI DRAME I KOMEDIJE

U isto vreme, na radost gledalaca, Telekom je rešio da ne zaostaje kvalitetom. Serije "Besa" emitovala se na SuperStaru do sredine marta, a privukla je veliku pažnju publike u regionu. "Državni službenik" probudila je pažnju gledalaca, ne samo zbog akcije i uzbudljivih zapleta, već i analize fikcije i stvarnih događaja iz našeg sveta, koju pokušavaju da izvedu.

Lakše teme obrađene su u humorističkim serijama "Sinđelići", čija je 5. sezona počela ne na Prvoj, već na SuperStaru, kao i potpuno novoj "Vrata do vrata".

Potpuno nova je i komedija "Daleko je Holivud" počela je sa emitovanjem 13. aprila, koja kroz 12 polučasovnih epizoda, prati nekoliko generacija glumaca u malom, provincijskom pozorištu.

ODAVNO NIJE BILO OVOLIKO NOVIH SERIJA NA NACIONALNOM SERVISU

Za to vreme RTS je shvatio da i on sam mora mnogo, mnogo bolje. Koliko god da pričali da im reprize smetaju, publika uprono ponovo gleda "Grlom u jagode",  "Bolji život" ili "Vruć vetar", ali ako već u ponudi imaju nešto novo, onda će ipak prebaciti kanal.

Ako se krene od vrha, mora se priznati da je RTS svoje gledaoce ostavio bez daha serijama "Koreni" i "Jutro će promeniti sve", dva dela koja ne mogu da budu različitija, ali koja su savršeno gađala prošlost i sadašanjost prosečnog Srbina, kao i ono na šta je najslabiji - njegovu porodicu.

Ovim serijama nacionalni servis uspeo je da smiri bes recepijenata nakon "Nemanjića". Serija koja je trebalo da prikaže našu slavnu istoriju bila je obasuta naegativnim komentarima, a mnogi gledaoci su ostali uz svaku epizodu, samo da bi sutradan mogli da je čereče u sitna crevca i traže u njoj greške. Sjajna gluma je uspela da donekle ublaži njihovu gorčinu, ali "Koreni" i "Jutro će promeniti sve" su je zaista isprali.

Najvežiji naslovi - "Pet" i "Moja generacija" - različite grupe navode da se ipak vrate tradicionalnom izboru na daljinskom upravljaču. RTS je verovatno imao i najobičmniju ponudu, jer tu su bili ili još jesu "Kralj Petar", "Žmurke", "Komšije", "Psi laju, vetar nosi", za koju se nova sezona trenutno snima. Naravno, i "Vojna akademija", koja je već neko vreme na ekranima.

U svakom slučaju, gledaoci u Srbiji konačno su dobili TV program kakav zaslužuju, a ne samo nasleđuju od prethodnih generacija. Komentari su svuda isti - nadaju se da će potrajati i doprineti da se unapredi naša produkcija i odgaji neka nova generacija odličnih glumaca, reditelja, scenarista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džasmin

    29. april 2019 | 16:03

    Nikad se nije snimalo više domaćih serija,ne znam kako kad je toliko loše i nikad lošije u društvu.

  • Aca

    29. april 2019 | 18:09

    Svaka cast za vlast sto vise serija bas je lepo to svaka cast samo tako nastavite sve ide nabolje hvala bogu samo ovako da se nastavi!!!

  • Njami

    29. april 2019 | 18:09

    Na zalost mozda samo u serijama gledaoci imaju prednost, ali sve ostalo sto rade i jedni i drugi je sve samo nije fer i korektan odnos prema korisnicima. Mislim da je to jedna od nekoliko branši u kojoj se davaoci usluge ne trude da udovolje klijentu od koga zive. Samo monopol bato moj! Ali i od toga postoji veci problem: ko im dozvoljava da nas ucenju onako smesnim kvalitetom interneta!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA