Komisija još popisuje Titov sef, problem stari novčići

Popisivanje stvari koje se nalaze u sefu NBS-a još traje i nije izvesno kada će biti završeno. Sadržaj sefova do sada je bio tajan, a komisija utvrđuje i da li ima dragocenih papira u njima

  • 3

Sadržaj vreća, nađenih u sefu Narodne banke Srbije, u koje je Predsedništvo SFRJ pohranilo stvari posle smrti maršala Josipa Broza Tita, još nije obelodanjen, jer Komisija nije završila posao. Nije reč ni o kakvom prikrivanju, kao što se spekuliše - rekao je prof. Oliver Antić, predsednik tročlane komisije i savetnik predsednika republike.

Ovu komisiju oformio je predsednik Tomislav Nikolić da, u ime Predsedništva, kao pravnog naslednika nekadašnjeg Predsedništva SFRJ, otvori sefove, utvrdi šta je u njima i o tome obavesti Prvi osnovni sud, pred kojim se vodi ostavinski postupak između Brozovih naslednika. Osim Antića, komisiju čine i Nikolićev savetnik general Milorad Simić i zamenik generalnog sekretara predsednika Nenad Jevremović.

Komisija je otvorila sef u NBS 10. aprila i od tada traje popis stvari i poređenje sa spiskom koji je uz njih pohranjen.

- Posao ide sporo jer ima na hiljade predmeta, a među njima i onih koji nisu dobro zavedeni. Recimo novčići, kod kojih je jako bitan datum izdavanja, jer od toga zavisi njihova numizmatička vrednost. A neki su pogrešno popisani u vreme kada je komisija Predsedništva SFRJ sastavljala spisak. Zato je bitno da svaki predmet bude identifikovan. Kada budemo izašli s konačnim sadržajem sefa, javnost će biti prilično iznenađena - kaže Antić.

On ne može da precizira kada će posao biti završen. Uz to, Antić podseća da su ranije vlasti sadržaj sefova proglasile tajnom, pa Komisija mora da bude sigurna da među nađenim stvarima nema i dragocenih papira:

- I naslednici i javnost su čekali 33 godine, pa će morati da ulože još malo strpljenja kako bismo došli do prave istine.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hahahahahahhahahahahahah

    7. maj 2013 | 04:47

    crkoh od smeha ..Toma diploma "posteni" napravio komisiju i trebaju se naslednici strpiti hahahahah .."sve " ce se javno reci , kada se popise ( pokrade) ..hahahahah

  • Lud Zbujen

    7. maj 2013 | 09:39

    Ako neko krade to je Dinkic i Djilas Tito je mala beba

  • kropir

    7. maj 2013 | 09:37

    Тај покрадени капитал подајте госпођи јованки нека она располаже са њим да лопови. Не краду

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA